vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    5 cărţi care îţi vor deschide mintea spre alte culturi

    de - | 13 aprilie 2016, 4:34 PM | Cultură

    0

    Site-ul carteadelaora5.ro lansează o provocare celor care adoră lectura, propunându-le să descopere tradițiile și modul de trai ale unor culturi complet diferite decât cea a noastră europeană, prin intermediul a cinci cărți de căpătâi.

    Despre civilizația vestică citim aproape în fiecare zi. Dar, îţi mai aminteşti care a fost ultima carte în care ai avut de a face cu o cultură total diferită de a ta? Am ales câţiva autori care te vor ajuta să înţelegi mai bine alte culturi”, spun cei de la site-ul carteadelaora5.ro.

     

    Khaled Hosseini – Splendida cetate a celor o mie de sori

    Khaled Hosseini – Splendida cetate a celor o mie de soriKhaled a reuşit să vă cucerească cu romanul „Vânătorii de zmeie”, iar cartea de faţă nu se dezminte să ofere cititorului aceeaşi călătorie fascinantă în lumea Orientului Mijlociu. O iubire parcă ruptă din anticele poeme persane. În jurul poveştii de dragoste, acţiunea este tragică şi dezvăluie pe îndelete tragica istorie din ultimii treizeci de ani ai Afganistanului.

    Cititorul european îşi va aprecia mai mult condiţia, în timp ce va citi despre războaiele civile fără sfârşit, teroarea instaurată de regimul taliban şi multe alte evenimente care au pătat cu sânge o tară de o cultură uimitoare. Cartea a fost tradusă în peste 35 de limbi, fiind un bestseller în presigiosul top al ziarului „The New York Times”.

    Arthur Golden – Memoriile unei Gheişe

    Arthur Golden – Memoriile unei GheişeDin Orientul Mijlociu ne mutăm în Ţara Soarelui Răsare, o carte despre care v-am mai povestit cum autorul a stat timp de şapte ani doar ca să se documenteze. Chiar dacă o să ai impresia că ai citit o poveste absolut reală, vei avea un mic sentiment supărător că în final, este doar o ficţiune.

    Cultura japoneză şi-a făcut loc în spaţiul european prin toate formele sale de artă. Gheişele există chiar şi în ziua de astăzi, deşi mai mult simbolic, în semn de respect pentru tradiţie. Este un roman perfect care te va familiariza cu stilul de viaţă japonez.

     

    Marjane Satrapi – Persepolis

    Marjane Satrapi – PersepolisPutem afirma fără greşeală că este o unul dintre cele mai creative romane autobiografice pe care le-am întâlnit. Marjane Satrapi a reuşit prin impresionanta sa poveste ilustrată în alb şi negru să demonstreze tuturor calităţile sale de artistă, dar mai ales a reuşit să pună o cărămidă importantă în lupta antifundamentalistă.

    Cartea urmăreşte la persoana întâi copilăria autoarei petrecută la Teheran. Familia sa a avut rădăcini puternice în politica de stânga cu mult înaintea Revoluţiei Iraniene. Apoi, pe parcusrul lecturii Marjane povesteşte prin propria experienţă conflictul dintre Irak şi Iran, fiind nevoită apoi să se acomodeze cu o nouă cultură, urmând studiile liceale în Viena. Ajungând în final să se mute definitiv în Franţa.  Dar, cel mai important aspect este realismul năucitor cu care este scris şi ilustrat romanul.

    James Clavell – Shogun

    James Clavell – ShogunCe carte mai fascinantă şi plină de pasaje istorice din cultura japoneză să recomanzi, dacă nu Shogunul? Autorul ne-a oferit o lume fascinantă condusă după codul de onoare al samurailor, descoperim Japonia şi modul lor de a face politică, ţara marilor strategii militare.

    S-a discutat intens pe subiectul cărţii, dar nu ai cum să nu rămâi uimit de obiceiurile şi tradiţile japoneze. O carte unde toate culturile au fost adunate, o sinergie a religiilor şi a destinelor personajelor. Cele 1500 de pagini vor deschide ochii cititorului spre o cultură pe care o cunoaşte mai mult din filme şi cărţi.

    Chimamanda Ngozi Adichie – Jumatate de soare galben

    Chimamanda Ngozi Adichie – Jumatate de soare galbenAm străbătut puţin Orientul şi, în final, de articol dăm o fugă în Africa, mai exact, ne oprim fix în Nigeria anilor 60.  Din păcate, o altă carte ce efectiv îl dă pe cititor peste cap cu realitatea dură pe care o înfruntă alte popoare. Acţiunea se petrece în perioada nefastului război civil dintre Nigeria şi Biafra, conflict din care au avut de suferit peste un milion de suflete.

    Un roman ce dezvăluie Africa în splendoarea sa, un loc unde o cultură unică se pierde în gherele războaielor, o carte despre clase şi rase, aparteneţa etnică. Odată ajunşi la finalul cărţii, veţi ofta uşuraţi că totul s-a petrecut doar în mintea voastră, o să trageţi aer în piept şi poate o să vă doriţi să deveniţi mai responsabili moral.

    SURSA: carteadelaora5.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.