miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  30 de medici de familie și 30 de asistenți, voluntari la UPU! Aceștia vor ajuta medicii în lupta cu pandemia

  de Andreea Daniela B. | 21 octombrie 2021, 7:41 PM | Sănătate | Topic special

  0

  Spitalul Județean a devenit locul cel mai de temut în ultima perioada. Niciun loc liber la ATI, bolnavii stau în UPU și așteaptă un loc pe secțiile Covid, iar personalul medical este suprasolicitat de tot ce se întâmplă în jur, de cazurile complicate de infectare și de resursele prea puține. Și chiar de aceea, pentru că Spitalul Județean a devenit un front de luptă, câțiva medici de familie au renunțat la timpul lor libee doar ca să le ofere o mână de ajutor colegilor lor care luptă zi de zi cu virusul.

  Anunțul făcut de Horea Timiș, directorul DSP Arad:

  Un grup de medici de familie din Arad au decis să se ofere voluntari, începând de astăzi, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean De Urgență Arad, pentru a veni în sprijinul colegilor lor, în aceste momente grele.

  În fiecare zi, începând de la ora 15:00 și până a doua zi dimineața, la ora 8, împreună cu asistentele lor medicale, medicii vor face voluntariat într-o gardă, unde vor asigura suport la UPU Arad, pe partea de triaj și nu numai, și vor ține legătura cu colegii din teritoriu, pe toate cazurile, pe o perioadă de 30 de zile.

  Acest lucru se va întâmpla chiar și în zilele de weekend, când medicii de familie vor intra în tură de la ora 9 dimineața, pentru 24 de ore. Este un gest de unitate fără precedent al sectorului medical și un exemplu care arată că la Arad suntem toți uniți si putem să colaborăm și să gasim soluții, chiar și atunci când acestea parcă nu mai există. DSP Arad, SCJU Arad, CNAS Arad, Crucea Roșie Arad, Medicii de Familie – formăm un singur sistem de sănătate.

  În repetate rânduri, dr. Radu Jipa, coordonatorul UPU Arad, a solicitat sprijin suplimentar din partea cadrelor medicale. Singura soluție indentificată a fost să mutăm activitatea Centrelor de Permanență la UPU cu medicii de familie, doar că de aici a început o adevărată aventură a „hârtiilor” și a „aprobărilor”. Acest aspect a ridicat mari probleme juridice…pentru că hârtiile ne omoară și ne luptăm cu o pandemie, îngropați în hârtii, cu un cadru legislativ care ne blochează de multe ori.

  La apelul DSP Arad și CAS Arad prin dir. Cosma Angela, împreună cu Prefectul Csaba Toth și conducerea Spitalului Județean Arad, prin directorul medical Lenuța Timiș, am avut întâlniri cu reprezentanții Centrelor de Permanență, a medicilor de familie si am reușit, după câteva zile de discuții, să ajungem la concluzia că până facem documentele necesare trece pandemia.

  Până la urmă am cedat, pentru că nu erau soluții să plătim medicii de familie, plus o parte dintre aceștia nu erau de accord, dar am încercat tot timpul să găsim soluții amiabile. Fractura dintre medicii de familie și sistem se simte și este o altă problemă netratată a sistemului de sănătate românesc.

  Dar Crucea Roșie Arad, condusă de un medic de familie dr. Dragoș Benjamin, a înțeles nevoia și a reușit să coaguleze în jurul acestei idei, un grup de medici de familie dedicați care au înțeles că acum este momentul pentru care ne-am pregătit toată viața ca și medici, dincolo de stat de plată, dincolo de riscuri și de hârtii. Este un moment ce ține de vocație și de această meserie.

  Astfel că în jur de 30 de medici de familie din Arad, împreună cu asistentele lor medicale – încă 30 (și aici tot respectul, pentru că un medic doar împreună cu asistentul medical face un tot), vor fi voluntari la UPU Arad timp de 30 de zile, în fiecare zi, din timpul lor liber, pentru a-și ajuta pacienții, poate chiar trimiși de ei sau de colegii lor. După mine, este exemplul că atunci când hârtiile nu mai pot rezolva o situație apare vocația, care bate hârtia. Un gest care arată că între medici există solidaritate! Felicitări medicilor de familie voluntari! Felicitări Crucea Roșie Arad pentru ce faceți!

  Pe măsură ce lucrurile se întâmplă, îi veți cunoaște pe toți. Este o onoare, în aceste vremuri, să fiu coleg cu voi. Tot respectul!”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.