sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Victorie uriașă pentru UTA la Botoșani! Arădenii au urcat pe locul 5

    de Lucian Dănilă | 9 septembrie 2022, 10:07 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    A fost o presiune mare pe echipa, dar și pe staff-ul tehnic coordonat de Ilie Poenaru, înaintea jocului de la Botoșani. UTA venea după două evoluții slabe cu ultimele clasate și cu doar două puncte din întâlnirile cu acestea, două puncte care puteau fi pierdute și acelea.

    Cei mai pesimiști vorbeau chiar de o înfrângere la scor în Moldova și am auzit foarte des în ultima săptămână o vorbă care devenea deja obositoare: „nu mai face UTA două puncte până la finalul turului…

    Poenaru era conștient de ceea ce-l așteaptă și a recunoscut jocul slab al echipei sale, dar și inconstanța între reprize. „Nu v-am recunoscut în prima repriză cu Chindia. Nu mai vreau să văd așa ceva, trebuie să devenim modești”, le spunea Poenaru jucătorilor săi după meciul cu gruparea din Târgoviște. Pedeapsă sau pur și simplu decizie tactică, „Poe” l-a lăsat pe Isac acasă, tânărul fotbalist crescut în Academia UTA având o explozie mai… întârziată. Dar tot în urma jocului cu Chindia a descoperit un nou titular: Albert Stahl. Cu el, dar și cu reveniții Iacob și Șteau în teren, UTA chiar s-a dus la Botoșani să câștige, deși aveau în față o echipă care a fost lider după câteva etape și care nu mai știa ce e victoria de trei runde. În acest sezon, Botoșani a învins deja pe terenul celor de la CFR, a pierdut greu în prelungiri la Craiova și a fost egala unor revelații ca Farul sau Hermannstadt.

    UTA nu s-a limitat doar la declarații pompoase. La fel ca și la jocul cu Rapid, a început avântat, cu Jobello și Stahl foarte activi în benzi, cu Șteau în centru, servant pentru Postolachi, și cu Cascini undeva la 30 de metri de poarta adversă. Defensiv, liniile erau și ele sus, deși meciul a început cu o ezitare a lui Chindriș, jucător care avea să-și revină foarte bine după acea fază. Batha a fost același jucător agresiv pe care îl cunoaștem deja, dar mult mai atent în intervenții și în pasărea mingii.

    În primele cinci minute, UTA a avut deja două ocazii bune. Postolachi a fost angajat excelent de Șteau, dar șutul său a fost parat de Pap. Un minut mai târziu, Jobello a scăpat de la jumătatea terenului, dar a fost ajuns de Dican și faza s-a răcit.

    Apoi, după un joc controlat de UTA, timp de un sfert de oră nu am mai avut parte de ocazii importante la niciuna dintre porți. Au urmat două șuturi de la distanță ale activului Șteau, dar fie a fost Pap la post, fie mingea s-a dus alături de poartă.

    În minutul 26, UTA a beneficiat de un corner. Batha s-a dus să execute, arădenii au atacat în bloc prima bară și Cascini a rămas descoperit pe 6 metri, iar argentinianul a marcat cu capul de pe picioare pentru 0-1!

    Nici nu și-au revenit bine cei de la Botoșani, Stahl l-a „luat la mână” pe Țigănașu, a trecut de el cum o mai făcuse cu câteva minute mai înainte, a pasat în centrul careului pentru Postolachi, iar șutul moldoveanului a lovit pământul și l-a păcălit pe Pap. Era 0-2 și se întrevedea prima victorie externă după o pauză de 11 luni pentru UTA!

    botosani 1

    UTA a continuat să domine jocul din punct de vedere teritorial, dar fără a mai pune probleme în zona careului echipei gazdă. Cei de la Botoșani au încercat să revină în joc dar linia de mijloc a echipei antrenate de Teja era inexistentă. Totuși, o centrare a lui Ivanov din partea stângă a atins bara porții arădene în minutul 40, iar Camara a șutat defectuos la ultima fază a primei reprize, după ce a plecat de la limita offside-ului.

    Era 2-0 la pauză pentru UTA, dar fotbalul este de atâtea ori imprevizibil și bucuria tuturor celor care țin cu gruparea arădeană era încă moderată, mai ales că am văzut la începutul acestei săptămâni ce a pățit Farul după ce a condus cu 3-1 pe Craiova.

    Poenaru a surprins la pauză și l-a schimbat pe Stahl cu Otele. Încă nu știm motivele, dar dacă Stahl nu era accidentat sau epuizat, nu prea avea logică schimbarea, mai ales că arădeanul a oferit o pasă de gol și a mai avut câteva acțiuni periculoase în banda dreaptă. A schimbat și Teja, dar deși ar fi trebuit să schimbe toată linia de trei mijlocași, a ales să înlocuiască doar doi, pe Ivanov și Santos.

    La adăpostul celor două goluri, UTA a făcut mai mulți pași înapoi și practic i-a invitat pe cei de la Botoșani să vină la atac. În aceste condiții, au trecut doar opt minute din partea secundă a jocului și gruparea moldoveană a reușit să înscrie! Camara a scăpat în partea dreaptă a defensivei arădene, a intrat în unghi, a șutat la colțul lung, Iacob a respins până la Sno, acesta a șutat violent în bară, mingea a revenit în el, l-a lovit și a intrat pe lângă mâna lui Iacob în plasă: 1-2! Ciudat gol…

    Era clar că UTA nu putea continua așa pentru că se expunea prea mult în fața unei echipe care a arătat în multe meciuri că știe să atace. Imediat după gol, au urmat minute de fotbal haotic, cu multe greșeli în zona neutră, dar important era ca mingea să stea departe de careul lui Iacob. Arădenii chiar au găsit din nou calea spre poarta lui Pap, dar șutul lui Jobello din unghi, deviat de un jucător al Bătrânei Doamne, a fost scos cu un reflex excelent de Pap. Apoi, Postolachi a deviat peste poartă o minge venită de la Hoxhallari după ce albanezul a trecut spectaculos de adversarul direct.

    Au urmat apoi două acțiuni aproape trase la indigo chiar în zona apărată de Hoxhallari. La ambele, Petkovski, coșmarul arădenilor în jocul din sezonul trecut, a scăpat de două ori în interiorul careului, a centrat în fața porții și Chindriș sau mai apoi Cascini au avut două intervenții excelente în condițiile în care cei de la Botoșani aveau mulți oameni în careu. A urmat o altă situație critică pentru UTA, de data aceasta din zona lui Vukcevic. Camara a scăpat până în apropierea liniei de fund, a centrat pe 6 metri de unde Benga a respins providențial. Aveau să fie ultimele ocazii la poarta lui Iacob, echipa gazdă arătând semne de oboseală odată cu trecerea minutelor.

    Poenaru a mai avut o surpriză în joben și va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla în următoarele zile. Antrenorul Bătrânei Doamne l-a înlocuit pe Otele după doar 27 de minute după ce a intrat și l-a introdus pe Ubbink. Otele nu a creat nimic după ce a intrat în locul lui Stahl și a și încasat un cartonaș galben după care a continuat să aibă câteva intrări la limită. Pentru a evita o nouă eliminare după cea a lui Batha cu Rapid, Poenaru l-a înlocuit pe nigerian. Câteva minute mai târziu, Șteau s-a accidentat și am asistat la debutul în acest campionat al lui Claudiu Negoescu. În doar câteva minute, juniorul Bătrânei Doamne a arătat că oricând echipa se poate baza pe el. Pe lângă că a închis bine banda lui, unde l-a blocat pe Dragu, „Nego” a avut și o intercepție excelentă în preajma careului celor de la Botoșani, a intrat în suprafața de pedeapsă, a așezat mingea pentru Ubbink, dar olandezul a fost păcălit de traiectoria pe care a luat-o mingea din cauza denivelărilor gazonului.

    Ilie Poenaru avea să-i arunce în luptă și pe nou sositul Anton, dar și pe Keșeru. Cei care au luat loc pe bancă au fost chiar autorii golurilor, Cascini și Postolachi. Anton chiar s-a remarcat cu un șut peste poartă, după care până la final aveam să-l vedem tot pe Ubbink implicat în atacurile echipei arădene. Dican era să devieze în propria poartă o minge șutată slab de batav din lovitură liberă, ca mai apoi, tot Ubbink să plece cu mingea la picior spre poarta adversă, a pasat excelent pentru Jobello pe poziție viitoare în condiții de superioritate numerică, dar francezul s-a încurcat cu Keșeru și mingea a fost recuperată de Sno.

    Fluierul final avea să aducă descătușarea pe banca echipei UTA, iar arădenii câștigă primul meci după zece luni și jumătate în deplasare, ultima victorie fiind tocmai în 25 octombrie cu Academica Clinceni. Este o victorie uriașă pentru UTA mai ales că urmează un program infernal, o victorie care îi aduce 15 puncte în bagaje și un loc 5 în clasamentul la zi al Superligii, un clasament însă influențat foarte mult de faptul că multe meciuri au fost amânate, iar alte șapte urmează să se mai dispute din această etapă.

    FC Botoșani – UTA Arad 1-2 (0-2)

    Sno 53 / Cascini 26, Postolachi 31

    Botoșani: Pap – Sno, Dican, Șeroni, Țigănașu (72 Dragu) – Ivanov (46 Shahaf), Sylla, Mussis (63 Târcoveanu) – Santos (46 Petkovski), Camara, Mailat (82 Roman II).

    Rezerve: Ureche – Patache, Sadiku, Dragu, Perianu, Tîrcoveanu, Shahaf, Petkovski. Roman II.

    Antrenor: Mihai Teja

    UTA: Iacob – Vukcevic, Benga, Chindriș, Hoxhallari – Șteau (77 Negoescu), Batha, Cascini (81 Anton) – Stahl (46 Otele, 72 Ubbink), Postolachi (81 Keseru), Jobello.

    Rezerve: Balauru – Dobrescu, Anton, Matei, Ubbink, Otele, Negoescu, Keseru, Ademi.

    Antrenor: Ilie Poenaru

    Arbitri: Central: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe) / Asistenți: Sebastian Gheorghe (Suceava), Bucsi Imre (Sfântu Gheorghe) / Rezervă: Horia Mladinovici (București) / VAR: Kovacs Istvan (Carei), Gabriel Stroe (Pitești)

    Observatori: Arbitri (FRF): Sorin Boca (Iași) / Joc (LPF): Bogdan Buhuș (Bârlad)

    clas 22

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.