Update 2„N-avem ce să vă răspundem, dar voi întrebați-ne!”… Cea de-a doua dezbatere despre tarifele la ștrandul Neptun – lăsată în mâna unor consilieri „orbi și muți”

  de Raluca Medeleanu | 2 iunie 2015, 1:30 PM | Administraţie

  4

  UPDATE 2: Cea de-a doua dezbatere publică organizată pentru „Proiectul de hotărâre privind modificarea tarifelor în zonele de agrement Ştrand Neptun şi Patinoarul Municipal Arad, prestate de SC Recons SA Arad”  a avut loc joi de la ora 15, în aceeași sală Ferdinand a Primăriei, cu aproximativ aceeași oameni, cam 50 la număr și, de data aceasta, cu consilierii care au conceput hotărârea, prezenți, obligatoriu așa cum prevede legea. 

  O singură persoană, care era poate cea mai așteptată pentru întrebări și explicații, a lipsit, în stilu-i deja caracteristic. Primarul Falcă nu a fost prezent nici de această dată la dezbaterea unui subiect atât de sensibil, care îi macină deja de ani de zile pe arădeni, lăsând atâtea probleme tot fără răspunsuri, în ciuda faptului că în 2004 își luase un angajament, declarând public că va scoate biletele de pe ștrand.

  Modul în care s-a desfășurat ședința este ușor de imaginat, ținând cont că a reprezentat reluarea uneia anterioare. Luând cuvântul, fostul consilier local, Adrian Mureșan, a întrebat dacă este necesar să repete ceea ce a spus la prima ședință, ținând cont că aceea a fost anulată.

  Noi le-am luat în considerare”, a spus city managerul Claudia Macra. „Deci nu mai trebuie să le refacem?”„Ca să nu avem niciun fel de contestație vis a vis de legalitatea dezbaterii avute, este bine să o faceți…”. 

  Așadar, discuțiile au fost „Copy / Paste” celor de la prima întrunire. Principala dispută a fost ilegalitatea tarifului de intrare în zona comercială a ștrandului, nemulțumire pe care mulți arădeni și-au exprimat-o și în mediul online (Vezi petiția care a strâns peste 700 de semnături în mai puțin de 2 zile). Pe lângă acest aspect s-au semnalat nemulțumiri față de raportul preț – servicii oferite în zona bazinelor (dușuri defecte, cabine dezastruoase, mizerie la grupul sanitar), dar și față de lipsa toaletelor în zona din afara bazinelor (decât două WC-uri ecologice pentru o suprafață atât de mare, care include și căsuțele).

  „Mai demult aveam inclus în acel abonament și accesul la bazine!” , a spus Stela Julița, o arădeancă ce are căsuță pe ștrandul Neptun. Nemulțumirea ei a fost contracarată rapid de către directorul Recons „Abonamentul de la căsuțe vă oferea mai demult acces gratuit doar la ștrand, nu la bazine!”. Interesant răspuns, însă din câte poate afla oricine care consultă DEX-ul, cuvântul ștrand înseamnă automat acces la bazine:

  ȘTRAND, ștranduri, s. n. Teren (cu nisip) situat în apropierea unei ape sau prevăzut cu bazin cu apă, amenajat special pentru a putea fi folosit, în timpul verii, pentru plajă, baie sau pentru sporturi nautice. – Din germ. Ștrand.
  Sursa: DEX ’09 (2009) 

  Vedeți, aici intervine problema care stă la baza tuturor răutăților de pe Ștrandul Neptun. Acel gard care efectiv a extirpat o mare parte de ștrand, făcând-o în prezent o zonă care nu e cu nimic diferită de oricare alt parc al orașului. Fără acces la partea de bazine, cu greu mai poate cineva să o considere o zonă de agrement, indiferent cât încearcă cei de la Recons să susțină contrariul. Dar de dat jos gardul, nici pomeneală!

  Legat de tarife, explicația majorării lor și încăpățânarea Reconsului de a păstra în continuare bilet de intrare pentru toate zonele, inclusiv cea comercială, încălcând legea concurenței și toate principiile pe care le poate găsi cineva, e simplă. Ea se numește PROFIT și în același timp ORDIN (a cui?… a marelui absent, primarul).

  Unul dintre consilierii din Primărie a punctat foarte clar aceste lucruri, spunând că „Executivul din Primărie trebuie să-și asume și să recunoască faptul că hotărârea 146 din 30 mai 2014, prin care s-a atribuit către SC. Recons concesionarea ștrandului, a fost o mare greșeală. În momentul în care s-a luat această hotărâre, trebuia să se analizeze profund că Recons este o societate comercială și ce presupune aceasta: TVA de 24%, impozit pe teren și alte taxe și impozite pe care Primăria, fiind instituție publică, nu le avea de plătit când ștrandul era sub administrația ei (…). Orice societate comercială își bazează activitatea pe un buget și, normal, trebuie să obțină un profit…”.

  Problema intervine atunci când consilierii locali, care teoretic sunt aleși pentru a servi interesul cetățenilor orașului, stau și joacă roluri duble, fiind „angajați” doar ai primarului, mimând doar sprijinul pentru simplii arădeni.

  După mai bine de o oră în care cei prezenți au fost încurajați să pună întrebări, promițându-li-se răspunsuri la toate, la finalul dezbaterii, când a venit rândul consilierilor locali să dea explicații, s-au fofilat prin răspunsuri atât de vagi și în afara subiectului, încât, practic, în afară de ceea ce se știa deja de la prima dezbatere, nimeni nu a primit nicio explicație semnificativă suplimentară. Ba mai mult, luând cuvântul, în loc să răspundă întrebărilor, Mariana Cismaşiu (PDL și fan declarat Gheorghe Falcă…) a început să laude dezvoltarea în ultimii ani a Recons-ului într-un business înfloritor („Sunt la Recons din 2008. În 2008, Reconsul era sub zero mult, ne-am luptat foarte mult să facem Recons-ul să crească, să obțină profit. Pentru cei interesați, sunt niște documente care pot fi studiate și o să vedeți că Recons-ul a crescut, a avut – prin contribuția multora – câștig…”) și a ținut să menționeze că, deși unii dintre consilierii care au conceput proiectul de hotărâre s-au retras, știe sigur că aceștia îl susțin în continuare, chiar dacă nu recunosc. Despre un alt inițiator al hotărârii cu taxarea pe ștrand , consilierul Toni Farcaș… nici nu are rost să mai amintim… poate doar să repetăm, ca să audă bine și el, că urmează, începând de luni, Bacalaureatul… Sau i-o fi pus Falcă că n-are nevoie?

  Concluzia? Greu de spus, însă după un final tumultos, plin de strigăte și cuvinte jignitoare, este greu de luat în seamă cuvintele de încheiere a Claudiei Macra, ce anunța „Fiecare are dreptul la opinia proprie. V-o respectăm. De consemnat sunt consemnate toate declarațiile dumneavoastră. Rămâne să vedem ce se va întâmpla la ședința de consiliu”.


   

  UPDATE: Tarifele ștrandului Neptun vor fi discutate din nou 

  Primăria Municipiului Arad a anunţat organizarea unei noi dezbateri publice privind Proiectul de Hotărâre ce vizează majorarea tarifelor de la ștrandul Neptun. Motivul deciziei pare a fi simplu: prima dezbatere, ținută în 14 mai, s-a desfășurat în afara legii (care prevede obligativitatea prezenței la dezbatere a inițiatorilor proiectului de hotărâre), niciunul dintre consilierii care au conceput hotărârea nefiind atunci în sală.

  Prin această nouă dezbatere Primăria Arad își recunoaște vina în privința organizării primei dezbateri publice, deși nu o face în mod public, printr-un comunicat de presă în care să precizeze motivele care au condus la convocarea unei noi ședințe. Mai mult, ne exprimăm mirarea că city-managerul Primăriei Arad, Claudia Macra, enumera, în cadrul primei dezbateri, toate procedurile și regulile care trebuiesc îndeplinite, omițând sau neștiind că este obligatoriu, prin lege, ca inițiatorii să fie prezenți la discutarea proiectului de hotărâre.

  Noua dezbatere a „Proiectului de hotărâre privind modificarea tarifelor în zonele de agrement Ştrand Neptun şi Patinoarul Municipal Arad, prestate de SC Recons SA Arad – iniţiativa consilierilor locali: Cismaşiu Mariana, Gligor Teodor, Farcaş Ioan” va avea loc joi, 4 iunie, la ora 15:00, în sala „Ferdinand” a Palatului Administrativ.

  Special Arad vă va ține la curent și de această dată cu toate aspectele care se vor discuta în cadrul dezbaterii.


   

  TITLUL PRINCIPAL: Comercianții de la Ștrandul Neptun promit  o frumusețe de proces în cazul în care CLM nu elimină taxa de intrare

  dezbatere protect de hotarare modificare tarife strand neptun aradNiciunul dintre cei cinci consilieri locali care au conceput hotărârea prin care se majorează tarifele Ștrandului Neptun nu au fost prezenți în Sala Ferdinand, astăzi, la dezbaterea publică. Primarul Gheorghe Falcă și viceprimarul Levente Bognar au ajuns cu 56 de minute întârziere, s-au strecurat tiptil în spate, au asistat 5 minute, tăcuți, după care au plecat.

  Sala a fost însă plină. Patronii spațiilor comerciale direct afectate și reprezentanții autorităților locale au dorit să dezbată problema pusă în discuție. Atmosfera a fost încordată. Schimburi de replici tăioase, încărcate cu sarcasm și persiflări, venite din ambele direcții: din partea celor care au luat cuvântul și din partea moderatorului dezbaterii, Claudia Macra.

  Ce prevede proiectul de hotărâre și care este reacția arădenilor

  Proiectul de hotărâre Nr. 20161/02.04.2015 , semnat de consilierii locali Mihuța Tristan Gheorghe, Dolha Ioan – ambii și-au retras semnăturile de pe inițiativă, Cismasu Maria, Gligor Teodor și Farcas Ioan, prevede atât majorarea tarifelor existente, cât și introducerea unor noi tipuri de abonamente (pe 1 săptămână și pe o lună, pe lângă cel pe întregul sezon estival) și a altor servicii suplimentare (vezi anexa la hotărâre, din galeria articolului).

  Nemulțumirea, aproape în unanimitate, a celor prezenți la dezbatere a fost legată de păstrarea biletului de intrare în zona comercială, din afara bazinelor îngrădite, numită în anexă „zona pietonală”, patronii spațiilor comerciale fiind de părere că acesta este motivul principal pentru declinul Ștrandului Neptun încă din 2005.

  Falcă a promis din 2004 gratuitatea ștrandului! E normal să se facă un număr atât de redus de abonamente, la un ștrand așa de mare? Reconsul a estimat în acte 20 de abonamente la preț întreg, într-un întreg sezon. E normal? În 1999-2005, au participat 40.000 de oameni la Festivalul Berii. Weekendul trecut am numărat 30 de oameni, cu tot cu muncitori… Falcă a îngropat ștrandul! Cer gratuitate pentru zona comercială. Ar crea locuri de muncă sezoniere pentru tineri. Îngrădirea zonelor bazinelor e benefică din motive de igienă, oprind accesul boschetarilor în bazine…”, a spus Adrian Mureșan, fost consilier local.

  Ștrandul este cel mai important loc unde pot arădenii să-și petreacă timpul liber! Prin anii 90, era vizitat de aproape 3000 de oameni în timpul săptămânii și între 20.000-30.000 de oameni în weekend! Acum comercianții se zbat pentru existență. Nu sunt de acord cu plata în zona comercială! Oamenii de afaceri își câștigă traiul pentru familiile lor și plătesc și ei taxe la Primărie.”, a spus consilierul local Ciupe.

  Comercianții au fost de părere că din taxele pe care le au de achitat ar fi mai mult decât suficienți bani care să compenseze biletul de intrare. „Dacă ați elimina tariful de intrare, s-ar ocupa toate spațiile, ar fi mai multe locuri de muncă pentru studenți și elevi, n-ar mai fi gălăgie în oraș noaptea… Taxele luate de la comercianți ar acoperi acei 3 lei pentru intrare!”, a spus Nicușor Nistor.

  „De ce este necesară taxarea în zona comercială? Am auzit mai multe răspunsuri, dar nu m-au satisfăcut niciunul. Dacă se consideră și această zonă ca fiind de recreere, pentru ce mai trebuie gard? Dacă nu se consideră, atunci cu ce e diferită? Spuneți că trebuie plătit gaz, iluminat, pază… Care este diferența dintre acest spațiu și str. Mărășești, de exemplu? Și acolo se plătesc toate cele enumerate!”, a explicat Călin Costea, om de afaceri.

  Iosif Forton, care are un spațiu comercial pe Ștrandul Neptun, încă din 1992, a venit cu un exemplu al ștrandurilor din străinătate a căror cheltuieli sunt subvenționate 50% de stat. Acesta a avut aceeași nelămurire legată de delimitarea ștrandului prin gard. „Care este Ștrandul Neptun? Dacă e partea cu bazinele, zona comercială ce e?  Pe o parte de Mureș există un parc cu terase care nu se taxează, pe cealaltă parte, un parc, cu terase, care se taxează… Ori dați gardurile jos, ori renunțați la bilet în această zonă! Comercianții au pierdut zeci de mii de euro, unii chiar și-au pierdut familia… ” .  

  „Constituția României vine în sprijinul nostru, prin dreptul la proprietate privată! Statul este obligat să asigure libertatea comercială! Atâta timp cât ștrandul e delimitat, iar în zona comercială există proprietăți private, trebuie să li se acorde libertatea comercială. Toate legile vin în sprijinul eliminării taxei pentru zona comercială…”, a explicat un Leontin Aslău, președintele Asociației Comercianților de la Ștrandul Neptun.

  Acuzații aduse firmei Recons

  Deși directorul companiei Recons, firma în a cărei administrație se află Ștrandul Neptun, a fost așezat în față, la masa celor care au organizat dezbaterea, pe parcursul luării cuvântului a fiecărei persoană în parte, nu a avut de adăugat niciun comentariu. De moderarea discuției și de oprirea vorbelor cu motivația că „pentru că v-au expirat cele 3 minute!”, s-a ocupat Claudia Macra – city manager al municipiului Arad.

  La acuzația că Recons încalcă legea concurenței care interzice unei societăți comerciale să taxeze în dauna altei societăți comerciale, (Recons cerând agenților comerciali să plătească taxe, după care cere bani de intrare clienților acestor localuri), nu a răspuns nimeni. La cea de-a doua acuzație, cea a încălcării Constituției României legate de dreptul la proprietate privată, a venit în ajutor reprezentantul primăriei, Lioana Stepanescu, explicând că situația pe ștrand este diferită, neexistând proprietăți private, ci doar concesionate. Mai mult, Lilioara Stepănescu a spus că sentința deciziei 393 a magistraților a fost o eroare. Lui Leontin Aslău, omul de afaceri care a ripostat spunând că doar terenul este concesionat, însă clădirile sunt proprietăți private, i s-a luat categoric dreptul la replică.

  Singura acuzație pe care directorul Recons a contracarat-o a fost cea în care i s-a reproșat că partea bazinelor din Ștrandul Neptun funcționează în neconformitate cu legea, neexistând niciun salvamar angajat, în ciuda existenței unei ordonanțe de Guvern în acest sens. „Când se discută de zona comercială, totul este foarte strict. Dar când se discută de partea cu bazinele, totul devine mai lejer… Vi se pare normal să funcționeze fără salvamar?”, a întrebat Călin Costea. Reacția directorului Recons a fost de a nega aceste acuzații, susținând că postul există, doar că nu este afișat public. Cerându-i-se să facă public numele persoanei care ocupă postul, acesta a promis că o va face în curând…

  Doi lei cincizeci până la finalul lumii… pardon, lunii

  Cum era de așteptat, dezbaterea nu a oferit și o decizie imediată. Toate propunerile au fost notate într-un caiet și se vor mai dezbate mult și bine la ședințele Aparatului de Specialitate a Primăriei și a Consiliului Local, iar decizia finală privind proiectul de hotărâre va fi anunțată în cadrul Ședinței Extraordinare a Consiliului, la finalul acestei lumi… pardon, luni. 

  Să nu omitem… Fostul consilier local, Geanina Pistru, a fost prezentă și a vorbit. Punct. Părerea ei… o știm de la Falcă dintotdeauna și, bineînțeles, de la Claudia Macra. „Trebuie taxată intrarea la ștrand”. Dar hai s-o tratăm bărbătește și să spunem că doamna Pistru a venit să țină spatele colegilor din Primărie! A, da… și a spus că arată bine ștrandul. Care ștrand?… Hai, sictir!

  În loc de încheiere… Domnilor de la Primăria Arad, proprietarul de la Atrium Mall de ce nu pune taxă de intrare în incintă? Și ăla chiar e proprietar pe tot și pe toate…. Oricum, comercianții se pregătesc de proces pentru a scoate taxa pe ușile instanțelor.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Niste jegosi.Lor nu le trebuieste strandul pt ca pe banuti merg oriunde doresc…..Dubai etc.Noi ramanem cu amintirile frumoase de pe vremea cand pe aleea principala la sfarsit de saptamana iti trebuia 25 de minute sa o parcurgi cap-coada.Trist,trist si din nou TRIST.

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Nu ma asteptam sa citesc un articol, pe care il asteptam, de
   ‘jde mii de pagini, ca la final sa raman la fel de tampit ca si la inceput…am citit efectiv o prezentare in detaliu a ineficientei si a “prafului aruncat in ochi” de catre mai-marii primariei. La ce naiba se fac sedintele astea nu mai inteleg, ca facem, ca dregem, ca rupem tot…mereti dreacu in sedinta la Pomenirea…oh snap!too soon?

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. interesant ca un anume domn puha (nu merita scris cu majuscula) care e director la Recons urla intr-o dupamasa la intrarea pe strand de langa fabuloasa viitoare pasarela ca el e platit din banii prostilor care platesc bilet de intrare pe strand. Atitudine de meltean beat…

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.