marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Peste 4000 pacienți au apelat la Laboratorul de Cardiologie Intervențională de la Arad

  de Special Arad | 18 iunie 2024, 2:09 PM | Sănătate | Știri Arad

  1

  Comunicat. Peste 4000 de pacienți au beneficiat de serviciile Laboratorului de Cardiologie Intervențională, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, de la înființarea acestuia, în urmă cu cinci ani, până în prezent.

  Procedurile diagnostice realizate în Laborator sunt coronarografiile, prin care se investighează starea arterelor inimii, iar pe de altă parte arteriografiile periferice, care permit evaluarea arterelor capului, membrelor superioare, arterele rinichilor si arterele membrelor inferioare.

  Dr. Cristian Dina, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională a declarat că rezultatele obținute până acum demonstrează o rata de succes procedural si clinic excelenta:

  „Mortalitatea procedurală în cazul intervențiilor cardiace este de 0,3%, puțin dacă ne gândim la severitatea și riscul cazurilor pe care le tratăm și la complexitatea procedurilor pe care le efectuăm.

  Dacă vorbim însă de angioplastiile de trunchi comun al arterei coronare stangi, cele mai laborioase, complexe si riscante dintre toate procedurile cardiace, mortalitatea este zero și la fel este și infarctul miocardic priprocedural.

  În cazul intervențiilor de revascularizare carotidiană succesul procedural și clinic este de 99,3%, nu am avut niciun deces și doar un accident vascular cerebral procedural, în condițiile în care rata de complicații acceptate la nivel internațional este de 2% la pacienți asimptomatici și 6% la pacienți simptomatici. În ceea ce privește intervențiile de revascularizare a arterelor membrelor inferioare nu am avut niciun deces și nici o situație în care pacientul să fi ajuns la amputație de urgență ca o consecință a unui accident sau complicații procedurale”.

  Pentru dezvoltarea serviciilor, Consiliul Județean Arad a cumpărat, din fonduri europene nerambursabile, un angiograf periferic.

  „Un mare pas înainte l-a reprezentat darea în funcțiune a celei de-a doua săli de intervenții în care a fost amplasat angiograful achiziționat de catre Consiliul Județean. Marele progres constă în faptul că putem realiza acum proceduri pe două angiografe concomitent. Aceasta însemna că, pe de o parte, putem realiza mai multe proceduri în același interval de timp, iar pe de altă parte orice pacient care se internează cu un diagnostic de urgență maximă, cum e infarctul miocardic acut, poate fi tratat imediat chiar dacă pe unul din angiografe este în desfășurare o altă intervenție.

  În egală măsură, însă, acest angiograf permite realizarea mai rapidă și corectă a procedurilor de diagnostic invaziv și de angioplastie la nivelul arterelor capului, membrelor superioare, membrelor inferioare. Acestea ne permit să oferim pacienților noștri o reducere considerabilă a riscului de accident vascular cerebral, o reducere dramatică a incapacității de efort datorată durerilor la mers în membrele inferioare, o scădere importantă a riscului de boala invalidantă și amputație la nivelul membrelor inferioare”, a adăugat dr. Cristian Dina.

  Un alt câștig important a fost înființarea Compartimentului de Electrofiziologie Cardiacă Intervențională.

  „În urmă cu câțiva ani am inițiat demersurile pentru înființarea Compartimentului de Electrofiziologie Cardiacă Intervențională. Deși nu e domeniul meu de supraspecializare, știam că populația județului Arad are nevoie acută de aceste servicii, disponibile în doar câteva spitale din țară: Timișoara, Cluj, Târgu Mureș, Iași, București și că dacă dorim să realizăm în continuare progrese în cardiologia arădeană, acesta e un pas indispensabil. Am contactat și am reușit să conving unul din profesioniștii foarte buni din acest domeniu să vină în Arad și între timp a fost angajat de către Spitalul Județean, l-am convins pe domnul Președinte Cionca de necesitatea achiziționării aparaturii necesare și aceasta a fost între timp achizitionață cu un efort financiar considerabil de peste o jumătate de milion de euro, iar tot acest efort începe să dea rezultate. Colega noastră, Dr. Cristina Văduva, a început procedurile complexe de implant de defibrilator cardiac și sunt deja programate pentru săptămâna aceasta primele proceduri de ablație în aritmii cardiace. Beneficiile pentru pacienții arădeni sunt absolut uriașe și cred că pentru cardiologia arădeană acesta este un enorm pas înainte, comparabil doar cu ceea ce a însemnat înființarea Laboratorului de Cardiologie Intervențională”, a declarat dr. Cristian Dina.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. == RESPEKT PT CORPUL MEDICAL == FELICITARI PT ARTICOL == EI SUNT ADEVARATELE VALORI ALE ACESTUI ORAS == CLUJUL A BAGAT CCA 280 MIL EURO IN SPITALELE DIN ORAS ==SI ACU SE VAD EFECTELE == VIATZA MEDICALA DIN CLUJ ADUCE ANUAL PESTE 600 MIL EURO IN ORAS == DAR LA ARAD CIONCA N ARE CREIER DESI AVEM UNIVERSITATE MEDICALA . == CIONCA CU FALCA PUN PAVELE SI PANSELUTZE == AFACEREA PREFERATA A FANARIHOTZILOR – SCARBA MI E == CE FRUMOS DACA SPITALUL JUDETZEAN ERA DOTAT LA NIVEL UNIVERSITAR . == BA CIONCA == HEMATOLOGIA ACORDA CONSULTATZII IN BECI ==

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.