sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Cadou” PSD pentru unguri în schimbul susținerii lui Dragnea. Ce drepturi suplimentare ar primi maghiarii din România, înaintea moțiunii de cenzură

    de - | 20 iunie 2017, 9:57 AM | Politikos

    0

    Rezultatele negocierilor politice dintre PSD-ul condus de Liviu Dragnea și UDMR au devenit clare, în ciuda declarațiilor politice ale liderilor care au participat la discuții, scrie Vocea.biz.

    Deși Liviu Dragnea a susținut că PSD și ALDE au o majoriate parlamentară confortabilă și fără spijinul UDMR și a negat orice troc politic, mobilizarea aleșilor PSD din câteva comisii pentru a vota luni, în regim de urgență, câteva propuneri legislative care dau drepturi suplimentare minorității maghiare și care zăceau prin Parlament sunt semnalul evident că social-democrații s-au temut de votul asupra moțiunii de cenzură și au făcut tot posibilul să se asigure că premierul Sorin Grindeanu va pleca de la Palatul Victoria. Asta a însemnat inclusiv acceptarea unor proiecte de legi care, în mod normal, nu ar fi pe placul electoratului PSD, alimentat din plin în ultimii ani cu discursuri naționaliste din partea social-democraților.

    Astfel, au fost convocate pentru luni seara, în ședință comună comisiile juridică, pentru administrație și pentru drepturile omului de la Camera Deputaților, având pe ordinea de zi un singur subiect: propunerea legislativă pentru modificarea Legii 215/2001 privind administrația publică locală. Ședința a fost convocată la scurt timp după discuțiile cu UDMR, iar propunerea nu figura nicidecum pe lista priorităților legislative. Legea vizează scăderea de la 20 la 10% a pragului de la care o minoritate poate utiliza limba maternă în instituțiile administrației publice. Propunerea a fost inițiată de 30 de deputați și senatori UDMR.

    Discuțiile sunt mai vechi, însă UDMR nu a avut niciodată susținere din partea PSD pentru a promova aceste inițiative. Legea mai reglementează și utilizarea limbii materne în comunitățile în acre nu este atins pragul legal, dar în care autoritățile locale adoptă o hotărâre în acest sens. Deputații din cele trei comisii au suspendat însă discuțiile în cursul serii, urmând ca acestea să fie reluate marți, cu o zi înaintea votului asupra moțiunii de cenzură.

    În acelați timp, la Senat, comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului au decis ca 15 martie să fie decretată Ziua maghiarilor și să fie zi liberă, astfel încât manifestările organizate în localităţile cu populaţie maghiară vor fi finanţate din bugetele locale.

    Potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii şi deputaţii UDMR, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie.

    Sursa: Vocea.biz

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.