sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  UTA și-a adus în staff un atacant legendar! A revenit după zece ani

  de Lucian Dănilă | 13 iulie 2015, 3:18 PM | Recomandările editorilor | Sport

  0

  UTA și-a întărit staff-ul tehnic cu un atacant de legendă. Nu a câștigat titluri, nu a jucat cu UTA în cupele europene, dar pentru suporterii care umpleau stadionul Francisc Neumann la începutul anilor 90 a rămas ca unul dintre cei mai prolifici din istoria grupării arădene.

  Vorbim despre Adrian Ungur, pentru prieteni – Mugurel, fostul jucător al Bătrânei Doamne care a marcat peste 60 de goluri în cei cinci ani în care a evoluat pentru UTA în perioada 1989-2004. A debutat ca mijlocaș dreapta într-un sezon în care în Divizia B se juca cu junior obligatoriu. El era juniorul… Apoi a fost trecut pe postul de mijlocaș stânga, devenind apoi vârf de atac. A făcut cuplu cu Nicolae Mitu și, împreună, au fost o adevărată sperietoare pentru toate cluburile din Divizia A.

  Ungur a marcat goluri foarte importante pentru UTA. După ce a fost doi ani la rând golgeterul echipei în liga secundă, a „explodat” pe prima scenă în sezonul 1993-1994 când a marcat 15 goluri, rămânând și acum pe retina fanilor golul din meciul cu Steaua la acel celebru 1-0 contra grupării lui Ilie Dumitrescu, Lăcătuș, Gâlcă, Prodan sau Filipescu, dar și golurile din meciurile cu Poli, Universitatea Craiova și altele.

  A fost aproape să fie selecționat în lotul naționalei pentru Campionatul Mondial din SUA 1994. „Am semnat înainte de turneul final cu Universitatea Craiova. Dacă semnam cu Steaua eram dus și eu în America. La ce fotbaliști erau atunci eram și eu un turist, ca Marian Ivan sau Viorel Moldovan, dar eram acolo”, spune Ungur. El a jucat un meci pentru România într-un turneu în Hong Kong în 1993, joc câștigat cu scorul de 2-1 în fața Coreei de Sud. A făcut cuplu în atac cu Ilie Dumitrescu, acesta marcând ambele goluri.

  La Craiova a marcat de 32 de ori în patru sezoane, calificându-se cu oltenii în finala Cupei României în 1998, finală pierdută în finală pierdută în fața Rapidului. La Universitatea Craiova a fost o perioadă căpitan de echipă deși în Bănie evoluau jucători ca Olăroiu, Silvian Cristescu, Ionel Ganea, Tersinio Gane, Trică, Stoican și alții. În acea perioadă a fost antrenat, printre alții, și de fostul căpitan al Barcelonei, Ramon Alexanco. Ibericul spunea într-un interviu dat în 1998 că „Adrian Ungur este cel mai polivalent jucător din lotul Universității Craiova și este singurul care poate evolua în Spania”.

  uta b

  Ungur a plecat în 1998 în Israel, marcând 13 goluri și în prima ligă din Țara Sfântă pentru Kfar Saba și Petch Tikva. A renunțat la fotbal la doar 29 de ani din cauza unei grave accidentări la genunchi. În ultimii ani s-a remarcat doar la echipa de UTA Old-Boys.

  Revenit la Arad, Adrian Ungur a fost o perioadă antrenor secund la UTA în mandatul lui Gigi Borugă. Din 2005 s-a retras din fotbal, revenind după zece ani în funcția de antrenor secund la UTA II, acolo unde lucrează împreună cu Dan Stupar și Francisc Tisza.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.