InclusivComunicat Leonard Uzum, membru în biroul executiv al TSD Arad

  de - | 21 septembrie 2016, 12:11 PM | Inutile

  0

  Leonard Uzum, membru în biroul executiv al TSD Arad, actualmente student şi fost coordonator al Ligii Elevilor Social Democrați Arad, a fost prezent la Craiova alături de o delegaţie a PSD Arad, condusă de preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Dorel Căprar, la evenimentul PES activists România de lansare a campaniei #fărăbariere, prima astfel de inițiativă menită să ridice restricțiile impuse de lege la participarea politică și civică a cetățenilor.

  „Existenţa unor praguri de vârstă nu face altceva decât să ţină departe de instituţiile publice reprezentative generaţia de mâine.Pentru că tinerii din România se simt excluşi din dezbaterea publică despre viitorul lor, una din cele mai directe măsuri prin care ei pot fi incluşi în procesul de decizie politică este desfiinţarea acestor bariere de vârstă, care încă stau în calea accesului la o funcţie aleasă. Astfel, conform legii, deşi cetăţenii pot vota începând cu vârsta de 18 ani, există restricţii majore în ceea ce priveşte vârsta minimă a exercitării funcţiilor. Articolul 37 din Constituţia României statuează o vârstă minimă de 23 de ani pentru a candida la funcţiile de consilier local, primar sau deputat, o vârstă de minim 33 de ani pentru a încerca să devii senator, respectiv o vârstă minimă de 35 de ani pentru funcţia de preşedinte al României. Astfel, în alegerile locale din Scoţia se poate vota de la vârsta de 16 ani (înregistrarea în lista electorală putând fi cerută de la vârsta de 14 ani). Din 2007, acelaşi lucru se întâmplă în Austria, iar din 2012 în Argentina. Programul electoral al laburiştilor britanici prevedea adoptarea unei măsuri similare în cazul câştigării alegerilor generale în 2015. Nu pot să nu remarc faptul că mulţi dintre politicienii europeni cu experienţă şi-au început cariera foarte devreme, tocmai datorită unor prevederi legislative care facilitau accesul tinerilor în politică. Până şi Jean-Claude Juncker şi-a făcut debutul într-o funcţie electivă la 30 de ani, când a fost ales membru al Legislativului. PES activists România militează pentru modificarea articolului 4 din legea privind alegerile locale și, ulterior, a articolului 37 din Constituția României. Această schimbare va duce la mai multă democrație, mai multă participare civică, un acces mai mare al tinerilor la funcții publice, precum și la atragerea de oameni noi în politica românească”, spune Leonard Uzum.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad