USR Arad solicită primăriei să renunțe la majorarea prețului gigacaloriei

  de - | 28 februarie 2019, 8:34 AM | Comunicate contra cost

  0

  USR Arad consideră că majorarea cu 118 lei (peste 40%) a prețului facturat populației pentru energia termică este nejustificată. Solicităm retragerea proiectului Primăriei, identificarea factorilor reali care au condus la falimentul sistemului centralizat în municipiul nostru și adoptarea soluției USR de trecere la centrale individuale sau de scară.

  Referitor la situația termoficării în Arad, amintim că:

  • Arădenii plătesc deja mult pentru căldură insuficientă, cu întreruperi în furnizare, pentru apa rece la preț de apă caldă;
  • Doar în ultimii 3 ani au fost acoperite din banii arădenilor găuri însumând peste 140 de milioane de lei (2016 – 87, 2017 – 32, 2018 – 22 milioane);
  • Administrația locală a pierdut două mari finanțări pentru termoficare, aproximativ 20 de milioane de euro din PNI și din programul elvețian;
  • CET Arad SA se află în insolvență, fără plan de reorganizare și fără perspective de a-și mai relua activitatea;
  • Energia termică mai este furnizată arădenilor doar de CET Hidrocarburi, centrală construită în anii 60, o parte a sa fiind în prezent transformată în fier vechi.

  Majorarea prețului total (producție, transport și distribuție) de la de la 360 de lei în 2018 la 596 de lei în prezent (o creștere de 60%!!!) nu poate fi justificată economic, prin creșterea prețului materiei prime sau a taxelor.

  Având în vedere că actualii beneficiari ai sistemului centralizat din municipiul Arad sunt tocmai persoanele cu posibilități materiale limitate, care nu și-au permis montarea unor centrale individuale (pensionari, persoane singure, etc.) această majorare de preț va pune incompetența managerială și delăsarea administrației locale tocmai pe spatele celor mai vulnerabili arădeni.

  Ca urmare, cerem consilierilor locali să nu voteze proiectul avansat de primarul Gheorghe Falcă. Alternativa este reprezentată de soluția avansată de USR Arad încă de acum un an, respectiv montarea de centrale individuale sau de scară, cu asistența municipalității pentru acei locuitori care nu pot susține singuri investiția.

  Detalii referitoare la soluția USR Arad: http://bit.ly/USRArad_PrezentareCET


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.