sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  15 martie, Ziua Maghiarilor din România și zi liberă?

  de - | 20 iunie 2017, 9:42 AM | Naţional

  0

  15 martie a fost declarată sărbătoarea comunităţii maghiare din România și va fi zi liberă. Decizia a fost luată în comisiile comune de administratie şi drepturile omului din Senat, potrivit Digi24. Coincidenţă sau nu, decizia vine în ziua negocierilor purtate de Coaliţia de guvernare cu UDMR, pentru motiunea de cenzură.

  Proiectul votat luni de senatori fusese depus de UDMR pe 15 martie 2017. Termenul pâna la care comisiile de administratie şi pentru drepturile omului ar fi trebuit să ia o decizie era 27 iunie.

  Documentul urmează să fie supus votului plenului.

  Din informațiile Digi24, UDMR condiționează votul la moțiune de adoptarea mai multor proiecte legislative care vizează comunitatea maghiară.

  Premierul Sorin Grindeanu şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, s-au întâlnit, luni dimineaţă, cu liderii UDMR, a declarat pentru News.ro liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, care a spus că organizaţia politică maghiară nu a luat luată încă o decizie.

  Potrivit lui Korodi, şi liderii PSD au avut o întâlnire cu UDMR în cursul dimineţii de luni.

  Revoluția Maghiară din 1848 a fost un eveniment important al istoriei Ungariei din epoca modernă, considerat ca unul din fundamentele identității naționale a poporului maghiar. Prin reformele sociale adoptate, a fost punctul de pornire al transformărilor burghezo-democratice din societatea maghiară. Mulți din liderii și participanții săi, incluzându-i pe Kossuth Lajos, Széchenyi István, Petőfi Sándor, Bem József, fac parte din cele mai respectate personalități din istoria Ungariei, și aniversarea izbucnirii revoluției, 15 martie, este una din cele trei sărbători naționale maghiare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.