sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  USR: „Promptitudinea replicii Primăriei este lăudabilă, iar USR este de părere că trebuie apreciat faptul că aceasta nu s-a lăsat așteptată încă 24 de ani”

  de - | 21 aprilie 2022, 4:39 PM | Comunicate contra cost

  0

  Primăria Municipiului Arad a pubicat, în cursul zilei de miercuri, un “punct de vedere” cu privire la PUG-ul Aradului, în urma unui comunicat pe această temă făcut public de USR Arad prin consilierii săi locali Dorian Curcanu și Daniela Săbău.

  Punctul de vedere” apreciază ca „nejustificată” declarația USR Arad potrivit căreia Primăria Municipiului Arad nu respectă „minime standarde de transparență și digitalizare”.

  În primul rând, ținem să aducem aminte Primăriei Arad că documentația electronică ar trebui să fie disponibilă la secțiunea aferentă PUG-ului de pe site-urile oficiale (site-ul nou și site-ul vechi), nu ascunsă intenționat într-un proiect de hotărâre din anul 1998, încât să nu poată fi găsită de nici un specialist sau dezvoltator imobiliar. Dacă specialiștii din Primărie nu înțeleg cum ar trebui să meargă lucrurile, îi invităm să acceseze site-ul Primăriei Oradea, secțiunea aferentă PUG-ului (https://www.oradea.ro/subpagina/plan-urbanistic-general) și să constate diferența.

  La secțiunea aferentă PUG-ului actual de pe site-ul nou al Primăriei Arad, unde ar fi fost normal documentul să poată fi găsit, accesarea link-ului returnează eroarea „HTML Status Code: 404. Reason: File not found or unable to read file”, iar pe site-ul vechi accesarea link-ului similar nu returnează întreaga documentație de aproximativ 800 de pagini, ci doar un desen (planșa cu UTR-urile).

  PUG-ul actual trebuia să fie disponibil în totalitate în variantă electronică de ani buni, deoarece este un document de interes pentru specialiștii din domeniu și dezvoltatorii imobiliari, iar echipamente pentru scanarea documentelor se găsesc pe piață de mai bine de 15 ani.

  În al doilea rând, promptitudinea replicii Primăriei este lăudabilă, iar USR Arad este de părere că trebuie apreciat faptul că aceasta nu s-a lăsat așteptată încă 24 de ani, la fel ca publicarea în variantă electronică completă a PUG-lui Aradului.

  Justificarea lipsei din spațiul public al unui document atât de important ca PUG-ul unui municipiu este justificată, din punctul de vedere al Primăriei, de faptul că la data aprobării PUG-ului inițial, în 2008, legislația în vigoare nu o obliga să publice anexele hotărârilor Consiliului Local, ci doar textul hotărârii în sine.

  Cu alte cuvinte, este “nejustificat” să remarci că PUG-ul municipiului Arad nu este accesibil în formă completă în spațiul public, chiar dacă acesta nu a fost accesibil public în formă completă încă de la aprobarea sa, acum 24 de ani.

  Ar fi fost binevenită și o explicație a Primăriei cu privire la incapacitatea sa de a coordona elaborarea, în tot acest timp, a unui nou PUG care să aducă claritate și predictibilitate în dezvoltarea urbanistică a Aradului, dar probabil că această explicație nu poate fi făcută publică.

  Folosim această ocazie pentru a aminti Primăriei Arad că PUG-ul, un document necesar majorității specialiștilor în domeniu, își are rădăcinile în anul 1995, fără ca între timp să se fi bucurat de modificări majore, care să aducă bazele dezvoltării urbanistice ale municipiului în următorul mileniu.

  În consecință, USR Arad somează Primăria să acorde cel mai mare grad de urgență finalizării PUG-ului nou al muncipiului, în special acum, când devin disponibile fonduri prin PNRR dedicate acestui tip de documente.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate. 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.