marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    20 de ani de la prăbușirea Turnurilor Gemene. Inginerii spulberă teoriile conspiraţiei

    de Lucian Dănilă | 11 septembrie 2021, 11:07 AM | Internaţional

    0

    Prăbuşirea Turnurilor Gemene, la aproximativ două ore după ce au fost lovite, la circa 15 minute distanţă unul de altul, s-a aflat în centrul speculaţiei publice de 20 de ani încoace şi a dat naştere unor teorii ale conspiraţiei, între care şi ideea că ar fi fost puse la pământ de o explozie controlată sau că ar fi fost lăsate să cadă intenţionat.

    Construite în anii 1960, Turnurile Gemene, de 110 de etaje fiecare şi 400 de metri înalţime, au avut la bază un design redundant de distribuire a greutăţii între sistemele de coloane exterioare şi interioare, revoluţionar la acea vreme. Fiecare dintre ele avea 244 de coloane în jurul unui miez central care adăpostea lifturile, casele scărilor, sistemele mecanice şi utilitățile, scrie adevarul.ro.

    „Deşi turnurile gemene nu erau cu mult mai înalte decât faimosul lor predecesor din centrul oraşului, Empire State Building, World Trade Center s-a înălţat la sfârşitul anilor 1960, la începutul unei noi ere, caracterizată prin construcţii rapide din oţel uşoare mai degrabă decât zidărie grea”, a explicat Robert Fowler, inginer senior la firma de inginerie structurală McNamara şi Salvia. Sistemul a fost proiectat să reziste la impact din afară, mai ales la rafale de vânt puternice (de până la 80 de mile pe oră), dar nu şi la un incendiu de proporţiile celui izbucnit în interior după ce s-a aprins combustibilul din avioane, spun inginerii. Este şi concluzia celor două investigaţii asupra cauzelor prăbuşirii Turnurilor, realizate de FEMA (Agenţia Federală de Management în Situaţii de Urgenţă), în 2002, respectiv Institutul Naţional al Standardelor şi Tehnologiei, finanţat federal şi publicat în 2005.

    Apoi, Turnurile nu ar fi putut cădea în lateral ca un copac. „Un copac este solid, în timp ce clădirea este în mare parte aer sau spaţiu gol; doar aproximativ 10 la sută este material solid. Deoarece nu există un ciot care să-l forţeze în lateral, clădirea nu se poate înclina. Nu s-ar putea prăbuşi decât din interior”, a explicat Eduardo Kausel, un profesor de inginerie civilă şi de mediu la MIT, scrie adevarul.ro.

    Ronald O. Hamburger, un inginer structural care investigat prăbuşirea Turnurilor, a explicat că deturnătorii au lovit în unghi şi suficient de jos pentru a distruge rezistenţa structurală a Turnurilor. Robert McNamara, preşedintele firmei de inginerie McNamara şi Salvia a opinat că poziţia impactului, la până la 75% din înălţime pare semnificativă şi calculată atent. „Dacă ar fi lovit chiar în vârf, daunele provocate de incendiu nu ar fi avut un efect atât de catastrofal. Pe de altă parte, în partea de jos, coloanele sunt mult mai grele şi mai puternice, aşa că ar fi suportat o sarcină mult mai mare”. Faptul că turnurile nu s-au prăbuşit imediat– Turnul Nordic a fost izbit primul, la 8:46 dimineaţa, la nivelul etajelor 92-95, şi a rezistat până la 10:29. Turnul de sud a fost lovit la 9:03, la nivelul etajelor 78-84, şi a rezistat 56 de minute – a stârnit o teorie a conspiraţiei din cele care au prins cel mai mult teren, şi anume că ori a fost ulterior detonată o bombă ori clădirea a fost doborâtă cu explozivi.

    Citește toate detalii și demonstrații grafice cu click aici

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.