sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Vladimir Putin anunță retragerea Rusiei din tratatul privind armele nucleare: „SUA și NATO discută mereu să ne distrugă strategic”. Reacția SUA și NATO

  de Special Arad | 21 februarie 2023, 1:39 PM | Internaţional

  1

  Vladimir Putin a acuzat SUA și NATO că vor să „distrugă strategic” Rusia. El a adus în discuție, astăzi, în raportul despre starea națiunii, acordul de energie nucleară.

  „Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive. Am auzit reacția NATO despre nevoile Rusiei de a reveni la respectarea acordului de energie nucleară.Nu le pot permite să facă o verificare completă în acest domeniu. Solicitările lor o să fie refuzate. SUA și NATO  discută mereu să distrugă strategic Rusia. Păi cum? Apoi să vadă obiectivele noastre strategice? Considerăm că o astfel de punere a problemei e de mult în zadar. Arsenalul nuclear îl are și Franța și SUA și se dezvoltă. E îndreptat împotriva noastră.Mai ales că un prim acord a fost încheiat între SUA și Rusia în 1991.

  Rusia și SUA nu se considerau dușmani. Acordul în vigoare are o condiție foarte importantă.

  Au uitat condițiile acelui acord. SUA au ieșit din acord.  Ei au fost cei care, după prăbușirea URSS, au început să revizuiască rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, să construiască o lume în modul american, în care există un singur maestru, un singur maestru. Pentru a face acest lucru, au început să distrugă grosolan toate bazele ordinii mondiale puse după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a distruge moștenirea atât a Ialta, cât și a lui Potsdam

  După căderea URSS au încercat să-și fixeze dominația globală, fără să țină cont de Rusia și alte țări.

  Noi ne vom comporta așa cum trebuie! Fără nicio legătură cu operațiunea specială, cu relațiile noastre, ei vor să ne distrugă stratgic. Ori e prostie, ori ipocrizie.

  Știm că Occidentul este implicat direct în încercările regimului de la Kiev de a lovi bazele aviației noastre strategice. Dronele folosite în acest scop au fost echipate și modernizate cu ajutorul specialiștilor NATO. Și acum vor să inspecteze și facilitățile noastre de apărare? În condițiile actuale ale confruntării de astăzi, acest lucru sună ca un fel de prostii pur și simplu”, a spus Putin, în discursul său.

  Președintele Putin a mai spus că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă SUA o fac înaintea lor. De asemenea, Putin a ordonat ca Ministerul Apărării și Rosatom să facă toate pregătirile pentru testele armelor nucleare.

  „New Start” este ultimul acord de armament nuclear rămas între Rusia și SUA și a fost prelungit cu cinci ani în 2021.

  Semnat inițial în 2010, tratatul limitează fiecare parte la 1.550 de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune, un număr mai mic decât cel stabilit în cadrul acordului Start anterior.

  Prima reacție a SUA: „Nimeni n-a amenințat Rusia, nimeni n-a atacat Rusia, ceea ce susține este absurd”

  „Amenințarea venită dinspre Occident este o absurditate”, a spuns consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, aflat în Polonia alături de Președintele Joe Biden, potrivit BBC, citat de Biziday.

  „Nimeni nu atacă Rusia. E un fel de absurditate în sine ideea că Rusia se afla sub o formă de amenințare militară din partea Ucrainei sau a oricui altcuiva”, a declarat scurt consilierul lui Joe Biden.

  Reacția NATO. Stoltenberg: „După cum a spus Putin astăzi, se pregătește pentru mai mult război”

  „Regret decizia de astăzi de a-și retrage participarea din tratatul New START. Prin decizia Rusiei de astăzi, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată. Încurajez cu tărie Rusia să își reconsidere decizia și să respecte acordurile existente”, a afirmat Secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de G4Media.

  „După cum a spus Putin astăzi, se pregătește pentru mai mult război”, a mai precizat liderul euroatlantic, potrivit Reuters.

  Liderul NATO a mai spus că „Putin nu trebuie să câștige. Asta ar arăta că agresivitatea funcționează și forța este răsplătită. (…) Trebuie să dăm Ucrainei tot ce are nevoie pentru a câștiga (n.red. – războiul), ca să triumfe ca o națiune suverană, independentă în Europa”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.