USR Arad: Concedii medicale COVID: 75% sau 100%?

  de - | 21 aprilie 2020, 1:13 PM | Comunicate contra cost

  0

  Senatorul USR Arad, Adrian Wiener, a transmis o interpelare ministrului sănătății, pe tema concediile medicale eliberate pacienților bolnavi de COVID-19.

  COVID-19 este o „boală infecto-contagioasă de grup A”,având un cod separat astfel denominat – 05. Această încadrare corespunde întru totul realității medico-legale și permite un cuantum al indemnizației pentruconcediu medical de 100%.

  În prezent, în România, concediile medicale eliberate la externarea pacienților cu această boală s-a făcut pe cod „01 – boală obișnuită”. Astfel, indemnizația aferentă acestor concedii medicale a fost și este în continuare de 75% din salariul brut, similar concediului acordat pe codul 07 – carantină.

  Adrian Wiener, senator USR: „Această inadecvare flagrantă se datorează tehnic configurărilor de sistem menținute astfel de CNAS.De fapt, este o decizie politică, pe care domnul ministru trebuie să o asume public și să o explice celor afectați.

  Acordarea unei indemnizații de 100% din salariul brut pentru bolile contagioase pornește de la premisa că angajatul nu este responsabil de contactarea bolii, ea nu depinde de comportamentul acestuia, ci de al celor care i-au transmis-o.

  Cu precăderemă refer la celepeste 1.000 de cadre medicale infectate, a căror contaminare s-a realizat de cele mai multe ori în exercițiul profesional, în linia întâi a luptei cu COVID-19.Consider situația actualăca o nedreptate majoră, practic o sancțiune aplicată celor care salvează vieți.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.