USR Arad: „PSD blochează legi care ar putea salva mii de vieți anual”

  de - | 15 ianuarie 2019, 12:31 PM | Comunicate contra cost

  0

  De peste 1 an, legea inițiată de medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener, pentru limitarea aditivării alimentelor cu acizi trans și care ar fi putut salva aproximativ 5.000 de vieți anual, este îngropată în sertarele Camerei Deputaților.

  Proiectul de lege redactat de medicul arădean urmărește limitarea utilizării acizilor trans în alimente. Acești aditivi sunt responsabili pentru un număr mare de îmbolnăviri cardio-vasculare și folosirea lor este deja limitată în numeroase țări, existând chiar un proiect de adoptare a unei Directive Europene în acest sens.

  Această lege, precum și alte legi care ar conduce la o alimentație mai sănătoasă a românilor și la scăderea numărului de îmbolnăviri și decese, sunt blocate de responsabilii puterii. Proiecte care în aparență sunt susținute de unanimitatea parlamentarilor sunt oprite pe traseul legislativ prin lisa avizului unei comisii.

  Adrian Wiener, senator USR Arad: „Cu toate că 5.000 de români, în special din zona vulnerabilă și defavorizată mor anual strict din cauza adăugării în alimente de acizi trans, PSD blochează această lege la comanda procesatorilor.

  Practic, președintele Comisiei de Agricultură a camerei deputaților, deputatul PSD Alexandru Stănescu, se substituie întregului Parlament: Senatului, care a votat în unanimitate legea și Camerei Deputaților, căreia de peste 1 an nu îi permite votul în plen refuzând să trimită vreun raport asupra legii. Acest blocaj vine în urma înțelegerii informale, probabil mutual avantajoase, între deputații PSD/ALDE din Comisie și Romalimenta – Asociația patronală din Industria Alimentară.

  Eliminarea acizilor trans din alimentația umană este o prioritate absolută pentru Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult, există de 2 luni o Directivă Europeană la transparență, care va urma să fie aplicată întregului spațiu comunitar și care ar urma să elimine practic acest macronutrient toxic din Europa. Dar procedura de adoptare e îndelungată și anevoioasă. Așadar, adoptarea ei în legislația națională devine obligatorie dacă dorim salvarea unui număr semnificativ de vieți”.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.