vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vrei să vezi cum vor arăta sondele de petrol și gaze din Curtici peste vreo 2 ani? Du-te la Bătania – Pamfora îți plătește drumul și îți dă și-o apă…

    OFICIAL: 15 Octombrie, ARADPanfora Oil & Gas continuă campania de informare, pentru a consolida relația cu comunitățile din județul Arad din localitățile care fac parte din perimetrul EX-6 Curtici, astfel că a început să notifice proprietarii de terenuri despre operațiunile sale, conform prevederilor Legii Petrolului.

    IMG_7542

    Pe propria răspundere și cu ochii proprii – plus foto, video și martori!

    Vorbesc foarte serios… în nume propriu, în partea asta a articolului (ce e oficial, citiți mai jos): m-am dus acolo foarte… foarte reticent. În primul rând – scuze că mă repet – nu-mi place Ungaria. Da` deloc. Dacă vrei să-mi dai mie exemple de natură (în primul rând natură: în Ungaria nu există natură – totul e „pus cu mâna” în pusta aia), civilizație și empatie – nu în Ungaria mă duci! (Și tot în primul rând… important cel puțin pentru mine: nu se fumează… iar dacă mă iei cu de astea încă de la graniță, m-ai pierdut din start.)
    Dar cu prilejul unei dezbateri pe cea mai arzătoare temă a jurnalisticii locale – respectiv problema gazelor de șist și a fracturării hidraulice la tine în grădina ta de patriot te duci, nu?… Faci un efort și te duci, cum naiba să nu te duci la așa ceva… să vorbești cu toți ăia și să vezi, în fapt, cu ochii proprii, ce dreaq se-ntâmplă când vin americanii unguri (sau ungurii americani… tăt aia) și înțeapă cu sonda tarlaua omului din Curtici, Macea și Șofronea? Ce? Ce? Ce? – și un copil ar fi curios… darămite un adult, patriot, și ziarist pe deasupra! :))

    Iată ce frumos a sunat invitația oficială personalizată:

    „Buna ziua,
    Compania Panfora Oil & Gas, unic titular al acordului petrolier de concesiune pentru perimetrul Ex-6 Curtici, care include mai multe localitati din judetul Arad, continua campania de informare privind planurile si angajamentele sale.
    In acest sens, Ede Nagy, directorul general al Panfora Oil & Gas are placerea sa va invite miercuri, 15 octombrie, intr-o vizita la campurile de productie petroliera din Ungaria, aflate la cativa kilometri peste granita, in vecinatatea zonei perimetrului Ex-6.
    Pe parcursul vizitei, va vor fi prezentate procedurile si etapele necesare pentru explorarea resurselor conventionale de petrol si gaze si veti avea ocazia sa observati modul in care activitatile agricole se desfasoara in zonele unde se deruleaza activitati petroliere. De asemenea, o echipa de specialisti este gata sa raspunda intrebarilor dumneavoastra.
    Locul de intalnire pentru inceperea vizitei este parcarea din dreptul Bisericii Rosii, pe Bulevardul Revolutiei din Arad, miercuri 15 octombrie, la ora 9:30. Intoarcerea va avea loc in jurul orei 16:30.
    Va rugam sa aveti amabilitatea de a confirma participarea dumneavoastra sau a reprezentantilor dumneavoastra, pentru o eficienta organizare a transportului, la Sergiu Ion, telefon 0745*** e-mail: *** @grayling.com.
    Toate cele bune,
    Sergiu Ion
    Grayling
    Sergiu Ion
    Director, Head of Energy & Industry”

    (Felicitări omului pentru exprimare, adresare… a și sunat fix când, pe ce și de pe ce trebuie. Post-festinum o zic acum… pentru organizare… important de menționat… mult mai important decât pare).
    Pe Facebook am fost rău. Mi-am pus status Sub deviza „Gazele de șist nu-s acasă!”, no hai să merem în Ungaria! Iaca provocare… ce zic io?… festin… ospăț jurnalistic, am dat copy&paste după învitația de mai sus și am comentat malitios Dar cum să nu?… Plăcerea e de partea noastră…
    ‪#‎gazeledesistnusacasa‬ — with Doru Jidoi. Astfel m-am descărcat de energie negativă și am purces neutru. Din neutralitate, cu ajutorul unui corn cu nimic, starea și dispoziția s-au asortat cu drumul și de aici, plus compania, până la bună dispoziție n-a mai fost decât un pas…
    Buun… mă duc cu energie pozitivă pe mine… dar îmi păstrez reticența și promit să nu fac prostii la om străin în casă… cum m-au educat ai mei… Cu foto și video – să nu avem stupori ratate.

    Așadară, toată crema de pe presă bântuind Pusta maghiară…

    Și când zic toată zic așa: Orlando de la Newsar, Romi Dubăț de la Flacăra roșie, Dan Codre cu colegul mereu upgrade de la DIGI24, Suciu de la Radio, Gherasim de la Jurnalul… Glasul (cred că)… ce mai… cremă de cremă… plus noi doi… moțu de pe cremă 1 și moțu de pe cremă 2… cu tătă aparatura la maxim…
    Am bântuit din sondă-n sondă – sonde aproape clasice… pe pozate și pe contrazise… – și ne-a prins ploaia pe Pusta maghiară.  Ne-a plăcut și ne-a displăcut subiectul deopotrivă: ne-a plăcut pentru că am fost tratați ca niște prinți și filosofi deopotrivă… o ospitalitate desăvârșită au consumat vecinii noștri pe noi – ne-a displăcut că ne-a căzut un mit:

    „Nu se fracturează hidraulic și nici nu se sondează după gaze de șist!”

    Asta e concluzia-concluziilor. Tot ce ai vrut să auzi. Tot ce contează, de fapt: pentru că dacă nu se fracturează hidraulic nimic, plus că nu avem nicio treabă cu gazele de șist, nu avem discuție – suntem pe lângă subiect. „Nu avem – și nici nu am cerut – autorizație pentru explorarea după gaze de șist, cu atât mai puțin pentru fracturarea hidraulică… activitate cu care nu ne ocupăm. Exploatarea de gaze de șist se face la adâncimi mult mai mari decât cele la care sondăm noi – noi mergând până la maxim 1500 de metri, iar în România, gazele de şist se află la circa 3500 – 4000 de metri adâncime. Poate cel mai important lucru, menit să-i liniștească pe activiști, este că în Pusta Bataniei nu există gaze de șist: există hidrocarburi convenționale: țiței și gaz. Asta ne interesează pe noi și asta se va și exploata” – au garantat, în fața camerelor video, directorii prezenți pe 15 octombrie pe arealul comunei maghiare Battonya (Bătania), în fața unei comisii de specialiști reprezentată de Ede Nagy – director general. 

    IMG_7552

    În România avem 5 aprobări pentru tot atâtea puțuri. Nici mai mult, nici mai puțin, atâtea vom săpa. Geologic vorbind, sondăm sub șisturi / straturi batoniene – o formațiune nemaîntâlnită pe Terra decât în Podișul Tibet. Fundalul cristalin al acestora este de 700-800 de metri – sedimentele se depun în fundalul, iar pe noi ne interesează aceste pungi – care pot fi formate din țiței sau din gaz, datând după sedimentele de acum 12 milioane de ani. Acestea sunt niște hidrocarburi cu nisipuri (sandstone… un fel de stânci din nisip). Tehnologia de extragere a acestor substanțe primare nu implică niciun proces chimic, nu se folosesc reactivi – totul bazându-se pe presiune – la 1000 de metri adâncime aceasta fiind de 10000 de Bari. Diferența de presiune, de altfel, ceea ce produce gazul natural și îl împinge înspre robineți. Este ceea ce am conspectat din discursul mult mai amplu, mai bogat și mai bine fundamentat științific al dr. Ahmet Amran, exploration project manager la Panfora Oil & Gas. 

    IMG_7557

    Cele 5 locuri pe care le-am vizitat reprezintă exploatările din Ungaria începute în 2006

    „În 2006-2007 a început planul de măsuri în Ungaria, iar după procesarea datelor – care durează, în medie, un an -, intervenția propriu-zisă asupra solului s-a desfășurat pe durata a 6 luni. Atâta va dura, desigur, și în România – chiar mai puțin, pentru că tehnologiile sunt și mai performante decât acum 8 ani. Indicele nostru de succes este între 20 și 49% – dar anticipăm că pe Perimetrul EX-6 Curtici va fi mai mare. Asta înseamnă că dintre cele 5 puțuri pe care le vom săpa, nu toate vor fi de succes. Unele vor fi acoperite” – a declarat Ede Nagy – director Panfora Oil.
    Așa arată o sondă de succes – care va sta în câmp pentru următorii 25 de ani… timp în care societatea va plăti chirie pentru locație proprietarului terenului sau reprezentantului juridic al acestuia (nu puțin…):

    IMG_7549

    Practic, se exploatează și rămâne cu dalele de ciment pe el un teren de 750 – 1500 de metri pătrați… un loc de casă… deci nici vorbă de suprafețe agricole imense distruse. De asemenea, exploatarea nu afectează, seismic sau în alt fel, casele din vecinătate.
    Cel mai important: terenul nu are de suferit din punct de vedere agricol. Porumbul, grâul sau orice altceva se prezintă la fel ca pe oricare altă tarla. Iată cum arată locul pe care sonda a fost închisă, iar peste pământul compromis de lucrare s-a turnat un strat gros de cernoziom:

    IMG_7578

     

    Așadar, ia microbusul pus la dispoziție de Panfora și du-te și vezi cu ochii tăi – după care dezbatem cât vrei!

    S-a rostit de multe ori numele lui Dimitrie Muscă ieri, pe câmpurile Bătaniei. Marele agricultor arădean își refuză experiența de a se deplasa personal… și nu ne permitem să îi dăm noi sfaturi despre ce să facă… ne depășește nivelul. Dar ne permitem să-i provocăm în special pe proprietarii de terenuri, și nu în ultimul rând pe toți consilierii locali din cele 22 de localități (hai să zicem) afectate de acest adevărat eveniment energetic… dar, după părerea noastră cel puțin, absolut deloc apocaliptic… să facă o vizită „sondelor de șist”… Distanța e aproape ridicol de mică: tot perimetrul poate fi „bifat” în 2-3 ore… toate cele 5 exploatări. Dacă nu ești Muscă, nu prea ai motive să nu te duci. E pe gratis… hai, acuma, să nu fim ipocriți: petroliștii își permit și să dea o apă îmbunătățită pentru a-și corecta imaginea. Oricine interesat poate să își facă damblaua deplasării și să se documenteze.
    Abia după aceea putem dezbate cât vrei problema…


     

    DECLARAȚIE DE INTENȚIE PE RĂSPUNDERE PROPRIE A CONDUCERII PANFORA OIL & GAS

    Panfora Oil & Gas continuă campania de informare pentru comunitățile din județul Arad, invitând părțile interesate să viziteze zonele de producție ale Grupului MOL

    Panfora Oil & Gas va plăti proprietarilor de terenuri sume de bani sub formă de rente (conform Legii Petrolului). Compania a început să notifice proprietarii de terenuri despre operațiunile și angajamentele sale în perimetrul Ex-6 Curtici, conform prevederilor Legii Petrolului. Panfora își propune să îi ajute pe aceștia să nu se implice în proceduri birocratice greoaie.
    15 Octombrie, ARAD – Panfora Oil & Gas continuă campania de informare, pentru a consolida relația cu comunitățile din județul Arad din localitățile care fac parte din perimetrul EX-6, astfel că a început să notifice proprietarii de terenuri despre operațiunile sale, conform prevederilor Legii Petrolului.

    „Compania urmărește să plătească proprietarilor terenuri sume de bani sub formă de rente și să îi ajute pe aceștia să nu se implice în proceduri birocratice greoaie. Dorim să asigurăm pe fiecare proprietar de teren că Panfora Oil & Gas și furnizorul acesteia de servicii de cercetare geofizică, sunt pregătite să plătească rente, așa cum prevede Legea Petrolului. După cum am mai anunțat în numeroase ocazii, operațiunile de măsurare de suprafață vor respecta drepturile de proprietate ale deținătorilor de terenuri din perimetrul EX-6 și toate prevederile legale. În acest sens, procesul de notificare privind începerea operațiunilor de explorare este de asemenea una dintre prevederile Legii Petrolului. Întrucât suntem hotărâți să continuăm consolidarea unei relații pe termen lung cu aceste comunități, benefică ambelor părți, dorim să plătim deținătorilor de terenuri sume corecte pentru accesul pe terenuri și pentru eventuale recolte nerealizate”, a declarat întregii prese locale, regionale și centrale Ede Nagy, Director General al Panfora Oil & Gas.

    Panfora Oil & Gas înțelege preocupările comunităților privind toate aspectele pe care le presupun operațiunile petroliere. De aceea, compania este pregătită să demonstreze istoricul excelent al Grupului MOL în producția petrolieră, vizibil în zone de producție aflate la doar câțiva kilometri de zona  perimetrului Ex-6, dincolo de granița cu Ungaria.

    Panfora Oil & Gas

    Compania reiterează că va utiliza, pe întreaga durată a acordului de concesiune, doar tehnologii tradiționale, care au fost folosite de câteva decenii în operațiunile petroliere din România. Nu va fi utilizată fracturarea hidraulică și nici forajul orizontal. Mai mult, tehnologiile de măsurare de suprafață includ echipamente de vibrație de ultimă generație, cu un impact atât de limitat asupra mediului încât au fost utilizate în țări din Uniunea Europeană chiar și pentru cercetări în zone urbane. Durata operațiunilor este de câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mărimea terenului. Pe de altă parte, operațiunile pentru explorarea și producția de petrol și gaze pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiții, după cum s-a demonstrat în multe zone din județul Arad – Pecica, Turnu, Pereg. De asemenea, tehnologiile moderne folosite în prezent nu au impact asupra mediului și comunităților. Toate operațiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune și în programul de lucrări, documente semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament și nicio obligație pentru explorarea de resurse neconvenționale, cum sunt gazele de șist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri.

    Image

    Despre Panfora Oil & Gas

    „Panfora Oil & Gas este o companie a Grupului MOL, companie multinaţională integrată şi independentă, cu operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 29.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul MOL are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, având în prezent operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 13 țări. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenția Naţională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul țării, dintre care unul a fost ratificat de către Guvernul României. Compania Panfora Oil & Gas SRL, persoană juridică înregistrată în România, este singurul deținător al acordului de concesiune pentru perimetrul Ex-6 Curtici, conform Ordinului 434/21.12.2012 al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM)” – se autoprezintă compania în Comunicatul de presă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.