sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Ziua în care inspirația a devenit… fata morgana. Măcar acum știu cât e ceasul

  de Lucian Dănilă | 21 august 2018, 5:52 PM | Strada | Topic special

  4

  Mă tot întreb dacă poate fi și mai cald decât atât. Posibil, dar am și îndoieli. Am un prieten senegalez care mi se tot plângea că aici e mai cald decât la Dakar. „Și la noi, la Dakar, e cald, dar aici nu poți să respiri”, spunea Ousmane.

  Să fii jurnalist și să speri la o știre într-o zi toridă este ca și cum ai spera să găsești o sticlă cu apă rece în deșert. Într-o zi de 21 august ca aceasta se oprește totul. Trenurile merg cu viteză mică sau chiar se opresc pentru că în România șinele se dilată. Doar în România… Mințile politicienilor sunt dilatate și ele, astfel că nici măcar banalele comunicate pe care doar ei le citesc nu ne-au fost trimise pe adresa redacției. Îi mai vezi seara, la Picnic Festival, dar numai pe cei dintr-o anumită tabără.

  Să faci sport la 40 de grade Celsius este sinonim cu tentativa de suicid, deci cade și asta. Evenimentele culturale se petrec fie mai spre seară, fie deloc. În redacție mirosea a creier ars. Toți eram prăjiți, iar inspirația a devenit și ea un fel de fata morgana.

  Brusc realizez că mi s-a oprit ceasul… La propriu, deși dacă mai stăteam mult în razele soarelui riscam să mi se oprească și la figurat. Ceasul.

  Și din nou mă sună doamna contabilă. E după 20 ale lunii, vremea bilanțurilor. Noroc cu ea, că așa mai văd și eu centrul orașului ca pieton. Credeam că suntem salvați, că o tură de centru sigur ne aduce o știre, iar cel care trebuia să iasă în cuptorul de afară eram eu. Nu sunt nici supraponderal, nu am nici probleme cardiace, hidratat eram de dimineață, deci m-am încumetat să ies.

  Ce faci când ți se oprește ceasul? Mergi la ceasornicar, evident. Sau renunți la ceas, pentru o perioadă, dar o faci cu riscul de a-ți pierde reperele, iar lucrurile se pot înrăutăți atunci când nu mai știi cât e ceasul. La figurat. Nu puteam să risc asta. Imediat ce am ajuns la Claudiu Burlan, ceasornicarul de la parter de la Ziridava, am și fost certat: „Nici în pauză nu sunt lăsat în pace!” Îmi era atât de cald încât nici nu am văzut anunțul cu „Pauză 10 minute”. Mi-am cerut scuze și am zis că revin în zece minute, dar Claudiu a trecut peste criza nervoasă și mi-a luat ceasul. Avea toate defectele posibile: era aburit, mecanismul umed, iar bateria și-a dat și ea duhul. „Revino în 20 de minute”, mi-a spus Claudiu, numai bine să mai dau o tură de centru, poate apare vreo știre.

  La bancomate erau cozi, semn că oamenii pot suporta orice temperatură când vine vorba de bani. La terase era plin. Limonada cu gheață e în topul vânzărilor, în timp ce cafeaua se zbate la retrogradare. Traficul? Plin de mașini în tot orașul, iar angajații de la Recons, pe doi i-am văzut eu, se jucau cu fisele de 50 de bani de la aparatele de taxat pentru parcare, încercând să-i ajute pe șoferii care pe bună dreptate se plâng că aceste aparate se încăpățânează să „înghită” câte o fisă la 50 de încercări, de-ți iei amendă până reușești să-ți scoți un tichet.

  Și m-am întors la Claudiu, ceasornicarul de la parter de la Ziridava. Mi-a salvat ceasul.

  Nu s-a întâmplat nimic notabil astăzi în Arad. Este acea zi în care inspirația a devenit… fata morgana. Ziua nu e gata, avem Picnic Festival până la ora 23 între Perla și Belvedere, dar avem și „My fair Lady”, spectacol de operetă de la ora 20 în Parcul Reconcilierii.

  Dar măcar acum știu cât e ceasul. Și la propriu și la figurat…

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Așa poate înțelegem de ce toate lucrurile din jurul nostru sunt concepute în țările unde există și iarnă. 🙂
   Dacă Mureșul ar fi cel de odinioară am merge la o „Tură mare” și am reușii să ne mai răcorim. Dar ghinion. Nu ne mai pasă de el! Cine este viteazul care are curaj să facă baie în Mureșul de azi??? Înainte mergeam „Pă Ștrand” și în mod sigur găseam inspirație pentru un articol cât de mic. Aflam ce și cum „Pă Ștrand”.

   Pe căldura asta caniculară, când toate clădirile dogoresc și aerul se rarifică, mai trebuie să inhalăm și gazele cancerigene ale eșapamentelor de la un parc auto diesel ce în cel mai bun caz 50% nu iau RAR-ul (conform unei declarații de azi la TVR a directorului gen. al RAR – „Pe alocuri și mai rău.”), dar care și când sunt parcate mențin motoarele în funcțiune ca „cefoșii imbuibați”, „întreținutele cu ghiare colorate” și „ciocoii SUV-ari” să aibă confortul aerului condiționat. Iar noi pietonii, „AMĂRÂȚII” trebuie să-i suportăm. Că deh, ei sunt VIP-urile Aradului!? Și CUMLMEA nu #(haștag)… nimeni. Dar protestăm contra „CORUPȚIEI” … însă când ne arde, dăm orice să ne rezolvăm „necazul”.

   Iar acum când scriu aceste rânduri, aud cum Biplanul Antonov AN 3 zboară deasupra urbei și combate țânțărimea, care este pur și simplu inexistentă. De ce?

   --20 voturi
   +1
   -1
   • …gazele le inhalezi oriunde…cantitatea depinde de zona!
    „Și CUMLMEA nu #(haștag)… nimeni. Dar protestăm contra „CORUPȚIEI” … însă când ne arde” TE ARDE PE TINE SI PE CEI CA TINE nu pe cei ce protesteaza impotriva justitiei! Nu-ti convine? IA ATITUDINE! Nu tot terfeli mereu miscarile altora de protest! De ce trebuie sa protesteze cineva pentru ceva ce pe tine te irita? TU DE CE N-O FACI LASULE? N-ai cojones? N-ai idei sau principii? Ti-e jena? E mai usor sa acuzi de la tv sau pe net, nu-i asa morcovel mirceabadian ? O viata de ghiocel isi spune cuvantul?
    Iesi frate…ia-te de piept cu securitatea…bea-le gazele si suporta-le bastoanele…apoi cand vii acasa noi sa facem misto si sa-ti vorbim de sus asa cum o faci tu!

    Eu n-am SUV da’ am aer conditionat…,masina e din 2002 deci nu pot fi ciocoi…da’ sincer mi se rupe de un terchea berchea ca tine care in 28 de ani n-a facut altceva decat sa se smiorcaie si acum cand e la batranete ii ies frustrarile pe nas ca vezi Doamne el sta in soare si inghite gazele de esapament! Mai du-te mah saracie in Pastele m…ii si tu si tot ceea ce reprezinti! Vierme!

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.