vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    7 lucruri pe care probabil că nu le știți despre coniac

    de Special Arad | 15 iulie 2022, 3:56 PM | Advertorial

    0

    (foto: emag.ro)

    Când Rémy Martin ne-a oferit șansa de a merge la Festivalul de Film de la Cannes, de a petrece timpul pe Riviera Franceză și de a bea niște coniac de top, am profitat de ocazie. Cine nu ar fi făcut-o?!

    O călătorie pe Riviera Franceză este mai mult decât distracție la soare (deși este și despre asta, din belșug). Puteți învăța, de asemenea, multe despre coniac, ce îl face unic și de ce ar trebui să fie în dulapul dvs. de băuturi alcoolice, la fel ca un Aperol Spritz.

    Coniacul este făcut din struguri

    Să începem cu lucrurile simple: s-ar putea să fiți păcăliți de reputația sa de licoare serioasă, dar coniacul își începe viața ca un vin ușor de corpolent și acid. Acel vin este apoi distilat în ceea ce se numește eaux-de-vie, care se traduce literal prin „apă de viață”, un termen destul de precis. Aceste eaux-de-vie sunt atent selecționate de casa de coniac în funcție de potențialul lor de a se dezvolta prin procesul de învechire în coniac de înaltă calitate.

    Adevăratul coniac trebuie să fie învechit în butoaie de stejar din pădurea Limousin

    Particularitatea este esențială; pădurea Limousin din apropiere furnizează stejarul pentru butoaiele în care eaux-de-vie își petrec cea mai mare parte a timpului. Stejarul ajută la conferirea de arome distinctive coniacului și, deoarece nu este carbonizat în aceeași măsură în care se găsește adesea în producția de whisky american, notele sunt de obicei mai mult de vanilie și nuci.

    Coniacul trebuie să provină din Cognac, Franța

    Este un orășel situat la nord-est de Bordeaux și este minunat! Regiunea din jurul Cognacului este împărțită în zone în care strugurii pot fi cultivați pentru a produce coniac; orice altceva în afara acestora și veți obține un brandy simplu și vechi. În cazul lui Rémy Martin, se produce doar ceea ce se numește Fine Champagne, ceea ce înseamnă că strugurii provin din două zone mici situate chiar în afara Cognacului, Grand Champagne și Petite Champagne. Aceștia sunt, de obicei, strugurii de cea mai bună calitate.

    „Fine Champagne” nu are nimic de-a face cu „Champagne”.

    S-ar putea să fiți confuz, ceea ce este de înțeles. Grand Champagne și Petite Champagne sunt denumite astfel pentru că solul calcaros în care cresc este similar cu cel din Champagne, Franța. Regiunea de vin spumant se află însă în nord-estul Franței, o parte complet diferită a țării.

    Fiecare etapă a producției este importantă, ceea ce face din coniac o experiență de la podgorie la masă

    Cu toată popularitatea whisky-ului în America, rareori se aude vorbindu-se despre asigurarea că porumbul folosit este de cea mai bună calitate. Nu la fel se întâmplă și în cazul coniacului – fermierii și oamenii de știință de la Rémy Martin, de exemplu, vor lucra împreună pentru a se asigura că casa primește struguri care vor produce eaux-de-vie excelente.

    Maestrul de pivniță trebuie să se asigure că standardele sunt la înălțime la fiecare pas

    De la struguri, la rachiu, la învechire și la amestecare, maestrul de pivniță trebuie să urmărească coniacul în fiecare etapă a procesului. Totul începe la „degustarea” apelor de viață, care se face doar cu nasul, deoarece acestea au o concentrație de aproximativ 70% ABV. Șeful de pivniță va plăti chiar și în plus pentru eaux-de-vie pe care le consideră de o calitate deosebit de excelentă – este esențial în această etapă pentru a decide care eaux-de-vie vor deveni diferitele calități pe care le produce o casă. Cele mai bune pot fi puse deoparte pentru a vedea cum se dezvoltă, ceea ce poate duce la o lansare specială. Acesta a fost cazul lui Rémy Martin’s Louis XIII, care provine din coniac în vârstă de 100 de ani. Nu uitati nici de un aperol spritz daca vreti sa aveti in casa ceva cu adevarat deosebit!

    Da, așa este: 100 de ani. Eaux-de-vie pe care un maestru de pivniță le selectează acum vor ajunge pe piață mult timp după ce el sau ea va fi mort. După cum v-ați putea aștepta, este extrem de dificil să devii un maestru de pivniță. Actualul maestru de pivniță de la Rémy Martin, Baptiste Loiseau, este cel mai tânăr din lume, la vârsta de 37 de ani, dar a trebuit să studieze timp de șapte ani direct sub îndrumarea maestrului de pivniță anterior înainte de a obține acest post, fără a lua în considerare perioada în care a lucrat pentru Rémy Martin înainte de asta sau diplomele avansate de inginer agronom.

    Acele litere de pe sticlă chiar înseamnă ceva

    VSOP? XO? Sunt abrevieri: Very Superior Old Pale și Extra Old. VSOP-urile trebuie să fie învechite timp de cel puțin patru ani, în timp ce XO trebuie să fie păstrate timp de cel puțin șase ani. Acestea sunt legi reale (francezii sunt pretențioși în privința alcoolului lor), deși cele mai bune coniacuri sunt, de obicei, învechite mult mai mult timp. Exista butoaie de coniac care au stat în pivnițele Rémy Martin încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.