duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea – tăcere suspectă în privința prețului gunoiului aplicat societăților comerciale

  de Alin Olteanu | 12 martie 2018, 8:19 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  Poate aţi văzut zilele trecute o încercare a noastră de a lămuri problematica deşeurilor şi a tarifelor la gunoi care se vor percepe de către noua firmă de salubrizare odată cu intrarea acesteia în operare (toretic 23 aprilie 2018).

  Special Arad adresa o întrebare conducerii Retim, în ultimul articol referitor la prețul gunoiului în Arad: Care este modul de transformare a tarifului din tone în metri cubi pentru toate fracţiile şi care sunt densităţile utilizate la transformare. Vă rugăm să ne indicaţi norma legală (ordinul ANRSC) folosită în contract în ceea ce priveşte greutatea specifică a unui metru cub de deşeuri reziduale. Vă rugăm de asemenea să ne transmiteţi Anexa 3 la Contract împreună cu oferta dumneavoastră financiară.

  Răspunsul societății a fost unul sec și nu ne-a lămurit deloc. Ba dimpotrivă… „Stimați domni/doamne, față de solicitările suplimentare de documente pe care le-ați făcut, vă precizăm faptul că oferta financiară pe care am depus-o în cadrul procedurii o considerăm confidențială, conținând know-how-ul societății noastre (structura de costuri, etc). Având în vedere faptul că documentele pe care le solicitați dumneavoastră fac parte dintr-o licitație publică, vă rugăm să vă adresați autorității contractante, ADI SIGD Arad.

  În ceea ce privește calculul tarifelor aplicabile pe fracții de deșeuri, pe care l-am explicat în mod detaliat în răspunsul nostru, vă rugăm să observați că tariful aplicabil la colectarea deșeurilor, pentru fiecare tip de deșeu în parte, este calculat prin înmulțirea densităților preluate din caietul de sarcini, parte a contractului, – de asemenea mentionate în răspuns – cu tariful de 250,56 lei/tonă menționat de dumneavoastră.

  Vom reveni în perioada următoare cu informații de interes pentru populație referitoare la noul sistem de colectare a deșeurilor și la activitatea de semnare a contractelor individuale cu utilizatorii, activitate aflată în desfășurare” se spune în emailul trimis pe adresa redacției noastre.

  În consecință… întrebările noastre rămân

  Unde găsim densitatea de 0,45 tone pe metru cub rezidual în documentaţia de atribuire a Contractului de concesiune dintre A.D.I Deşeuri şi  RETIM? Noi tot căutăm… dar nu găsim decât 0,35 tone pe metru cub… Vă rugăm, domnilor de la Retim, domnilor de la ADI Deșeuri, indicaţi-ne exact! Nu vrem să devenim specialişti în S.E.A.P … că cine ştie ce naiba mai găsim.

  Ziceam că e bine să ni se spună concis unde găsim precizările de mai sus în documentele de achiziţie şi, în contract, diverse chestiuni ca să nu ne apucăm să căutăm singuri…

  Și totuși nu ne-am răbdat și ne-am pus pe căutat puțin, așa neștiutori cum suntem, dar curioși din fire. Sistemul Electronic de Achiziţii Publice  (S.E.A.P) fiind la „liber” şi căutând naibii densităţi, ne-a dus vântul curiozităţii pe la Deciziile C.N.S.C., la Clarificările primite de către cei interesaţi de anumite licitaţii. Și, în cazul nostru, licitația ADI Deșeuri… Au fost multe nelămuriri care, din ce ne dăm seama și acum, au rămas la același stadiu (dorit, oare?) de ambiguitate.

  Pentru curiozitatea dumneavoastră, a celor care plătiți ca și noi gunoiul, şi pentru a vă da seama că e aşa cum vă spunem noi mai sus, o să găsiți anunţul pentru licitaţie la secţiune „Concesiuni” sub numărul 2892 din 4 .03.2017 (SEAP).

  Întrebare „monumentală” și un răspuns care le dă peste nas celor de la Retim

  Ceea ce ni s-a părut extrem de interesant fost o întrebare adresată de către cineva la secţiunea de Clarificări numărul 15, referitor la modalitatea de facturare:

  Întrebarea 6: „Rugăm Autoritatea Contractantă să specifice modalitatea de facturare pentru agenţii economici, întrucât este greu de delimitat ponderea cantităţilor  de deşeuri asimilabile aferente fiecărui agent economic în parte, de vreme ce toate deşeurile asimibilabile sunt colectate împreună… “

  Răspunsul 6:  „Revenim asupra menţiunii că şi la agenţii economici se va face colectarea pe aceleaşi fracţii ca la populaţie. Facturarea se face pe tonă de deşeu, indiferent de compoziţie, ca la populaţie.”

  29028064 2064401137182452 1029089471385042944 n

  29063264 2064401113849121 3006211553667055616 n

  Ce înţelegem de aici? Ceea ce înțelege oricine: la firme şi instituţii va exista un singur tarif! Exact ca la populaţie, unde există un singur tarif indiferent de câte componente urma să colecteze câştigătorul! Poate greşim, iar dacă greşim, aşteptăm interpretarea onestă (dacă poate…) a celui care a dat răspunsul, adică nimeni altul decât vicepreședintele CJ Arad, adică Sergiu Bîlcea. Același Sergiu Bîlcea care, de la izbucnirea conflictului legat de prețul gunoiului, s-a cam ascuns (sau a fost ascuns de consilierii de imagine…) nedorind să-și asocieze imaginea cu ceva care i-ar putea-o șifona vizibil. Și spunem asta mai ales pentru că știm că vicepreședintele trimite comunicate de presă și dacă s-a schimbat prețul oului în piață…

  Pe marginea acestui răspuns al vicelui CJ Arad vin însă nişte întrebări logice la care cineva poate se încumetă să dea lămuriri şi pe care le și așteptăm:

  De ce avem atunci 4 tarife (vezi mai jos) la colectarea deşeurilor de la firme şi instituţii dacă clarificarea spune că se facturează ca la populaţie, adică transformând tariful ofertat pe tonă în metri cubi la densitatea găsită în ordinul 111 A.N.R.S.C, regăsită şi în Contractul de concesiune şi în caietul de sarcini (0,35 tone/m.c)? 

  Dacă clarificările devin aplicabile şi obligatorii pentru contractele de achiziţii de ce nu s-a ţinut cont de această clarificare şi totuşi contractele se semnează cu 4 (patru) tarife, exact pe dos decât spune răspunsul la întrebarea numărul 6 de pe SEAP?

  preturi persoane juridice 768x294 1

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pentru eficienta si pentru un plus de independenta in interpretarile interpretate interpretabil, as solicita aceasta lamurire Curtii de Conturi, care are atributii (obligatii legale) atat in ceea priveste cheltuirea banilor publici cat si de verificare a corectitudinii derularii procedurilor de achizitie.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Nu semnati nimic !!nu ne poate nimeni obliga sa semnam ceva daca nu dorim!!sa semneze si sa plateasca falca si balcea daca ei au adus magaria asta de firma in arad ei cred ca nu stim ca ei iau paraindaratul inapoi de la rer ecologic e mai rau ca la psd cu coruptia din primaria arad!!

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. Am gasit pe https://www.retim.ro/specimen-contract-prestari-servicii-zona-1-arad/ contractul Retim pt. persoane fizice si juridice. Cred ca am mai vazut o varianta mai veche cu „perioada nedeterminata” a contractului. Aici nu e precizata durata contractului. Nu e ok.
   Zice si ca inchiriaza firmelor pubele de 120 litri si 240 litri. Daca eu am o firma mica si nu am nevoie de container, imi ajung pubelele, cum voi plati? Se vor transforma litri in metri cubi? Mi se va factura o cantitate minima stabilita sau se va ridica recipientul atunci cand se umple? Daca nu e plin, cum se face facturarea, ca si cand ar fi?
   Sunt atatea nelamuriri referitor la care ati putea sa solicitati clarificari celor de la ADI, CJA si RETIM. Ca noi nu prea avem cu cine vorbi.
   Acasa mi-au lasat in posta hartie ca nu m-au gasit, sa-i sun etc. M-au invitat sa ma duc la sediul Polaris, sa semnez contractul (ca persoana fizica). WTF?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.