joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  USR Arad: Eliminați pensiile speciale! (P)

  de - | 5 aprilie 2023, 7:47 PM | Comunicate contra cost

  0

  România Cinstită muncește și plătește. România Specială stă și încasează. Eliminați pensiile speciale!

  Pensiile speciale împart România în două. România Cinsistă este România cetățenilor care-și plătesc singuri pensiile, din munca de-o viață, în sistem contributiv. A doua este România Specială, România celor care, indiferent cât muncesc, vor încasa la pensie cu mult peste ceea ce au contribuit.

  USR Arad a protestat astăzi împotriva acestei nedreptăți, după ce de-a lungul vremii, senatorii și deputații noștri au propus mai multe soluții legislative de corectare.

  Proiectele de lege ale USR au vizat eliminarea pensiilor speciale ale foștilor securiști, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor și viceprimarilor, președinților de consilii județene și vicepreședinților – toate aceste proiecte sunt sau respinse, sau șinute prin sertarele coaliției parlamentare PSD-PNL-UDMR.

  Legea votată de Senat în 29 aprilie nu elimină nici o categorie de pensii speciale, cu riscul de a pierde 3 miliarde de euro pentru școlil, spitale și autostrăzi prin PNRR. USR a propus următoarele amendamente la legea care a trecut de Senat

  •  Eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, ale grefierilor, funcționarilor de la Curtea de Conturi, diplomaților, funcționarilor parlamentari și ale navigatorilor;

  •  În cazul polițiștilor, jandarmilor, militarilor și al altor instituții de forță, USR propune recalcularea pensiilor lor speciale pe principiul contributivității – cât muncești, atât primești – și integrarea în sistemul contributiv general;

  •  De asemenea, USR a depus amendamente prin care pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează simultan cu majorarea valorii punctului de pensie din sistemul public de pensii, în procent identic cu majorarea respectivei valori;

  •  În cazul magistraților, USR propune ca aceștia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obținute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării, care se face o dată cu îndeplinirea condițiilor de pensionare din sistemul contributiv. În felul acesta, magistrații ieșiți la pensie care nu se încadrează în vârsta de pensionare pot reveni în profesie, ceea ce rezolvă și criza de personal. Pensiile aflate în plată se vor recalcula în funcție de noua prevedere.

  Toate aceste amendamente au fost respinse de coaliția PSD-PNL-UDMR. Urmează votul în Camera Deputaților, unde USR va redepune toate aceste amendamente.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.