luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  USR Arad: Cum trecem această iarnă? Dar următoarea?

  de - | 21 noiembrie 2018, 11:30 AM | Comunicate contra cost

  0

  CET Arad, unitate aflată în insolvență, are probleme din cauza sistării alimentării cu gaz, iar CET Hidrocarburi este parțial valorificată la fier vechi. USR Arad cere Primăriei să răspundă cum va asigura termoficarea orașului în iarna care urmează?

  Principalul furnizor de energie termică al orașului, CET Arad SA, înregistrează datorii uriașe, motiv pentru care a intrat în insolvență și depinde de plata în avans a gazului necesar funcționării. Oprirea alimentării înseamnă nu doar intrarea în conservare a instalațiilor și costuri suplimentare dar și pierderea unor venituri importante din livrarea de energie electrică în sistemul național energetic și din sprijinul financiar acordat de stat producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare.

  În același timp, CET Hidrocarburi, cu capacitate de producție mult inferioară, are echipamente învechite, o bună parte din ele fiind tăiate pentru fier vechi. Folosită până în prezent pentru a furniza apa caldă menajeră pe timpul verii, se pare că devine soluția administrației locale pentru a livra întreaga căldură necesară apartamentelor și instituțiilor publice branșate la sistemul centralizat.

  Sergiu Vlad, deputat USR Arad: „Cerem Primăriei să spună public în ce măsură poate CET Hidrocarburi să suplinească oprirea CET Arad? Care este necesarul de energie pentru iarnă și care este posibilitatea de a livra a acestei unități? Cât sunt de sigure instalațiile date în funcțiune în anii 60-70 și ce se va întâmpla în cazul unei avarii?

  În plan financiar, cum va fi acoperit costul energiei termice livrate populației cu instalații mai puțin eficiente decât cele ale CET Arad? De unde va lua Primăria banii necesari pentru acoperirea pierderilor?

  USR Arad a propus deja renunțarea la actualul sistem centralizat, care a pierdut foarte mulți clienți prin debranșare și a cărui modernizare ar costa enorm în raport cu beneficiile. Soluția este montarea de centrale individuale și de scară, cu oferirea unei scheme de ajutor financiar celor care nu au posibilitatea de a susține această investiție”.

   


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.