vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    UVVG Arad și UBB Cluj, de acum partenere. Rectorul Daniel David: „Este responsabilitatea noastră să contribuim ca universitate globală a țării la dezvoltarea acelor regiuni care doresc să lucreze cu noi”

    de Raluca Medeleanu | 7 noiembrie 2022, 4:27 PM | Educaţie

    0

    Reprezentanții conducerii Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca au fost prezenți astăzi, 7 noiembrie, la Arad unde, alături de reprezentanții conducerii Universității de Vest „Vasile Goldiș” și a autorităților locale au luat parte la un moment prezentat ca fiind istoric pentru cele două universități menționate: s-a semnat un protocol prin care UVVG și UBB devin partenere, urmând să demareze pe viitor numeroase proiecte pe plan educațional, dar și în domeniul cercetății și al inovării.

    Deși nu a putut participa fizic la semnarea acestui protocol, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a adresat și el publicului din Sala Ferdinand prin intermediul unei intervenții video. Acesta a asigurat Aradul de susținerea lui deplină și a felicitat cele două universități pentru inițitativa de a conlucra, fiind de părere că este un dublu-beneficiu, pentru ambele orașe, și că astfel se va „mări performanța învățământului superior românesc”.

    Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este o universitate cu o valoroasă și veche tradiție academică pe teritoriul actual al României, avându-și începuturile în urmă cu mai bine de 400 de ani. La ora actuală, reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, iar de 7 ani se plasează pe primul loc în țară în ranking-ul universitar, având și o puternică recunoaștere pe plan internațional. Astfel, prin acest parteneriat, UVVG dorește să dezvolte oferta educațională a învățământului superior arădean, prin implementarea în municipiu a diferitelor proiecte împreună cu UBB, dar să dezvolte și diferite programe de cercetare în comun cu universitatea clujană. Se dorește, de asemenea, ca prin oferirea mai multor opțiuni, tinerii să nu mai fie nevoiți să plece din țară, să nu mai plece din Arad. Debutul cooperări complexe între cele două universități își are la bază o propunere a UVVG din perioada pandemiei, la care UBB a răspuns acum cu entuziasm.

    „Este un moment deosebit de onorant pentru mine de a avea invitată Universitatea Babeș-Bolyai și de a semna acest protocol de colaborare pe care îl consider un deschizător de drumuri și un desiderat de care cu siguranță tatăl meu ar fi fost foarte mândru astăzi. Universitatea Vasile Goldiș a pornit de la ideile lui Vasile Goldiș care și-a dorit o universitate pentru toți tinerii din Ardeal și Banat(…). Consider că indiferent de păreri adverse, critici și de suport, Aradul poate avansa în rândul orașelor de prim rang din România, de a fi un centru universitar puternic, reușind să închegeze în Arad o universitate comprehensivă în care domeniul medical este cel mai bine reprezentat și foarte complex – relația cu spitalul județean și tot ceea ce se face pentru medicina și sănătatea arădeană împreună cu Consiliul Județean fiind esențială, dar și pe partea de învățămând nonmedical fiind de fapt o universitate reprezentativă ”, a spus rectorul UVVG, prof.univ.dr. Coralia Cotoraci, afirmând că își dorește să îmbunătățească și mai mult serviciile oferite, ca UVVG să fie o universitate cât mai modernă, la standarde europene. „Ne bucurăm astăzi că învățământul privat nu reprezintă o alternativă ce se vrea o parte concurentă a sistemului de învățământ românesc, sau cel puțin asta este speranța noastră, să ne dezvoltăm și să încercăm să fim tratați ca atare, fără prejudecăți și cu aceleași unități de măsură. Ceea ce am încercat a fost să pregătim oameni de calitate, oameni care să ne facă cinste”, a mai spus prof.univ. dr. Coralia Cotoraci.

    Rectorul UBB a explicat că dorește în urma acestui parteneriat să aducă la Arad diferite programe de pregătire care lipsesc la ora actuală în zonă, pe lângă studiile de licență, ori masterat, dorind să pună un deosebit accent și pe studiile postuniversitare, diferite cursuri de formare de 3 luni, 6 luni. Ca exemple, a oferit studii pe limba germană, ori maghiară, limbi atât de căutate pe piața locurilor de muncă din zonă.

    „Sper că această întâlnire să fie o platformă pentru lucrurile interesante pe care le vom face împreună în viitor. Principalele motive pentru care suntem aici sunt următoarele: În primul rând, noi apreciem la UBB foarte mult când vedem colaborări extraordinar de bune între autoritățile locale din diverse zone ale țării. Să știți că pentru mine este o problemă pentru țară dezvoltarea patriotismelor locale extraordinar de egoiste care pun la risc până la urmă dezvoltarea și colaborarea cumulativă a ceea ce se întâmplă în țară. Astfel când am văzut colaborarea bună care există între autoritățile locale din Cluj și Arad, am spus că ok, hai să întărim acest lucru și să aducem o contribuție la aceste demersuri. Al doilea motiv se leagă de faptul că Aradul, într-o oarecare măsură, este și un bazin vechi pentru Universitatea Babeș-Bolyai. Trebuie să recunoaștem, foarte mulți tineri din Arad vin la Cluj și avem mulți absolvenți de la Cluj care s-au întors la Arad și își continuă activitățile aici. Într-o lume globală, în lumea în care trăim, toți știm că un mediu universitar puternic într-un oraș contează foarte mult. Atunci am spus: ce-ar fi să găsim niște modalități prin care tinerii arădeni care doresc să studieze la Babeș-Bolyai să o poată face din Arad, cel puțin pe anumite programe (…). Să nu uităm, UBB este o instituție publică. Eu consider că este responsabilitatea noastră că contribuim ca universitate globală a țării la dezvoltarea acelor regiuni care doresc să lucreze cu noi. Evident că Aradul are propriul mediu universitar. Aveți două universități, care sunt dinamice, aveți în zonă universități puternice: cea din Timișoara, e și zona Oradea… prezența noastră aici cu o programă proprie nu este o prezență care să încurce, care să se suprapună peste lucrurile care există sau care se doresc a dezvolta aici. Noi venim aici cu o expertiză și componențe specifice, unice, pentru a întări mediul universitar arădean”, a spus prof. univ.dr Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.