vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vânzările bijutierilor s-au prăbușit! Coronavirusul a făcut ca cererea mondială de aur să coboare la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani

    de Special Arad | 29 ianuarie 2021, 7:33 AM | Internaţional | Recomandările editorilor

    0

    Coronavirusul a perturbat piaţa aurului, declanşând un proces de acumulare în rândul investitorilor dar și o prăbuşire a vânzărilor către bijutieri şi a achiziţiilor băncilor centrale, astfel că pe ansamblul anului trecut cererea mondială de aur a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, arată un raport publicat joi de Consiliul Mondial al Aurului, transmite Reuters, conform AGERPRES.

    De asemenea, pandemia a transformat evoluţiile geografice de pe piaţa comerţului au aur, care a fost atras din Asia, unde aurul este vândut în principal sub formă de bijuterii, pentru a ajunge în Europa şi America, unde investitorii sunt principalii consumatori de aur. Acest fenomen a dus la aprecierea cu 25% a preţului aurului în 2020, deoarece achiziţiile investitorilor au un impact mult mai mare asupra preţurilor decât piaţa de bijuterii.

    Potrivit raportului publicat de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), cererea mondială de aur a scăzut cu 14% anul trecut până la 3.759,6 tone, fiind pentru prima dată după 2009 când coboară sub pragul de 4.000 de tone. Mai mult, piaţa aurului a înregistrat un nivel redus de activitate în ultimul trimestru al anului trecut, când cererea a scăzut cu 28% până la 783,4 tone, cel mai redus nivel trimestrial de după 2008.

    Aurul este în mod tradiţional un instrument sigur de stocare a averii astfel că anul trecut investitorii au cumpărat 1.773,2 tone de aur, în creşterea cu 40% comparativ cu 2019 şi cea mai ridicată cantitate înregistrată vreodată. La preţurile actuale de aproximativ 1.850 dolari pentru o uncie, cantitatea de aur cumpărată de investitori are o valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari.
    Cererea de lingouri şi monede de aur cumpărate de micii investitori şi-a revenit spre finele anului trecut, astfel că pe ansamblul lui 2020 achiziţiile acestora au crescut cu 3% până la 896,1 tone.
    Consumul de aur al producătorilor de bijuterii, care în mod normal reprezintă principala sursă de cerere, dominată de China şi India, a scăzut până la 1.411,6 tone, pe măsură ce carantina a condus la închiderea magazinelor şi la pierderea de locuri de muncă, iar în paralel preţurile ridicate au afectat interesul în rândul cumpărătorilor. WGC subliniază că este vorba de o scădere de 34% a consumului de aur pentru bijuterii în 2020 comparativ cu 2019 şi totodată cel mai scăzut nivel anul înregistrat vreodată.
    Consiliul Mondial al Aurului se aşteaptă ca cererea mondială de aur să îşi revină în acest an, în condiţiile în care relansarea economiei chineze susţine o majorare a cererii de aur. Analiştii subliniază însă că perspectiva depinde de cererea de aur pentru investiţii, care a atins un nivel record anul trecut în condiţiile în care preţul aurului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.