Prima maşină electrică low-cost produsă în România

  de - | 30 septembrie 2016, 6:44 PM | Auto

  0

  Macheta primei maşini electrice low-cost care va fi produsă în România a fost prezentată în premieră mondială la Cluj-Napoca. Este vorba de o maşină pentru două persoane, care are trei roţi şi va costa 5.000 de euro. Autovehicul a fost conceput de specialişti români şi belgieni din Cluj care şi-au propus ca până la finalul anului să scoată la testare primele zece prototipuri funcţionale, potrivit Digi 24.

  Acesta este un prim-prototip al maşinii electrice care va fi produsă în România. Ideea a avut-o un belgian, care a înfiinţat la Cluj-Napoca o firmă de IT şi care a atras în proiect specialişti de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Producţia se va face tot în România, în judeţul Argeş.

  „Fostul Aro va fi partenerul nostru industrial, va produce primele zece prototipuri. Avem nevoie de doar zece pentru omologare. Şi cred că în martie-aprilie vom începe producţia de serie”, a spus Henri Jonckheere, director firmă IT.

  Materialul din care va fi făcută maşina electrică, fibră de carbon, va inspirat din cel al maşinilor de curse. Doi specialişti români au lucrat la partea electrică şi la design.

  „Chiar dacă e uşor şi vrem să fie ieftin, trebuie să ofere şi siguranţă”, a spus Ştefan Breban, cercetător UTCN.

  Maşina, gândită a fi una de oraş, va avea o autonomie medie de 100 de kilometri şi o greutate de doar 150 de kilograme.

  „Proiectul a început ca un hobby, la sfârşit de săptămână. Ne-am dorit să avem un oraş cât mai curat”, a adăugat Cristi Mocan, inginer.

  „Avem în vedere ca, pentru o perioadă de timp, benzile dedicate transportului în comun să poată să fie utilizate şi de cei cu autovehicule electrice pentru a încuraja tot ce înseamnă transportul verde. În al doilea rând, avem în vedere de a crea staţii de alimentare”, a declarat Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca.

  Prezentarea machetei a avut loc în deschiderea celei de-a cincea ediții a Festivalului de arte digitale organizat de Institutul Francez Cluj și Centrul Cultural German.

  Foto: Mediafax

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.