Valer Blidar, Astra Vagoane Arad: „Dacă licitația s-ar fi derulat corect, astăzi, 100 de tramvaie erau în funcțiune în Capitală”





Omul de afaceri Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Arad, a vorbit la Realitatea PLUS TV despre primul tramvai livrat în București, și nu 100 cum ar fi fost dacă licitația de acum patru ani ar fi decurs corect. Blidar a afirmat că „faptul că am livrat un tramvai la București nu e nimic deosebit pentru noi. Am mai livrat și în alte orașe. Ce este diferit este că cetățenii și media se comportă diferit. Am livrat și în alte orașe și funcționează de 7-8 ani fără probleme”.
„A fost livrat primul tramvai în Capitală. De joi în București circulă primul tramvai românesc, după o telenovelă de patru ani, circ în instanțe, contestații peste contestații. Între timp, produsele din Turcia au luat foc în depozite înainte de a fi folosite. Nu am nimic cu produsele din Turcia. Și ca să încerce să arunce în aer evenimentul de azi, au lansat o teorie, că trebuie modificate stațiile”, a comentat jurnalista Anca Alexandrescu.
„Am o supărare, că tot ce-i românesc trebuie să-i găsim un defect. Și asta mă deranjează rău. Dacă licitația s-ar fi derulat normal și corect, astăzi cele 100 de tramvaie erau în funcțiune. Ne-am zbătut, luptat prin instanță, și până la urmă s-a terminat procedura. Noi am facut de trei ori, în 22 de ani, contestație. Le-am câștigat pe toate. Nu facem contestație de dragul contestației, dar când diferența între câștigător și noi este net în defavoarea lor (…). Am livrat tramvaie în Arad, Oradea, Cluj, Galați. Și la Arad funcționează de 8 ani, fără defecte, consum mic de energie. La noi costurile sunt mult mai mici, la tot ce facem avem un preț minim față de marii fabricanți”, a mai spus Valer Blidar, în emisiunea Culisele statului paralel.
Jurnalista Realitatea PLUS l-a întrebat pe Valer Blidar dacă este nevoie sau nu de modificări pe traseele liniilor pentru noul tramvai, așa cum s-a relatat în presă, iar acesta a spus că decizia de a modifica pe linia tramvaiului 41 a fost luata de consilieri în 2018, când nici măcar nu se pornise licitația. Astfel, modificările erau deja în plan, însă nu au fost încă puse în aplicare.
„Un tramvai modern circulă pe o linie modernizată. Modernizarea liniilor de tramvai sunt obligatorii conform legislației romanesti si europene. Aceste modificari ale refugiilor s-au mai făcut de 30-40 de ori. Întotdeauna când Bucurestiul sau alt oraș s-a aprovizionat cu un alt tip mai modern s-au făcut adaptări. Nu-i nimic deosebit, era normal, trebuia facut pana acum”, a replicat Valer Blidar, adăugând că „alte informații erau că noi livrăm tramvaie prea lungi, că nu pot circula”, referindu-se la ramele de la metrou. „Acolo lățimea ramelor nu coincidea cu proiectul ramei de metrou. La noi, ramele sunt lungime, lățime, conform proiectului, ca în caietul de sarcini”, a completat Valer Blidar.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)