vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 3Protestul de luni seara a adunat peste o mie de arădeni. Oamenii sunt sătui de restricțiile din pandemie

  de Raluca Medeleanu | 29 martie 2021, 8:23 PM | Știri Arad

  21

  Anunțat pe Facebook de un grup format din sportivi din Arad, protestul de luni seară, care a început la ora 20:00, a reușit să scoată în stradă, în prima jumătate de oră, în jur de 250 – 300 de persoane în fața Palatului Administrativ, iar după aceea ajungând chiar peste 1000.

  Protestatarii sunt nemulțumiți, ajunși la capătul răbdării, față de restricțiile impuse în starea de alertă, în contextul pandemiei de Covid-19. Aceștia consideră măsurile exagerate, abuzive. Majoritatea oamenilor sunt liniștiți, civilizați, stau în grupuri, unii poartă mască, alții nu, țin pancarte, fac poze cu telefoanele, unii însă au pocnit și cu petarde, astfel că Poliția s-a pornit în alertă și s-a amplasat strategic în fața Monumentului Eroilor Revoluției din fața Primărie.

  Oamenii scandează „Libertate! Libertate!”, „ieșiți din casă, dacă vă pasă”  sau „Rușine! Rușine să vă fie!”.

  În paralel, alți arădeni au decis să facă ture cu mașina, pe Bulevardul Revoluției, și să claxoneze în semn de solidaritate.

  Este cel de-al treilea protest în două zile, organizat în fața Palatului Administrativ, după ce duminică noaptea s-au strâns sute de oameni (vezi AICI), iar luni după-masa, doar 12 (vezi AICI).

  Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, niciunul dintre proteste nu este organizat cu autorizație.

  Update – Antrenorul Nagy Arnold împreună cu încă un sportiv au făcut și o demonstrație de kickbox pe Platoul din fața Primăriei. Oamenii au în mâini pancarte pe care scrie „cu sport și libertate, noi facem imunitate”, „uniți suntem mai puternici”.

  167007816 274608391004208 6548656345706425342 n

  Update 2. Mai mulți protestatari au decis să blocheze drumul, plecând de pe platoul din fața Primăriei pe Bulevardul Revoluției. Lumea a început să vină în numere mai mari, mulți sunt tineri. La ora actuală estimăm că sunt în jur de 400-500 de persoane la protest.

  166128135 266875101573876 1486862830822065235 n

  Update 3 – Numărul protestatarilor a crescut din nou și continuă să crească. La ora actuală ( ora 21:00) fiind mai mult de o mie de oameni care au pornit în marș de la Primărie, către Podgoria, apoi Gara CFR, acompaniați de mașini care claxonează încontinuu. Oamenii continuă să scaneze „Libertate! Libertate!”. Poliția îi acompaniază pe traseu.

  (foto: Lucian Dănilă, text: Raluca Medeleanu)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu ai înțeles. Demonstrații stradale se pot face și fără acel circ ieftin in fața primăriei. Unde mai pui și faptul că numai sunt niște copii “kickboxerii”. Penibili!!! Când am văzut această secvență, mă simțeau ca în evul mediu. Dar există o vorbă care spune că: “nu poți cere omului mai mult decât poate…”

    +5 voturi
    +1
    -1
   • Vaccinul nu-l faci doar dacă ți-e frică, cititorule și nici mască nu porți pt că îți spune un ministru, secretar de stat sau milițian. Mai documentează-te pt că informațiile sunt la liber. Facebook nu e informație și nici la terase nu găsești răspunsuri.

    Dacă din ăia din piață 700 erau vaccinați era ok da’ așa… gargară multă și carte puțină.
    Ne ajunge și nouă frate să știi. Nu ne plângem. Facem un căcat de vaccin nu plângem ca fetițele pe stradă și cu degetele la guriță ne mirăm că ne iau ăștia mari jucăriile.

    +2 voturi
    +1
    -1
  1. Sunt procuror in Timis si la fel se intampla si aici, lumea se cam satura deja de aceste masuri restrictive. Din moment ce deja avem un vaccin accesibil populatiei cu grad ridicat cred ca masurile impuse nu sunt pe deplin justificate. In plus presiunea de sus se pune din mai multe cauze:
   – sunt persoane care au investit masiv in linii de productie a mastilor si altor echipamente medicale;
   – sunt salarii care trebuiesc platite catre bugetari;
   – sunt ajutoare de somaj care vor trebui platite cat de curand;
   Per ansamblu starea de pandemie asa cum a fost traita de tot vine cu efecte negative atat asupra populatiei cat si asupra economiei. Sistemul medical se vede deja ca este la un pas de colaps, si nu pentru ca lumea nu cotizeaza la sanatate ci pentru ca toate contributiile ajung sa fie aruncate in salarii, servicii catre terte persoane si firme.
   Asadar din toata ecuatia aceasta doar o mana de oameni au avut efectiv de castigat in rest, … dezastru

   0 voturi
   +1
   -1
   • Domnu’ Procuror conspiraționist, eu nu înțeleg abordarea. Pandemia, indiferent cum a apărut, are efecte directe. Ce restricții ai tu, la nivel personal? Să porți o mască în locuri publice? Bunul simț ar trebui să te împingă să o faci și fără să-ți impună cineva. Să nu umbli nejustificat noaptea pe străzi? Bunul simț te-ar fi împiedicat și înainte. Să nu umpli zilnic Mall-urile, restaurantele și păcănelele? Pe bune? Să plătești mai mult pentru un concediu peste hotare, din cauza unor teste prealabile? Nici aici nu se justifică, pentru că prețurile în turismul internațional, în general, s-au ieftinit, tocmai pentru a atrage clienții speriați/pierduți. Eu tot nu văd unde e deranjul… faptul că ți se impune să ai respect față de ceilalți? Revendic bunul simț, care ar fi trebuit să fie deja la locul lui…

    +10 voturi
    +1
    -1
   • @ Stimate Procuror de TM … pe la ăia de umblă cumintea la purtător prin instituțiile țării, persoanele cu vechime în combaterea pandemiei spun că „… VORBIM DE IMUNITATE DE GRUP CÂND SE ATINGE MAI MULT 60% DIN POPULAȚIA VIE VACCINATĂ … ÎN REST, SUNT VORBE PURTATE DE PROȘTI NEAVENIȚI!!!”. Așa că stimabile, treci de te documentează și nu arunca cu „fumigene” în dezbatere, că-ți faci breasla de rușine.
    … da cu tot respectul și să nu care cumva să crezi că am ceva cu tine și meseria ce o exerciți.

    +3 voturi
    +1
    -1
  2. Eu in calitate de antreprenor am iesit din casa si m-am alaturat acestui protest. Asta din cauza ca datorita acestei pandemii am fost nevoit a renunta la 50 de angajati. Ganditi-va ca fiecare societate comerciala sa renunte minim la 10 angajati, cati someri ( in cel mai bun caz) produce aceasta tara. Sa nu mai spunem ca unele persoane nu se incadreaza in dreptul de a obtine somaj si sunt nevoiti sa traiasca din mila rudelor si a prietenilor.

   --2 voturi
   +1
   -1
   • Domnu’ antreprenor… mergeți așa prin firme sau intrebati-vă colegii antreprenori câți dintre voi asigură strictul necesar pt angajați adică Măști dezinfectante etc.
    Câți obliga angajații să respecte regulile impuse și câți angajați poartă mască măcar. Eu vă pot spune că în Arad sunt doua mari fabrici care respectă regulile cu strictețe. Două. In rest mai vezi respect prin unele instituții ale statului, supermarketuri, câteva benzinării, saloane și cam atât. Cât a fost oleacă relaxare v-a durut la doi metri. Acum vă strofocati că pierdeți. Vedeți-va de treabă pt că noi pierdem mult mai mult datorită durerii voastre in paișpe.

    +1 voturi
    +1
    -1
   • Citind textul tău, eu înțeleg că situația financiară a firmei tale și a angajaților tăi a fost afectată de pandemie. Iar tu ai ieșit să protestezi împotriva Pandemiei, nu? Că Pandemia te urmărea speriată din balconul clădirii Primăriei cum protestezi tu împotriva ei… Acum, chiar aș fi curios ce business ai avut cu mai mult de 50 de angajați de erai dependent de nepurtarea măștii și de restricționarea circulației pe timp de noapte. Pe bune aș fi curios.

    +4 voturi
    +1
    -1
  3. Sunt mulți dar, nu prea înțeleg ce doresc? S-au săturat de restricții. Atât am înțeles. Au ei soluții care nu presupun restricții și care garantează că nu va crește numărul de îmbolnăviri? Am văzut că sunt gălăgioși, dar mie nu mi-e clar ce doresc acești oameni? Și de ce nu a venit domnul Prefect să poarte un dialog cu ei? Poate aflam care le sunt doleanțele…

   +12 voturi
   +1
   -1
   • Nu știu nici eu dar ghicesc … LA MUCOȘI LE LIPSESC CLUBURILE, ESENȚA VIEȚII LOR SOCIALE … LA „CAFTANGII”, GLADIATORII MODERNI, LE LIPSESC „GALELE” PE BANI… HULIGANILOR DE FOTBAL LE LIPSEȘTE MEDIUL ÎN CARE POT ÎNJURA ȘI HUIDUII, ASCUNȘI ÎN „BANCUL DE HENRINGI”. … lipsă de preocupare și mai ales oameni fără un hobby creativ.
    .
    Sportivi?! … la naiba!!! … fumători de iarbă!

    +3 voturi
    +1
    -1
  4. Sa presupunem ca eu sunt unul din cei care vor să se ferească. Cum fac?
   1. port mască – dacă port mască nu mă infectez chiar dacă altul nu o poartă.
   2. nu ies din casă – dacă stau în casă cei fără mască care umblă pe-afară nu pot infecta.
   3. fac sport – cei care fac sport au sistemul imunitar mai puternic – nu pot fi infectat de cei care umblă fără mască
   4. mănânc sănătos – tot pentru fortificarea sistemului imunitar – fără nicio relevanță cu ce fac alții fără mască.
   5. mă vaccinez – pentru o imunizare suplimentară – faptul că alții nu vor să se vaccineze și nici să poarte mască nu mă deranjează.

   Dacă lumea nu poartă mască atunci numărul de infectări va crește și implicit va crește numărul persoanelor imunizate pe cale naturală care împreună cu vaccinurile vor grăbi așa numita imunizare de turmă.

   În loc de toate astea eu aleg să le impun altora ce să facă ca să mă protejeze pe mine!
   Nici nu pot să admit că sunt oameni în situații foarte dificile, că sunt oameni la care nu le e teamă, că există mulți bolnavi care nu mai au acces la servicii medicale, că elevii se ratează, că economia se prăbușește, că sărăcia va fi cruntă și insuportabilă.
   Nici măcar nu mă interesează acele drepturi individuale încălcate (consider în bula mea că aceste renunțări nu mă vor afecta – ceea ce este fals)
   Nu, eu nici nu mă pregătesc să fac față unei eventuale infectări (fără sport și fără mâncare sănătoasă, fără renunțarea eventuală la unele vicii), eu doar port mască și ies să mă plimb apoi și apoi urlu că alții nu mă protejează pe mine.
   Mă comport exact ca un animal speriat, de un egoism grețos, cu probleme de coerență minimală și ipocrit până la sânge (eu le cer oamenilor să le pese, să fie responsabili și alte rahaturi).

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.