miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  In Memoriam – prof. univ. dr. Aurel Ardelean

  de Special Arad | 27 decembrie 2021, 12:31 PM | Educaţie

  0

  26.12.2018. O zi tristă pentru comunitatea academică arădeană, când ne-a părăsit rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Omul providenţial care a îndeplinit visul arădenilor de a avea învăţământ superior în oraşul nostru, cerut de Vasile Goldiş, la începutul veacului trecut, în Parlamentul de la Budapesta. De aceea, nu întâmplător, ctitorul României Mari, Vasile Goldiş, a devenit patronul spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

  Profesorul Aurel Ardelean a studiat la Facultatea de Biologie, Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca (1962). A fost doctor în ştiinţe biologice cu teza „Flora şi vegetaţia Crişului Alb, între izvoare şi oraşul Ineu”, în anul 1980. A activat cu pasiune, pentru biologie, în învăţământul preuniversitar, dintre care 15 ani ca inspector şcolar de specialitate, iar din 1980, după încheierea Doctoratului, a predat Botanică agricolă la Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară din Timişoara. A fost senator, membru al Comisiei pentru Învăţământ, Tineret şi Sport a Senatului României, în legislatura 2004-2008. A fost profesor universitar, în domeniul botanicii, botanicii farmaceutice şi a biologiei celulare în cadrul Facultăţilor de Biologie, Medicină şi Farmacie ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Începând cu anul 2001 a condus doctorate în domeniul biologiei în Universitatea din Oradea, iar din anul 2009 a condus Şcoala Doctorală de Biologie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. A fost preşedintele Fundaţiei pentru Biologie celulară şi moleculară din România şi preşedintele Societății Române de Biologie.

  Rezultatele studiilor din activitatea de cercetare au fost publicate în 4 monografii, 28 cărţi de specialitate cu caracter de cercetare. De asemenea, a publicat 156 cărţi, tratate, monografii (autor unic sau în colaborare), 242 articole în reviste şi volume de specialitate, 322 lucrări comunicate la conferinţe/congrese naţionale şi internaţionale (275 în ţară, 47 în străinătate), peste 100 de citări în lucrări de specialitate. Pentru uz didactic a publicat 15 manuale şcolare de biologie şi 3 atlase (Genetică, Ecologie şi Anatomie).

  Creaţia Profesorului Aurel Ardelean este Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, al cărei nume de prestigiu se rosteşte cu respect în multe ţări ale lumii, partenere prin activitatea de cercetare ştiinţifică şi culturală. Prin roadele creaţiei sale academice, Domnia Sa ne-a transmis onoarea şi respectul faţă de întreaga sa operă ştiinţifică, managerială şi culturală.

  Preşedintele şi Rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean va rămâne un simbol al deschiderii, umanismului, acţiunilor pozitive, altruismului şi al excepţionalelor reuşite, ale căror efecte vor fi preţuite şi în viitor. Va fi mereu prezent aici, alături de noi, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad va sta mărturie a activităţii sale.

  Dumnezeu să îl odihnească în pace!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.