Ziua în care mi-aș dori să fiu… Copil. O viață-ntreagă pentru un moment ca acesta

  de Lucian Dănilă | 28 octombrie 2018, 3:04 PM | Opinii

  0

  Nostalgia este un sentiment care ne cuprinde pe toți de-a lungul vremii, mai ales odată ce trecerea anilor ne îndepărtează tot mai mult de bucuriile copilăriei. Astăzi, însă, nu este vorba despre nostalgie, ci este despre prezent, iar pentru Copil-ul din poveste este cel mai frumos moment din viață, este prezentul ideal.

  În această ultimă duminică din octombrie, duminica de după schimbarea orei, eu chiar mi-aș dori să fiu Copil, acel copil cu C mare, acel Copil care a jucat cu majuscule în tot turneul elvețian din această săptămână în care a scos din competiție doi coloși din Top 10 ai tenisului mondial și alți doi americani, fără a-i mai pune și pe cei doi din calificări.

  Eu nu prea țin minte ceea ce visez, dar știu că m-am trezit într-o dimineață după ce am visat că am câștigat Wimbledon-ul.  Sentimentul a fost unic, acela din vis. Când am deschis ochii și am realizat că sunt acasă, la Arad, și că eu de fapt joc tenis doar ocazional și nici vorbă de Wimbledon, m-a lovit o tristețe de moment. A fost doar un vis… Pentru Marius Copil, astăzi, nu este doar un vis, este cea mai frumoasă realitate chiar dacă nu e la Wimbledon. Este la Basel, dar cu cine? Cu cel mai cel…

  Dacă aș fi fost, prin absurd vorbind, un tenisman profesionist, cred că primul meu mare obiectiv al carierei era nu să câștig un turneu ATP, nu să câștig un Mare Șlem, ci să-l întâlnesc pe Roger Federer. Copil, Marius Copil, băiatul acesta de 28 de ani din Arad, este astăzi în fața acestui moment. Peste doar două ore el dă piept cu cel mai mare tenisman pe care l-a avut vreodată această planetă. „Cred că nu e de pe planeta asta. Joacă un tenis incredibil și tot ce a realizat până acum în tenis e incredibil. E un vis să joc contra lui, aici, la el acasă”, spune Marius despre adversarul său din această după amiază.

  Federer chiar nu pare a fi pământean, pentru că ce ne-a arătat el de mai bine de 15 de ani încoace nu prea are nimic comun cu teluricul. Dar dacă Federer este de pe altă planetă, pentru Marius pare că s-au aliniat planetele. Îl întâlnește pe Roger chiar la el acasă, la Basel, chiar într-o finală, chiar în meciul cel mai important pentru cariera sa. Ajuns la acest nivel, Marius poate fi considerat o stea, dar dacă el este o stea, atunci Roger Federer este întreaga Galaxie.   

  Marius a crescut uitându-se la Roger. Marius a vrut să joace reverul cu o mână pentru a fi ca Roger, Marius s-a apucat de tenis cu gândul să ajungă sau să-l întâlnească pe Roger. Vis împlinit în această duminică de octombrie, un vis pe care Marius îl va juca pe o miză de 209 de mii de euro pe care-i poate adăuga celor 209.000 câștigați deja în această săptămână. Dar astăzi nici nu mai contează banii. Astăzi Marius doar își continuă visul deja împlinit…

  Astăzi e ziua în care mi-aș dori să fiu Copil. Știți acele imagini în care Simona joacă câteva mingi cu acele armate de copii și cu toții au zâmbetul pe buze iar această amintire le vă dăinui veșnic? Copil, astăzi, nu se joacă cu Federer. Copil astăzi joacă împotriva lui Federer. Acest băiat din Arad îl va „bombarda” astăzi cu mingi care depășesc 220 km/h pe cel care a cucerit tot în tenis, Copil astăzi va fi oaspetele nepoftit la masa marelui rege… Astăzi nu vom vorbi despre emoțiile pentru rezultat, astăzi este despre emoția pentru confruntare. Cine s-ar putea supăra pe Marius dacă va pierde cu Roger? Nimeni…

  Dar cum ar fi să-l bată pe cel mai mare campion al tuturor timpurilor? Ar fi mai mult decât fabulos… Ar fi galactic… Marius joacă tenis de mai bine de 20 de ani, iar toată viața lui s-a pregătit tocmai pentru momentul de astăzi. O viață-ntreagă pentru un moment ca acesta.

  PS: Când avea 18 ani, Marius a jucat un set de antrenament cu Roger Federer pe care l-a și câștigat! Au trecut zece ani de atunci. Acum, Copil este antrenat de singurul român care l-a învins pe Roger. Andrei Pavel l-a bătut pe elvețian într-un meci de dublu. Iar dacă căutăm prin arhive, vedem că Andrei Pavel, dar și prietenul lui Marius, Adrian Ungur, i-au luat câte un set elvețianului. Andrei într-un meci de Cupa Davis în 2004, iar Adrian chiar la Roland Garros.  

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.