duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Vizitează Balconul de pe Abatorului – un obiectiv turistic postmodern de la mama lor! (FOTO + MUZICĂ)

  de Lucian Valeriu | 19 ianuarie 2016, 12:06 PM | Gonzo | Strada | Topic special

  5

  „Fă bretonul, fă bretonul
  Ca să mut în beci balconul!”
  (Ada Milea)

  Ai auzit de balconul de la Blocul 17 din Confecții, pe Abatorului – zis și  Balconul de pe Abatorului?
  Fii antenă! – ăsta este Balconul de pe Abatorului, iar sub Balcon zace o Dacie roșie de pe timpul dacilor… și n-ai cum să nu fii lovit în freză când dreapta privire a lui Dumnezeu sau strâmba lui Satana, Spiritul Civic, Frica sau Treaba… cu sau fără majuscule… te-or îndreptat înspre acolo… n-are cum să nu te lovească priveliștea asta-n freză, zic… că… n-are cum! Te trezești, pur și simplu, „altundeva-alaltăieri”… ți se strepezește tot ce știi despre arhitectură, simbolistică urbană, mafia sticlelor goale, Borges și Bacovia… poeți… boschetari. Nu știu cum îi să fii vecin cu balconul ăsta… spre norocul și bucuria mea… cred că dacă ești forțat de împrejurări locative să treci zilnic pe-acolo la toate orele din zi și din noapte o să ai tripuri mai ceva ca Edgar Allan Poe și asta poate că e ceva de bine… dar nu, mersi! Balconul ăla, în timpul unei furtuni, va fi fost fundalul perfect al apocalipsei.
  Și totuși… io propun autorităților ca dacă tot n-or făcut nimic ca balconul ăla să arate cum trebuie să arate un balcon, să-l lase așa și-n continuare!

  Argumente pentru a lăsa balconul ăla fix așa cum e… până s-o prăbuși întru obștescul sfârșit al unei breaking-news oarecare

  Să stai acolo, sub balconul ăla, cu curu pe Dacia aia de un roșu mai comunist decât Ceașcă însuși (care le-ar fi dat cu balconu-n cap… fii sigur!) și să le explici unor turiști olandezi, care te înconjoară în semicerc, de exemplu, ce oraș civilizat și bine condus ești tu și ce nedrepți or fost ăia că te-or scos de pe lista Capitalelor Culturale Europene – „că ui`aici, drag turist, ce balcon mișto avem noi de arătat lumii: un balcon antitetic celui al Julietei… de acord… dar profund ca semnificații postmoderne: opusul perfect al dragostei… ura față de oamenii care trec pe-acolo și față de peisajul urbanistic plictisitor dimprejur… disprețul, nepăsarea și incompetența autorităților față de capul omului trecător în sine… mă-nțelegi. Și s-o mai luăm și altfel! Știi tu o ascunzătoare mai perfectă decât acest balcon?… În balconul ăla se pot ascunde 100 de pungulițe cu diamante… acolo poate să fie serverul secret al celui mai secret dintre serviciile secrete… acolo mai poți găsi dinozauri pitici care se joacă cu kalașnikoavele de la ultimul transport Vladivostok-Confecții în timp ce bagă cocaină de-aia cum numai Maradona…” – fă tu filmul dacă ți-ar plăcea să fii ghid turistic prin Confecții cu un grup de olandezi.

  Povestea mea cu Balconul de pe Abatorului

  Făceam poze și mă holbam, deci, firesc… și cum mă holbam așa, trece unu… stil „ăla care are și el un balcon fix așa”. Se holbează la mine cum mă holbez la balcon… la care io:
  – Acolo stă cineva?… Sau o murit demult?… Sau care-i faza?…
  – Nee… stă Gelu acolo… n-o murit nime`!
  – Da` Gelu ăsta-i ceva caz social sau ceva? – fac pe deșteptu`…
  – Nuu!… îi om normal… așa… ca noi – îmi zice… și pleacă încet, așa, tot privindu-mă peste umăr.
  – Aaa… deci așa îi normal să fie aici… deci ăsta-i un fel de balcon mediu pe cap de locuitor să-nțeleg… am râs… da s-o făcut că nu nu m-aude…

  b2

  Io pe bune că mă gândesc că serverele KGB îs acolo și Gelu, ăla, e the f*king keeper of the seven keys… ceva securist cu Dacie roșie care se transformă noaptea-n batman și batmobilul lui și bântuie pe la periferiile Aradului… de aia n-o avut curajul nimeni să se ia până acuma de balconul ăla!

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.