joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  V-ați vaccina, dacă ați avea cu ce?

  de Eugenia Crainic | 20 noiembrie 2020, 11:06 AM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  17

  Lumea bună (sau nebună) de pe rețelele sociale se întrece, în ultimele zile, în a-și califica prietenii virtuali drept „deștepți” sau „proști”, în funcție de cum răspund aceștia la întrebarea: vă veți vaccina anti-covid-19 atunci când veți avea posibilitatea? Această întrebare însă nu este adresată simplu, în așa fel încât omul să simtă că poate răspunde sincer și fără să fie „descalificat” intelectual în cazul în care ar răspunde că nu și-ar face în niciun caz un vaccin nou-nouț, apărut pe piață de-o jumătate de oră. Întrebarea este adresată subversiv, în preambulul acesteia fiind azvârlită o frază aparent nevinovată, dar care are darul de a influența extrem răspunsul ulterior al persoanei chestionate. Respectiv, ceva de genul: „Întrucât nu există o unealtă mai eficientă decât «feisbucul» pentru a testa eficient caracterul (?) și judecata unui om, sunt curios/curioasă dacă vă veți vaccina anti-covid 19 atunci când veți avea posibilitatea?!”. Adresată astfel, întrebarea nu mai poate atrage răspunsuri sincere. Cumva, la o întrebare simplă ești tentat să răspunzi sincer, fără să riști să fii judecat. Spui „da”, foarte bine; în fond, vaccinurile au salvat omenirea de-atâtea ori; spui „nu”, de asemenea e foarte bine; în fond, niciun om cu scaun la cap nu te-ar condamna că nu vrei să fii cobai. De precizat că situația, în materie de vaccin anti-covid, nu e deloc asemănătoare cu aceea referitoare la un vaccin cunoscut. De aceea, orice răspuns ar da cineva, acesta trebuie considerat la fel de bun, în condițiile în care, la ora actuală, absolut nimeni nu știe mare lucru nici despe virusul care a îngenuncheat omenirea din martie încoace și nici despre tratarea persoanelor infectate, existând cazuri în care oameni cu opt boli asociate scapă cu viață și oameni tineri, care nu suferă de nimic, mor brusc, fără nicio explicație pentru medici. Cu atât mai puțin, în aceste condiții, se știe ceva despre ce va „da”, pe viitor, un vaccin nou-nouț. Și asta o spun tocmai EU, o vaccinistă convinsă. În fața acestui „tablou”, îmi trec prin minte, frenetic, niște versuri din „Am zărit lumină”, a lui Marin Sorescu: „Sănătoşi? Voinici?/ Cum o mai duceţi cu fericirea?/Mulţumesc, nu-mi răspundeţi./Nu am timp de răspunsuri,/Abia dacă am timp să pun întrebări.” Iar întrebările care-mi tulbură liniștea și la care aș da orice să primesc măcar un răspuns – mulțumindu-mă însă chiar și cu încercări de răspunsuri – sunt destul de juste.

  1. Știind că s-au înregistrat zeci de cazuri de reinfectare cu virusul acesta nenorocit, cum își propun diriguitorii neamului să organizeze o vaccinare în masă, cu resursele existente, cu rapel la fiecare trei sau șase luni?

  2. Cine va stabili și, mai ales, cum se va stabili că virusul nu-și modifică structura și, la fel ca în cazul celorlalte virusuri, nu apar încrengături noi, în fața cărora vaccinul inițial să se dovedească inutil?

  3. Va fi oare un vaccin obligatoriu? Dacă da, este oare normal ca un anumit vaccin să fie obligatoriu, iar un altul (vezi toate celelalte vaccinuri anti-gripale) să nu fie obligatoriu?

  4. În condițiile unei prese împrăștiate și veșnic documentate antagonic, cine și mai ales cum va informa corect populația cu privire la noul vaccin și beneficiile versus riscurile lui?

  5. Ce se întâmplă dacă o persoană se infectează într-un focar precum un spital (și mă refer la medici, asistente, infirmieri etc.), într-o zi normală de lucru, fix la trei luni și patru zile de la vaccinare, după ce efectul vaccinului initial a trecut, iar programarea pentru rapel nu era făcută fix în momentul dispariției din corp a antigenului?

  6. De ce ar fi mai eficient un vaccin care trebuie repetat la trei/șase luni, decât virusul însuși, cu care te-ai putea întâlni chiar mai rar?

  7. Dacă vaccinurile creează imunitate, dar sunt oameni care totuși s-au reinfectat cu acest virus, cum să crezi într-un vaccin infailibil?

  Apropo, majoritatea celor care au răspuns pe multele pagini pe care am citit aceeași întrebare legată de vaccin, au răspuns cu „da”; „da, m-aș vaccina imediat!” Au fost calificați drept deștepți. Poate chiar de aceea au răspuns cu „da”. În ce mă privește, mărturisesc că mă zbat, așa deșteaptă cum s-ar crede că sunt, fix la granița dintre deșteaptă și proastă. În privința acestui virus și a vaccinului care i-ar putea băga pumnul în gură am mai multe întrebări decât răspunsuri, dar, cu toate acestea, n-am curajul să spun că nu m-aș vaccina. O dată, că mi-ar fi teamă de repercusiuni; de moarte, adică. A doua oară, dar mai light, așa, că m-ar linșa deștepții de pe net, cu care nu am energie mai niciodată să lupt. Și știți cum e… odată devenit prost, greu îți mai „revii”.
  Voi? Cum o mai duceți cu sănătatea? Sănătoși? Voioși? Aveți măcar timp de pus întrebări?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. normal ca te vaccinezi, dar nu cu orice si nu fara o verificare serioasa. primul criteriu este siguranta( cine il produce, cum este achizitionat , de la cine e procurat, cine il administreaza, cine garanteaza, daca are servicii de asistenta dupa administrare ) , apoi efectele : durata efectelor , protectie larga, etc.. si ultimul criteriu sunt costurile. e ca si o casatorie.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Nu cred că este vorba de „prost” versus „deștept”, stimată doamnă Crainic.
   .
   Nimic ce este construit de oameni nu este „Perfect”. Nu există medicamente anticeva, care să-ți asigure un scut, sau o vindecare 100% … și mai ales fără efecte secundare. Cu astea spuse răspunsul la întrebarea pusă nu poate fi altul decât: – DEPINDE.
   .
   – Depinde de nevoile unei fiecărui individ. Unii dintre noi călătorec de nevoie mai des și sunt obligați să circule prin tranziturile marilor aeropoarte internaționale, sau să „zacă” 7-10 ore într-un avion cu toate locurile ocupate. Alții vor în vacanțe de lux la destinații exotice. Cred și este logic să fie așa, că aceștia toți vor TREBUI să se vaccineze și la intrarea în țara respectivă să prezinte un carnet de vaccinare anticovid-19.
   – Depinde de vaccinul/le care vor exista pe piața românească. Unul cu testare care a respectat pe deplin regulamentele de certificiare și are o documentație publică, cum va fi de ex. vaccinul Pfizer-BioNTech (https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-conclude-phase-3-study-covid-19-vaccine ) sigur că va fi o alternativă Bună!
   – Depinde și de starea de sănătate generală a persoanei în cauză. Când ai boli care-ți macină sistemul imunitar și ești nevoit să te expui contaminării, sigur că te vaccinezi,
   – … și așa mai departe. De la caz la caz și de la nevoi personale, la nevoi personale.
   – Subiectul nu trebuie și nu poate fi simplificat doar la PROST și DEȘTEPȚI!!!
   .
   PS. Și acum un cometariu personal la adresa dezbaterilor de pe FB, etc…
   CINE SIMPLIFICĂ ACEASTĂ DEZBATERE NU DOREȘTE SĂ FACĂ LUMINĂ, CI DOREȘTE SĂ NE BAGE ÎN TABERE ANTAGONISTE, CREÂND UN CIRC DE DRAGUL CIRCULUI ȘI ACCESULUI… și-și freacă palmele de bucuria nivelului încasărilor de LOVE. NU este vorba de Pro și Contra fiindcă cine are neuroni funcționali înțelege complexitatea subiectului. Nici o țară Europeană din UE nu va putea implementa o OBLIGATIVITATE DE VACCINARE ÎN MASĂ. Ar fi o măsură absurdă și dictatorială. Toate aceste teorii despre planuri de vaccinare în masă sunt adevărate FAKENEWS și nimic altceva. Subiecte care să ne mențină împărțiți în tabere și un combustibil al cultivării violenței. Instrumente ale dezbinării! Rațiunea este calea de mijloc și EA este calea logică.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Nu cred ca suntem animale de companie sa incepem sa prezentam carnet de vaccinari daca vrem sa circulam, ar fi efectiv ingradirea suprema a libertatii. In alta ordine de idei, daca tu crezi ca un vaccin facut in timp asa de scurt, poate fi atat de eficient, sau o alternativa buna, insa un test care sa aiba 95% siguranta nu se poate face, cred ca undeva ti-ai pierdut sirul gandurilor. De asemenea, efectele adverse grave sau mai putin grave, care se presupune ca nu apar in cazul acestor vaccinuri, cine iti poate garanta ca in 5-10 ani, nu apar? Sunt N cazuri de medicamente retrase de pe piata din cauza efectelor adverse pe termen lung… Cea mai recenta stire senzationala e ca OMS cere ca Remdesivir sa nu mai fie dat ca tratament pentru covid, asta dupa ce toata lumea si-a facut stocuri si s-au „batut” cu America pentru acest „tratament minune” indicat tot de OMS. Sunt prea multe balbaieli la scara globala legata de tot ce tine de covid, iar acum se asteapta ca oamenii sa se vaccineze cu ceva ce a fost facut pe repede inainte si cu studii clinice pe termen foarte scurt?? Si legat de ce ai afirmat in legatura ca cei care au boli care iti macina sistemul imunitar, te anunt ca in cazul acelor oameni nici nu e indicat un vaccin, mai rau le face, mai ales daca e vorba de boli grave, nu degeaba nici tu nu poti sa iti faci un banal vaccin antigripal daca esti racit si trebuie sa astepti ca organismul sa isi refaca rezerva imunitara.

    +5 voturi
    +1
    -1
    • Stimată domișoară, … ca și în cazul Măscăriciului de Trump, argumentația dumneavoastră este lipsită de dovezi. Este o părere, la fel cu a mea, dar cum spuneam și anterior, mie mi se pare că o abordare echilibrată și bazată mai ales pe ȘTIIȚĂ decât pe BÎRFĂ, este o cale mai logică.
     .
     „Nu cred ca suntem animale de companie sa incepem sa prezentam carnet de vaccinari daca vrem sa circulam, ar fi efectiv ingradirea suprema a libertatii.” … deja din această primă frază vă demonstrați afilierea la „marea” gașcă de creduli în teorii ale conspirației. De ce? Fiindcă și înainte de apariția acestui virus SARS-COV-2 toți cei care călătoreau în țări cu risc mare de infecție (boli cum ar hepatita, febra tifoidă, Ebola, …etc), trebuiau să prezinte inainte de plecare un carnet de vaccinare și NIMENI, nu a considerat acest demers o încălcare a drepturilor omului … sau cum spuneți „…ingradirea suprema a libertatii.” Deci dovediți o mare lipsă de cunoaștere și exagerați, preluând argumentele obtuze ale conspiraționiștilor.
     .
     „In alta ordine de idei, daca tu crezi ca un vaccin facut in timp asa de scurt, poate fi atat de eficient, sau o alternativa buna, insa un test care sa aiba 95% siguranta nu se poate face, cred ca undeva ti-ai pierdut sirul gandurilor.” Stimată domnișoară Diana, în acest subiect nu este vorba de a „CREDE”, de crezut o facem la biserici, în acest caz acceptăm că niște oameni calificați și-au făcut treaba pentru care sunt plătiți, au diplome de la universități unde ele nu pot fi cumpărate ca în fabricile de diplome românești … și mai este vorba de probe demonstrate știițific, conform unor reguli și proceduri stricte. Concluziile acestor teste făcute pe zeci de mii de persoane cu nume și prenume, respectă procedurile și dacă înainte să fi comentat ați fi citit documentul publicat pe linkul introdus de mine (presupunând că înțețegeți pe deplin ce citiți în limba engleză) atunci sper că ați fi înțeles că acest comentariu este de prisos. Și încă ceva … șirul gândurilor nu mi l-am pierdut, din moment ce tot comentariul meu anterior este fluent și logic.
     .
     „De asemenea, efectele adverse grave sau mai putin grave, care se presupune ca nu apar in cazul acestor vaccinuri, cine iti poate garanta ca in 5-10 ani, nu apar?” Nici un vaccin nu poate garanta apariția unor efecte secundare. De ce? Fiindcă fiecare om este unic și nu se pot concepe vaccinuri individuale pentru miliardele de locuitori ai planetei. Facem ce putem și alternativa este să nu facem nimic. Și cum spuneam, vaccinarea va fi facultativă. Nu vă interesează să vă administrați un vaccin anticovid19 … nu vă obligă nimeni. Dar vă rog să stați de vorbă cu cineva care a suferit în respiratoriu câteva săptămâni și după luni de zile de când a fost declarat negativ, încă se luptă cu o serie de efecte ale virusului și nu sunt apți de muncă.
     .
     „Cea mai recenta stire senzationala e ca OMS cere ca Remdesivir sa nu mai fie dat ca tratament pentru covid, asta dupa ce toata lumea si-a facut stocuri si s-au “batut” cu America pentru acest “tratament minune” indicat tot de OMS.” După ceea ce știu eu, încă de la începutul pandemiei s-au încercat mai multe metode medicamentoase de a ajuta pacienții foarte bolnavi de covid19. Remdesivir a fost acceptat ca un medicament anti Ebola, dar fiindcă și-a dovedit eficiența și pe corona viruși a fost folosit ca o alternativă. Nimeni nu a spus că este un medicament „minune”. Dar a ajutat foarte mulți bolnavi acuți în micșorarea timpului de ași reveni din fazele grave ale bolii. OMS nu „cere” nimănui nimic, ci face recomandări și fiecare instituție națională de sănătate are posibilitatea facultativă să accepte sau nu recomandările OMS. Deci și în această argumentație … sunteți pe linia conspiraționistă, care schimbă o știre reală într-un argument modificat nu pe citate reale ci pe scoateri dintr-un cotext real. Mergeți la site-ul oficial al OMS și vedeți ce scriu ei acolo.
     .
     „Sunt prea multe balbaieli la scara globala legata de tot ce tine de covid, iar acum se asteapta ca oamenii sa se vaccineze cu ceva ce a fost facut pe repede inainte si cu studii clinice pe termen foarte scurt??” Bâlbâieli spuneți?! Eu nu le numesc astfel. Prefer să le spun MODALITĂȚI DE ABORDARE A UNEI PROBLEME UNICE FĂRĂ ISTORIC în timpuri moderne. Se vede că nu aveți experiența luării de decizii, mai ales când este vorba de viețile altora în joc. Când nu ai o metodă de abordare dovedită eficientă în „N” cazuri, ești nevoit/obligat să alegi o variantă, din moment ce a NU REACȚIONA ESTE EXCLUS. Dacă unii au ales să aducă schimbări, deciziilor inițiale, le consider eu pozitive și dau dovadă la adaptare în funcție de rezultatele obținute. Dacă poți fi mult mai eficient, învățând din mers cum să lupți cu o necunoscută, nu poate fi o „bâbâială”. Sigur că, având acum niște date mult mai bine documentate, se pot trage niște concluzii diferite față de căile de abordare inițiale. Dar așa este în toate domeniile „După război apar mulți dăștepți”.
     .
     „Si legat de ce ai afirmat in legatura ca cei care au boli care iti macina sistemul imunitar, te anunt ca in cazul acelor oameni nici nu e indicat un vaccin, mai rau le face, mai ales daca e vorba de boli grave, nu degeaba nici tu nu poti sa iti faci un banal vaccin antigripal daca esti racit si trebuie sa astepti ca organismul sa isi refaca rezerva imunitara.” … ce am afirmat eu, bine înțeles că m-am referit la RECOMADĂRILE MEDICILOR și nu la cele ale „specialiștilor” în imunologie de pe FB și la foiletoanele de pe canalele de TV românești, tip B1, Nașul …etc, pline de laureați cu premiul Nobel în imunologie și situații de urgență. Și era în linie cu ce spuneam de la început „DEPINDE”, de la caz la caz, de la om la om, …etc.

     +2 voturi
     +1
     -1
  3. Dincolo de intențiile declarate oamenii se vor confrunta cu următoarea dilemă:
   – procentu celor decedați de covid este de 0,05% chiar dacă nu recunoaștem că doar 5% din cei decedați cu Covid au murit DE covid și nu CU covid.
   – procentul celor care vor suferi efecte adverse este de 5% și fără să luăm în calcul efectele pe termen mediu și lung care nu au fost testate sau monitorizate.
   Procentul celor care vor suferi reacții adverse este de 100 de ori mai mare decât rata de deces de covid.
   Dacă luăm în considerare faptul că 99,9% din oamenii fără comorbidități sau sub 60 de ani nu vor face forme grave atunci putem anticipa că gradul de vaccinare va fi foarte, foarte scăzut și …. va fi momentul falimentului politic al politicilor antipandemie. Ca să ajungem la un procent de 40% de persoane infectate va trebui ca statul să facă foarte multă propagandă, să alimenteze prin toate mijloacele și la maxim fricile și nu cred că va putea, mai ales în țări ca a noastră atât de prost guvernate, atât corupte cu o clasă politică atât de necredibilă.
   Succesul unei campanii de vaccinare va putea fi asigurat într-o țara ca România numai prin măsuri dictatoriale, totalitare, prin condiționări abuzive care pentru a avea cât de cât susținere vor trebui dublate de o propagandă de învrăjbire, de apel la ură, la dezbinare.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Numai experti in virusologie pe aici, numai imunologi care nu stiu face corect acordul intre subiect si predicat si noi vrem de la astia responsabilitate sociala. Toti stiu ca au drepturi insa uita partea cu obligatiile.
   Sa va fie clar tuturor: drepturile voastre se sfarsesc acolo unde atenteaza la dreptul meu la sanatate si siguranta medicala, sau a oricarui alt individ.

   Nimeni si nimic de pe lumea asta, niciun institut medical, niciun guvern nu va pot asigura un procent 100% de reusita insa cu toate astea eu zic ca 95% intr-un timp atat de scurt este mai mult decat rezonabil. Ne arata cat de mult a evoluat medicina, ajutata si de tehnologie ce-i drept, de puterea de calcul a computerelor performante insa asta nu stirbeste meritul celor ce au facut acest vaccin posibil.

   Toti astia care va bateti cu caramida in piept ca voi aveti drepturi, ca nu il veti lua, sa vedeti cum veti rupe poarta la medic pt vaccin atunci cand veti horcai in lipsa de oxigen. Nimeni nu poate sa fie sigur ca nu are nicio vulnerabilitate medicala care ii poate genera complicatii in caz de infectare, asumati-va voi riscul asta, eu prefer sa imi asum acel 5%.

   +4 voturi
   +1
   -1
   • ”drepturile voastre se sfarsesc acolo unde atenteaza la dreptul meu la sanatate si siguranta medical”
    Da tare mai ești incoerent. Pe asta de unde ai scos-o? Ideea cu sloganul ăsta era așa: cine nu este împotriva mea este cu mine. Ceea ce nu este la fel cu: cine nu este cu mine este împotriva mea.
    Ai tu impresia că eu am vre-o obligație față de tine, eu trebuie să te protejez pe tine? Dar tu ce faci să te protejezi pe tine că pe mine nu trebuie să mă protejezi tu?
    Poate ai vrea să-ți dau și bani, să-ți plătesc chiria sau rata la mașină?
    Dacă tot ești cu miloaga adresează-te mult iubiților tăi conducători să-ți dea ei, din banii lor bineînțeles nu din ai mei.
    Tu crezi că-mi poți cere mie să port mască fiindcă tu ai gândirea pe care o ai? Eu îți recunosc dreptul să gândești ca o slugă și mi-l rezerv și eu pe al meu de a gândi altfel decât tine.
    Dacă-ți cer să-mi spui care din acțiounile mele atentează la siguranța și sănătatea ta, vei descoperi că, printre clișeele care-ți formează gândirea, nu vei găsi nici un slogan potrivit.
    Că așa ți-a spus IoHaus și trupa slui sau că așa-ți dictează frica … astea nu-s sunt argumente.

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Spre surprinderea ta, da, daca esti infectat/a cu un virus care este periculos pentru cei din jurul tau atunci ai obligatie pentru cei din jurul tau, asta e si logica carantinei.

     Oriunde in lumea asta drepturile tale nu pot leza drepturile altora, analogia ta legata de comunism nu are nicio logica.

     Si da, am dreptul sa iti cer sa porti masca. Nu iti convine, stai in casa si nu iesi in societate.

     +2 voturi
     +1
     -1
     • ”Spre surprinderea ta, da, daca esti infectat/a cu un virus care este periculos pentru cei din jurul tau atunci ai obligatie pentru cei din jurul tau, asta e si logica carantinei.
      Oriunde in lumea asta drepturile tale nu pot leza drepturile altora, analogia ta legata de comunism nu are nicio logica.”
      – Dacă sunt infectat și știu că sunt infectat.
      – ce obligații am eu pentru cei din jurul meu. Eu am obligații față de cei aflați în întreținerea mea nu față de străini. Eu nu pot avea alte obligații decât cele pentru care am atribuții, ori eu nu am atribuții privind sănătatea populației fiindcă nu lucrez în domeniu, obligațiile astea la care te referi aparțin statului prin instituțiile publice din subordinea sa șiu nu este deloc normal ca statul să-mi transfere mie responsabilitățile lui și nici ca tu să trăiești cu senzația că ți-aș fi eu ție dator.
      – Tu vrei să fii protejat. Protejează-te. Eu nu mă opun să te protejezi tu pe tine. Fă ce vrei dar lasă-mă și pe mine să trăiesc.
      – Prin ce fac sau nu fac eu nu te pun pe tine în pericol. Ca să spui că te pun în pericol trebuie să identifici o faptă a mea de natura asta. Faptul că eu pur și simplu umblu, respir nu pot fi considerate ca fiind încălcări ale drepturilor altora. Vrei să spui că eu nu mai dreptul nici să respir și nici să ies din casă fiindcă tu ai dreptul să-mi interzici mie toate astea? Ai probleme majore de logică. Te-ai lăsat manipulat de logica ilogică a carantinării și a restrângerilor de drepturi și crezi că ai drepturi care nu ți se cuvin și care constau în interzicerea unor drepturi elementare a altora.
      ”Si da, am dreptul sa iti cer sa porti masca. Nu iti convine, stai in casa si nu iesi in societate”
      – nu, tu nu ai niciun drept să-mi ceri mie ceva, absolut niciunul fiindcă asta ar însemna că eu ți-s ție subordonat. Frica ta irațională și neargumentată, colecția ta de clișee pe care nu le-ai rumegat deloc, nu trag în balanță mai mult decât dreptul meu la ceva absolut elementar.
      – Să stau în casă și să nu ies în societate fiindcă ești tu acolo? Adică tu ai drepturi pe care eu nu le pot revendica? Tu ai două perechi sau ce? Dacă și-e frică de virus, stai tu acasă, dacă vrei, dacă nu, nu! Vezi, spre deosebire de tine eu te las să ieși.
      Tu realizezi că ai stabilit o nouă ordine publică: cei la care le e frică de virus au mai multe drepturi decât cei la care nu le este frică iar dreptul fricoșilor poate fi impus prin forță celorlalți care nu sunt ca ei! Tu revendici dreptul cîinelui legat în lanț de a stârpi lupii din pădure.
      … și după cum ți-am mai spus, n-ai reușit decât să debitezi niște lozinci. Niciun argument, zero.
      Mă bucur totuși că ăstora ca voi nu le trece prin tărtăcuța îngustă și încrezută să ne cereți să nu eutanasiem. În logica ilogică la care faci apel nu există diferențe de esență între drepturi și obligații ele putând fi interpretate în funcție de ce-i convine sau nu fricosului. Faptul că îți dorești să-mi impui mie conceptele tale face parte dintr-un oniric bolnav, egocentric, megaloman și pari să ai simptome de schizofrenie paranoidă, că doar ăștia se cred Napoleon și revendică lucruri imposibile și nerezonabile.

      --3 voturi
      +1
      -1
      • „Prietene” găsește-ți un hobby, … de discursuri anarhiste nu ducem lipsă și suntem sătui. Tu nu te vezi cu oglinda de loc? Nu știu cum de nu ți se face greață când îți recitești ceea ce debitezi în scris? Tu înțelegi ce vrei, … și vezi o amenințare a „DREPTURILOR TALE UNICE” și din partea unor rățuște de 1 săptămână. Ești suferind, de asta sunt sigur! Și din cauza asta mi-este o milă uriașă de tine și toți cei ca tine, ăi de au numai DREPTURI.

       +1 voturi
       +1
       -1
     • Pană una alta, stimabile, eu nu caut mila ta pe când tu văd că ești disperat după a mea. Faptul că ție ți-e milă este improbabil și dacă ți-e milă înseamnă că ești cam sărac cu duhul. Eu cred că totuși că nu ești altceva decât o slugă speriată și ipocrită (ca slugile în general).
      Ți-e frică că mori de Covid? Ascunde-te și vezi să nu ieși noaptea după 23,00!
      La ce gândire ai ești fie obez, diabetic fie ai peste 80 de ani. Mulți înainte și … Poartă mască! Arată că-ți pasă, respectă regulile!

      --2 voturi
      +1
      -1
   • Eu vreau ca politia sa verifice casele tuturor in permanenta ca sa fim siguri ca oamenii respecta legile si stiinta. Nu mi se pare normal sa punem deasupra libertatea cuiva de a sta acasa si a avea musafiri care sa se imbolnaveasca care mai apoi sa treaca pe strada, sa stranute langa mine si sa ma omoare de COVID.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.