joi, 27 iunie, 2024

Special Arad Logo

    S-a votat viitorul CET Hidrocarburi. Din 2026, vor fi doi operatori distincți pentru producție și transport

    de Raluca Medeleanu | 19 iunie 2024, 11:48 AM | Administraţie | Topic special

    6

    Sorin Bogoșel și parte a staff-ului Primăriei la ședința CLM

    Odată cu finalizarea lucrărilor de retehnologizare a CET Hidrocarburi, activitatea de producție și cea de transport energie termică vor fi separate, urmând să existe doi operatori distincți.

    Mai exact, moderna unitate de cogenerare de zeci de milioane de euro, care a fost câștigată prin fonduri europene, nu va fi practic o parte componentă a centralei de pe Calea Iuliu Maniu decât fizic, întrucât ea va fi utilizată de un operator distinct.

    Majoritatea consilierilor locali au aprobat un amendament în acest sens, în ședința de miercuri, 19 iunie, care vine în completarea documentației pentru reabilitarea rețelei magistrale de termoficare din municipiu, proiect care a fost votat inițial în aprilie 2024.

    • Citește și: Fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor termice din municipiul Arad. Consilierii vor vota cererile de finanțare de 1 miliard de lei · Special Arad

    Necesitatea acestei schimbări le-a fost justificată atât de Lilioara Stepănescu – secretarul general al Municipiului Arad , cât și de Sorin Bogoșel – șeful Serviciului Investiții, Energetic din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Arad. Aceștia au explicat că este o măsură solicitată în ghidul de finanțare, care dacă nu este adoptată există riscul de a nu obține în întregime suma nerambursabilă. Vorbim de o investiție de cca. 56 milioane euro.

    Pag. 9 din Ghid: Pentru proiectele de tip B, care nu intră sub incidența ajutorului de stat, rata de cofinațare a proiectului este de 100%, Cheltuielile neeligibile stabilite conform Anexei 4 la prezentul Ghid sunt suportate de către beneficiar, cu respectarea prevederilor pct. 385 si 386 din Comunicarea Comisiei – Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (2022/C 80/01), denumite în continuare, CEEAG 2022, la secțiunea 4.10 Ajutoare pentru sistemele de termoficare și de răcire centralizată. Ajutorul nu poate depăși 50.000.000 euro pentru o întreprindere. O întreprindere nu poate depune mai mult de un proiect.

    Pag. 12 din ghid: Pentru proiectele de tip B, care nu intră sub incidența ajutorului de stat, finanțarea de investiții în rețele termice în cadrul programului-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Domeniul de investiții 5.3: Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare se face cu respectarea condițiilor prevăzute în secțiunea 4.10 Ajutoare pentru sistemele de termoficare si de răcire centralizată din CEEAG, respectiv pct. 385 si 386. Astfel, în cazul în care rețelele centralizate de termoficare sunt gestionate în același mod ca și alte infrastructuri energetice, prin separarea de producția de agent termic, prin accesul la rețea al terților și prin tarife reglementate, sprijinul care este limitat la rețelele centralizate de transport și/sau distribuție a agentului termic nu intră sub incidenta controlului ajutoarelor de stat

    CET Hidrocarburi
    (Partea aceasta din CET Hidrocarburi urmează să fie demolată pentru a face loc unității de cogenerare)

    Unitatea de cogenerare ar putea ajunge chiar la un privat

    Momentan însă nu se știe exact sub ce formă vor fi împărțite aceste două servicii (producție și transport). Sorin Bogoșel a declarat pentru Special Arad că „măsura va fi luată după ce va fi finalizată și unitatea de cogenerare de la CET Hidrocarburi”.

    Scindarea ar putea fi realizată sub mai multe forme, fie să fie atribuită unei noi direcții care ar putea fi înființată în cadrul Primăriei, fie externalizată la alți operatori (aici fiind exemplificată situația de la Iași). Chiar dacă până acum CET Hidrocarburi (de pe Calea Iuliu Maniu) a cumpărat energie de la CET-ul mare din afara orașului, pe bază de contract, producția nu ar putea însă fi atribuită CET-ului mare întrucât se află în faliment. Pe de altă parte, spre exemplu, ar putea să fie atribuită firmei care a cumpărat centrala, AOT Energy, ori unei alte companii de acest fel existente.

    Nu este de neglijat detaliul că, prin acest amendament aprobat astăzi, nu se exclude oportunitatea de deschidere a unei o portițe prin care se pune „pe tavă” unitatea de producere a energiei de zeci de milioane de euro în mâinile unui privat.

    Toate detaliile însă vor fi stabilite în urma actualizării studiului de oportunitate existent, care va fi revizuit în 2026.

    Lucrările de modernizare la CET Hidrocarburi ar urma să înceapă în toamnă

    Între timp, proiectul tehnic pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi a fost finalizat, acum așteptându-se ultimele avize pentru aprobare. Sorin Bogoșel ne-a declarat că cel mai probabil lucrările vor începe în luna septembrie, prima intervenție fiind înlocuirea cazanelor existente cu cele 4 noi care sunt deja comandate și sunt în așteptarea livrării. Până la montarea celor noi, vor funcționa în paralel cele vechi, după care vor fi demolate.

    Conform contractului semnat de Primăria Arad cu firma Elsaco (aflată în parteneriat cu PAB Romania), se impune finalizarea proiectului până la 30 iunie 2026, an în care va fi realizată și revizuirea studiului de oportunitate prin care se va stabili cu exactitate modul în care se va separa activitatea de producție și cea de transport ale energiei termice.

     

    • Citește și: Valeriu Iftimie, Sandu Ion și Călin Bibarț au semnat contractul de aproape 80 milioane euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Buna ziua,
      Problema celor care dețin frâiele orașului este că nu au viziune și plan strategic coerent pe termen mediu și lung pt Arad.
      Au frâiele orașului de mai bine de 20 de ani și rămân tot mai in urma orașelor Oradea, Timișoara!
      Dar asta doresc Arădenii pt că îi revoteaza!
      Înseamnă că asta meritam!

      +11 voturi
      +1
      -1
    2. Aha, după ce au pus pe butuci CET pe lignit și au rămas fără o jumătate de sunecuri bine plătite, acu s-au gândit SĂ ÎNFIINȚEZE ALTELE, divizând CETHidrocarburi în DOUĂ SOCIETĂȚI , FIECARE CU ȘEFII LOR…
      .
      Deși SINGURUL MOTIV pt care a fost care A FOST MENȚINUT și „surescitat” CET-ul pe Hidrocarburi în dauna celui pe Lignit, TOCMAI PT. CĂ DEȚINEA ȘI Rețeaua orașului !!! Deși acesta era cu mult mai depășit tehnic și moral decât cel pe lignit (dovada este și „mult-trâmbițata retehnologizare” a unei „epave” din 1950, deși modernizarea celuilalt era mult mai sumară și mai puțin costisitoare).
      .
      Concluzie:
      – „gașca de Arad” în frunte cu Primarul CONTINUĂ CE-AU ÎNCEPUT: „Operațiunea SiSi” – sifonări și sinecuri .
      .
      PS: „…producția nu ar putea însă fi atribuită CET-ului mare întrucât se află în faliment. ” – Mamăăă, cât tupeu….! Dar, oare, DE CE A AJUNS CET-ul mare în FALIMENT????
      Nu pt că l-ați falimentat voi, NEPLĂTIND ENERGIA TERMICĂ achiziționată de falimentarul CET Hidrocarburi, dar menținut artificial în viață pe motiv că „DEȚINEA REȚEAUA ORAȘULUI”, pe care acum, culmea tupeului, vreți s-o „rupeți” de el…
      Băăă…, voi vă mai bateți capul și cu CEVA UTIL amârâtului ăsta de Arad, în afară de nesfârșitele și împuțitele voastre „jonglerii” economico-financiare clientelare…. ???
      .
      „Felicitări” arădeni! ‘Spălați-vă pe cap” cu ce-ați ales….!

      +8 voturi
      +1
      -1
    3. Apare pe firmament din nou BOGOSEL, acel personaj fara valoare, un ,,Yes man” a lui Falconeti&neoprotestanti mafioti, care a fost cel cu mana caruia s-a reusit vanzarea CET-ului Nou, acea investitie noua care a costat Aradul aproape 40 de milioane de Euro, ca dupa sa fie data la schimb societatii care a furnizat materia prima, respectiv gazul necesar pentru procesul de producere a energiei electrice si termice prin cogenerare, cea mai eficienta energie dupa energia verde!!!
      Halal conducere de oras avem, protejati toti mafiotii!!!

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.