miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Valer Blidar: „Eu nu sunt deloc diplomat, eu când vreau să fluier, fluier!”

  de Special Arad | 19 mai 2014, 9:45 PM | Știri Arad

  2

  Forţa de muncă din industrie este îmbătrânită, circa 80% având vârste de peste 50 ani, iar cei tineri sunt foarte slab pregătiţi şi cu pretenţii salariale mari, a declarat preşedintele grupului Astra, Valer Blidar, acţionar majoritar şi al Băncii Comerciale Feroviare, potrivit Mediafax.

  „Eu nu sunt deloc diplomat, eu când vreau să fluier, fluier! Am în firmele pe care le coordonez circa 90 de tineri ingineri şi economişti, dar selecţia tinerilor e foarte greoaie, vin cu nişte diplome în mână, dar nu ştiu carte deloc”, a afirmat luni Blidar, într-o conferinţă de presă.

  El a arătat că din circa 2.000 de salariaţi pe care îi are la firmele controlate, aproximativ 80% au vârste peste 50 de ani, iar cei sub 30 de ani reprezintă doar 8%.

  „Nu mai vrea nimeni să muncească în ţara asta. Nu există nicio politică guvernamentală care să încurajeze meseriile”, a atras atenţia Blidar.

  El a povestit că a încercat să înfiinţeze la Arad o şcoală profesională, cu fonduri proprii, pentru care a primit aprobare anul trecut, dar susţine că reprezentanţii Direcţiei Judeţeane de Învăţământ au convins părinţii să nu îşi înscrie copiii la această instituţie, drept pentru care a renunţat la acest proiect.

  „Ar fi avut locuri de muncă după terminarea şcolii. Mi se pare că ar fi mai eficient cu şcoală şi meserie decât şomer cu diplomă”, a spus Blidar.

  El consideră că principala vină o au părinţii, întrucât nu ştiu să îşi educe copiii, să îi îndrume şi către şcoli profesionale.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mulțumește sistemului și ”oamenilor politici” pentru că ai fabrică și altele – dar te trezești azi-mâine că-ți pleacă muncitorii în pensie și rămâi cu un tineret habarnist cu diplomă, neinteresat în meserie doar cu gândul peste graniță. Asta e România de azi după 25 de ani de democrație. Ne-am ocupat cu demolările de fabrici și vânzările de pământ. Unde e atunci industria și agricultura?!Normal că noua generație aparține calculatorului mai mult decât sapei, combinei sau ciocanului industrial. De fapt nu e normal. Nimic nu trebuia demolat ci doar retehnologizat. Problema actuală e că oricât de tare ești pe piață ai toate șansele să închizi afacerea într-o zi (nu chiar foarte departe) tocmai din această cauză: nu vine tineretul să tragă la șaibă. Asta dacă nu te gândești cumva să angajezi chinezi (bătrâni) că ăștia muncesc până la ultima suflare. Păi dacă înseși cadrele didactice lămuresc elevii să nu facă vreo profesională, o meserie, ce poți să mai adaugi?… că există un interes clar de ce nu mai ai voie să înveți o meserie în țara asta. Ne tăiem cu bună știință creanga de sub picioare doar pt ca huidumele care stau la masa țării să-și umfle conturile pt câteva generații. Le pasă lor de generațiile care bat la ușă sau care vin din școli și nu au nimic de făcut? Le oferă țara de lucru? Absolut demni de milă acești copii dezorientați de după 90 care au umplut penitenciarele, străzile, spitalele de dezintoxicare sau au fugit ”dincolo”, slugi în spania, italia, germania. Chestia cu fluieratul e faină dar vezi că poți să fluieri și a pagubă. Și-i mare.

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Era de adăugat, domnule blidar că toți cei care ați avut cheag în afaceri trebuia să vă uniți și să bateți cu pumnul în masă, obligând puterea să facă ceea ce trebuie pt ca tineretul să aibă meserie și locuri de muncă. Treburile au funcționat din inerție o vreme dar iată că și inerția se opreșete la un moment dat, previzbil, totuși. Acum, dacă ai o meserie te duci afară și lucrezi acolo pe bani care te ajută să trăiești cât de cât normal. Guvernele astea de prister au risipit banii europeni pe mastodonți (săli de sport)etc., rătăciți pe pășunea unui sat sau cătun unde nu intră nici dracu! Acolo se țin parastase, nunți, etc. ”Investiții” INUTILE care au adus folos imens hienelor. Ați greșit mult neluând atitudine – așa cum greșim toți prin tăcerea asta care ne șterge – pas cu pas – ca nație din pagina de istorie a lumii. Plătiți și plătim.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.