USR Arad: De prin catacombele statului român – fără discriminare pe criteriul cetățenie

  de - | 16 ianuarie 2020, 10:03 AM | Comunicate contra cost

  0

  Ca orice națiune fragmentată de istorie, românii se nasc și trăiesc de o parte și de alta a granițelor țării. Pe lângă diaspora românească, românii emigrați după anii ’90, mai există alte milioane născute în comunitățile istorice din Serbia, Ucraina și Moldova de peste Prut.

  Față de aceștia din urmă, formal, statul român pune la dispoziție infrastructura de educație și formare profesională – locuri și burse pentru etnicii români care nu au cetățenia română. E un reflex firesc până la urmă, asta fiind una din menirile statului

  Există și în domeniul medical astfel de traiectorii educaționale. Astfel, etnicii români pot face facultatea de medicină în România. Apoi pot susține examenul de rezidențiat, în condiții concurențiale – în fapt același examen ca și cetățenii români și, în funcție de punctajul obținut își aleg specialitatea dorită, la fel ca cetățenii români.

  Ei bine, apoi traiectoria comună se oprește: rezidentul cetățean român este angajat în spitale: cu contract de muncă, fișa postului, salar – ca orice angajat. În timp ce etnicul român care nu are cetățenie rămâne ‘bursier’ al statului român cu 80 de euro/lună. La același loc de muncă, cu aceleași responsabilități, în urma susținerii aceluiași examen. Situație clasică de discriminare pe criteriul cetățenie. Fără contract de muncă, fără fișa postului. Tolerat, captiv al unui sistem absurd. Acest ‘privilegiu’ este în fapt o formă modernă de sclavie pe care statul român.

  Adrian Wiener, senator USR Arad: „Am sesizat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării – CNCD – starea de fapt, crăpăturile din structura administrativ-legislativă și consecințele lor aberante. Am câștigat împotriva Ministerului Sănătății, CNCD constatând discriminarea flagrantă. În fapt, decizia CNCD care obligă ministerul să asaneze viciul legislativ din care decurge aberația este executorie, la fel ca și deciziile Curții Constituționale.

  Mai mult am depus un proiect legislativ care oferă condiții similare medicilor români care lucrează în spitalele din România, indiferent dacă au sau nu cetățenia română.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.