sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cea mai bătrână barză din România s-a reîntors la cuibul său din vestul țării. Face naveta până-n Africa și înapoi

  de - | 11 aprilie 2024, 7:31 PM | Animal Special | Naţional

  0

  Cea mai bătrână barză din România, care a fost inelată, se întoarce în fiecare an la cuibul său din localitatea Tarcea, judeţul Bihor. Aceasta a împlinit 21 de ani, după cum notează ebihoreanul.ro

  Potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, barza este un exemplar mascul care a fost inelat în urmă cu 21 de ani în satul Andrid din judeţul Satu Mare, localitatea care a primit încă din anul 1997 titlul de Satul European al Berzelor.

  Ornitologii au inelat puii de berze, pentru ca specialiștii să obţină ulterior date legate de migraţia acestor zburătoare.

  „După ce a devenit matur, această barză a început să se întoarcă, în fiecare an, în România pentru a-şi întemeia o familie. În fiecare primăvară, masculul ocupă cuibul din comuna Tarcea, judeţul Bihor. Aşa s-a întâmplat şi acum, fiind observat cum, alături de perechea lui, curăţa cuibul. Astfel, el este cel mai bătrân exemplar de barză inelată vreodată în România”, se arată în informarea specialiştilor de la Milvus Group de pe Facebook.

  Aceştia au publicat şi un colaj din două fotografii cu barza, una făcută în anul 2017 şi una din 2024 în care apare şi partenera masculului.

  „Cuibăreşte în acelaşi cuib masculul respectiv, scoate în medie câte 3-4 pui în fiecare an. Face o navetă în fiecare an până în Africa şi înapoi”, a spus biologul Szabó D. Zoltán din cadrul Milvus pentru Stirileprotv.ro.

  Şi ornitologul Papp Tamaş din cadrul aceleiaşi asociaţii a spus pentru sursa citată că vârsta berzei a fost identificată datorită inelului de la picior. „Vârsta berzelor nu se poate vedea, nu sunt ca oamenii, că ne uităm la faţa cuiva şi ne dăm seama că are 80 de ani, putem să ne dăm seama numai după inelul berzei”, a spus specialistul.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.