duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cele 4 centre de colectare pentru deșeuri voluminoase ar urma să fie amenajate în toamnă

  Așa va arăta un centru CAV(foto: ecoteca.ro)

  S-a încheiat și proiectarea tehnică, astfel că mai urmează ca Ministerul Mediului să livreze containerele în această toamnă, iar apoi centrele de colectare CAV își vor deschide porțile, oferind oamenilor o variantă legală pentru debarasarea unor tipuri de deșeuri pe care firmele de salubritate nu le ridică (inclusiv moloz sau mobilier).

  Ministerul Mediului a început în 2022 un program național, în cadrul PNRR, prin care finanțează amplasarea a sute de centre de colectare numite centre CAV („colectare prin aport voluntar”), unde oamenii vor putea duce mai multe tipuri de deșeuri voluminoase, de regulă sortimente care nu pot fi debarasate în pubelele de la case / blocuri.

  Aradul s-a numărat printre municipiile care au câștigat o astfel de finanțare, iar în ședința de Consiliu Local de joi, 30 mai 2024, consilierii au aprobat ultimele ajustări ale sumelor stabilite, așa cum au reieșit ele în urma finalizării proiectelor tehnice.

  Patru centre CAV în municipiu

  Au fost selectate patru locații în care urmează să fie amenajate centre CAV: pe șoseaua de centură – zona CET, chiar lângă stația de sortare existentă (investiție calculată la 7.323.113,96 lei cu TVA), pe strada Tarafului (6.963.481,04 lei cu TVA), unul pe Calea 6 Vânători (7.190.174,75 lei cu TVA) și pe un teren aflat în Zona Industrială Sud (6.828.564,76 lei cu TVA).

  Reprezentanții Primăriei ne-au informat că documentația a fost finalizată, totul este pregătit, ar Ministerul ar urma să înceapă distribuirea containerelor la finalul lunii septembrie. Odată amplasate, mai urmează să se realizeze doar un contract cu un operator de salubritate care să preia deșeurile voluminoase din aceste centre și să le transporte mai departe, în zonele special destinate pentru aceste sortimente.

  Ce deșeuri se vor putea deversa 

  Astfel, când centrele CAV din municipiu vor fi operaționale, cetățenii vor putea să debaraseze acolo deșeuri voluminoase, deșeuri textile, lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.