Lucrările de reabilitare a spitalului ORL, în întârziere de un an. Când se estimează că ajung la final și ce mai auzim despre lift

  de Raluca Medeleanu | 24 June 2022, 10:04 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Lucrările de reabilitare a acoperișului și fațadei celor două clădiri care găzduiesc secțiile de Oftalmologie, Oncologie, respectiv Dermatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad trebuiau să ajungă la final în 26 iunie 2021, dar iată că duminica viitoare se împlinește exact un an de atunci și ele încă nu sunt gata.

  Investiția se ridică la 613.000 de euro, iar firma constructoare este Hantig Electricservice SRL, din Sânnicolau Mare, care efectuează lucrările pe baza proiectului realizat de Studio Art Construct SRL.

  După un an de întârzieri, șantierul pare că se apropie încet de final, însă mai există mici porțiuni din fațadă care încă nu a fost refăcută. În acest sens, am contactat Primăria Arad pentru a afla dacă s-a aplicat vreo penalizare constructorului și dacă există o dată preconizată pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului.

  „Lucrările de reabilitare a fațadei clădirii ORL sunt întârziate, dar continuă. Întârzierile se datorează multitudinii ornamentelor la care era necesar să se intervină în vederea restaurării. Din discuțiile avute cu constructorul și eșalonarea restului de executat, se estimează încheierea lucrărilor până în toamnă. Întrucât s-a depășit perioada de execuție a lucrării, la fiecare factură se aplică penalizări de întârziere conform contractului de lucrări”, ne-a informat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

  Cele două imobile aflate în reabilitare au fost construite în anii 1905 şi 1913, după planurile arhitectului arădean, de etnie sârbă, Milan Tabaković, în stil secession, având elemente decorative realizate fie din tencuială, fie din ceramică glazurată colorată (albastru de Prusia), cărămidă aparentă la nivelul demisolului, respectiv la nivelul pervazelor ferestrelor și marmură de Moneasa la nivelul soclului (care acum e acoperită de vopsea din acceași culoare gălbuie ca restul clădirii).

  Penalizările pe care municipalitatea le aplică firmei constructoare sunt de 0,03% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere. Rămâne de văzut dacă reabilitarea va ajunge la bun sfârșit în toamnă.

  Liftul, o problema mai complicată decât am fi crezut

  Problemele pe care le ridică neexistența unor lifturi atât la fostul Municipal, cât și la Spitalul ORL au fost ridicate în Consiliul Local încă din perioada pandemiei, consilierii Costea și Korodi mai ales insistând pe idee, iar în toamna 2021 s-a trecut și la efectuarea primului pas pentru a le achiziționa. Mai exact, Primăria a început procedura de achiziție a câte un lift pentru fiecare dintre imobilele menționate. Dacă la Municipal, potrivit anunțului de licitație, s-a optat pentru achiziția unui lift de persoane care ar urma să fie montat în exteriorul clădirii, în curte, la ORL se are în vedere achiziționarea unuia cu care să se poată transporta inclusiv bolnavii cu targa, ce ar presupune desființarea unui grup sanitar de pe hol pentru a avea spațiu suficient pentru amplasarea acestuia.

  Însă de la intenție până la rezultate e cale lungă. Din diferite motive, nicio firmă nu s-a înscris la licitație, iar apoi – în martie 2022 – atât imobilul cu ORL, cât și fostul Municipal au fost trecute din proprietatea Primăriei, în proprietatea Consiliului Județean. Din această cauză, acum toate dosarele cu actele necesare achiziției au fost pasate la această instituție, care trebuie să reia de la zero toate procedurile pentru licitație. Vorbim așadar de o perioadă destul de lungă de timp până când ambele imobile vor fi dotate cu lifturi – o necesitate reală și stringentă în unitățile spitalicești. Până atunci, toți pacienții vor fi în continuare cărați cu targa, pe scări, pe brațele obosite ale personalului medical.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.