vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Liceenii s-au jucat de-a judecătorul, avocatul și procurorul de Ziua Europeană a Justiției. Peste 500 de elevi au luat cu asalt sălile Tribunalului

    de Alin Olteanu | 27 octombrie 2014, 9:28 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Ziua Europeană A Justiției Civile, sărbătorită și la Tribunalul și Judecătoria Arad, a scos din sălile de clasă sute de elevi din școlile din municipiu. Evenimentul nu este singular, deoarece și în anii precedenţi Tribunalul Arad şi Judecătoria Arad au organizat manifestări de tipul „Porţilor deschise” pentru a marca Ziua Europeană a Justiției Civile. Singura diferență, în 2014, a constat în numărul elevilor care au dat curs invitației magistraților: un număr extrem de ridicat, asta surprinzându-i pe organizatori.

    Ce înseamnă „Justiţie civilă”

    Justiţia civilă reprezintă soluţionarea litigiilor de vecinătate, de succesiune, de fond funciar, nerespectări de contracte, neînţelegeri familiale sau neînţelegeri la locul de muncă. Toate aceste litigii  reprezintă aproximativ 80% din litigiile din România”.

    Atracția zilei

    Conducerea Tribunalului și Judecătoriei  Arad, numindu-i aici pe magistrații Silvia Nădăban – președinte Tribunal, Otto Szep  – vicepreședinte Tribunal și Flavius Bradin – președinte Judecătorie, s-au declarat extrem de încântați că invitația lor a fost onorată de atâtea sute de elevi, care au și participat activ la un proces simulat de divorț. „Am fost foarte surprinși să constatăm că elevii au dat soluția corectă la finalul procesului. Și noi am fi dat aceeași soluție” – a comentat președintele Judecătoriei Arad, Flavius Bradin, ulterior, într-o conferință de presă.

    Despre datele statistice prezentate de cei trei nu are rost să comentăm prea mult, poate doar să spunem că din acestea se poate remarca foarte clar că au crescut litigiile comerciale, fapt ce arată că partenerii de afaceri nu mai au răbdare să se aștepte unii pe alții ca să-și rezolve problemele pe cale amiabilă, ci se adresează rapid judecătorilor. Să însemne cumva asta că există o mare criză de lichidități pe piața românească și de aceea oamenii de afaceri nu își pot permite să lase timpul să rezolve anumite chestiuni?

    În fine, acțiunea, referindu-ne punctual la interacțiunea elevilor cu Justiția, este una care merită organizată nu o singură dată pe an. De mai multe ori – iar motivele sunt lesne de înțeles pentru oricine. „Evenimentul s-a bucurat de un real succes, urmărindu-se  prezentarea obiectivă şi reală a imaginii sistemului judiciar şi de a aduce la cunoştinţa justiţiabililor modul de funcţionare a justiţiei. Sistemul judiciar trebuie să-şi îndeplinească rolul de serviciu public nu numai prin înfăptuirea justiţiei, dar şi prin stabilirea unui nou tip de relaţii între justiţie şi justiţiabil. Realizarea transparenţei  actului de justiţie rămâne un obiectiv prioritar, cu respectarea independenţei şi imparţialitatea magistraţilor şi a confidenţialităţii datelor care au acest caracter, existente în evidenţele instanţelor de judecată. Manifestarea de tipul “Porţilor deschise” are ca scop informarea cetăţeanului cu privire la aspectele importante legate de înfăptuirea actului de justiţie şi oferirea unei imagini reale a sistemului judiciar, având în vedere că imaginea actuală a justiţiei se datorează în parte şi necunoaşterii de către cetăţeni a mecanismelor de funcţionare a sistemului şi stabilirea unei relaţii de încredere între cei care înfăptuiesc justiţia şi justiţiabili” – a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Diana Dărăban.

    Mai jos, puteți urmări un material video cu procesul simulat vineri la Tribunalul Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.