sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  USR Arad: „USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a OUG pe «Taxa pe soare»”

  de - | 5 decembrie 2022, 10:03 AM | Comunicate contra cost

  0

  În ziua Sfântului Andrei, guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin Ordonanță de urgență: taxa pe soare. Ordonanța va intra în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. USR cere oprirea publicării și refacerea ordonanței, pentru care are propuneri clare și concrete.

  Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică, taxă care vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Cu toții vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă și consumată doar de ei.

  “România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

  USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă.

  Statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu.

  Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie.

  În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare).

  În schimb, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante:

  1. a) 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice
  1. b) 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE.

  Toate detaliile despre această taxă pe soare introdusă prin OUG, noaptea ca hoții, înainte de vacanță, și propunerile alternative ale USR se găsesc într-un material elaborat de Departamentul de Politici Publice al USR – https://bit.ly/ProsumatoriDppUSR


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.