miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Comitetul de părinți este solidar cu cadrele didactice de la Colegiul Național „Moise Nicoară”

  de Raluca Medeleanu | 26 mai 2023, 9:15 AM | Educaţie | Telefonul cititorului

  8

  Știre inițială, 24 mai: Mai mulți elevi din anii terminali de la Colegiul Național Moise Nicoară sunt revoltați că au fost anunțați că festivitatea de absolvire, care trebuia să aibă loc mâine, 25 mai, de la ora 18:00, le-a fost amânată pe un termen nestabilit, pe motivul că profesorii sunt în grevă.

  Informația ne-a fost transmisă prin intermediul „Telefonului Cititorului” de un elev care acum termină clasa a XII-a.

  „În calitate de elev la Moise Nicoară mă simt de-a dreptul neîndreptățit și folosit de către cadrele mele didactice, cărora le-am purtat o admirație pe parcursul anilor de liceu. Ce vreau să spun este că dânșii au încălcat imperativul categoric: nu folosiți oamenii ca mijloace pentru a îndeplini anumite scopuri, ci ca ființe în sine. Mi se pare absurd să nu am parte de o festivitate de absolvire și ca profesorii mei să nu participe la banchetul organizat de NOI (al cărui meniuri sunt achitate integral) sub contextul unei greve generale. Aceștia se restrâng doar de la activitățile didactice, la catedră, nu și de la alte activități ce nu sunt incluse în fișa postului. Țin să menționez că sunt apropiați ai elevilor care și-au cumpărat bilete de avion din timp/și-au luat o zi liberă de la locul de muncă, iar noi am fost anunțați cu o zi înainte de reprogramarea festivității. Această atitudine o văd drept o lipsă totală de respect față de elevi, pentru care militează așa de mult, încât să le ofere o educație cât mai bună”, ne-a spus unul dintre elevi.

  Acesta ne-a declarat că sunt mai multe cazuri în care membrii ai familiei își cumpăraseră deja bilet de avion ca să vină din străinătate, pentru a participa mâine la festivitate. Conducerea școlii i-a anunțat însă abia azi că festivitatea se amână pentru o dată încă neanunțată, „până la data reluării cursurilor”. Elevul ne-a spus și că la această oră se poartă discuții cu mai mulți colegi să facă mâine un protest, pentru a își exprima nemulțumirea.

  Contactată de Special Arad, directoarea Diana Achim nu a răspuns la telefon.

  Amintim că greva generală a profesorilor a început încă de luni, 22 mai. În unitățile de învățământ din Arad nu toate cadrele didactice s-au alăturat însă grevei, unii preferând să își continue orele conform programului. La Colegiul „Moise Nicoară”, de exemplu, Diana Achim ne declarase luni că un procent de 80% din personalul didactic se alăturase grevei generale, dar că direcțiunea în sine nu se alăturase grevei, având statut de angajator.

  UPDATE, 26 mai

  Deși nu am primit nicio reacție din partea conducerii școlii, mai mulți părinți ai elevilor din clasele a XII-a ne-au contactat vineri, 26 mai, pentru a condamna ieșirea elevilor, întrucât nu au fost solidari cu dascălii lor într-o perioadă delicată.

  „Noi, comitetul de părinți ai claselor a XII-a din cadrul Colegiului Național Moise Nicoară nu am știut de apariția acelui articol. Public, ne cerem scuze, în numele elevilor, pentru afirmațiile făcute și pe această cale noi dorim să spunem că suntem alături de dascăli în demersul lor, întrucât educația copiilor este temelia pusă societății, cu amprenta dascălilor care i-au format pentru viață. Noi nu ne regăsim în mesajul articolului. Copii nu au înțeles până ieri că de aceea se amână festivitatea din cauză că media generală nu este încheiată. Sunt finețuri pe care unii elevi nu le-au înțeles. Repetăm, noi părinții susținem demersurile profesorilor în această grevă”, transmite comitetul de părinți.

   

  •  Citește și: La pas, în câteva licee din municipiul Arad: grevă generală, dar nu în totalitate • Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu înțeleg ce a vrut elevul să exprime:
   „În calitate de elev la Moise Nicoară mă simt de-a dreptul neîndreptățit…”, poate a vrut să scrie nedreptățit. Și în continuare elevul de a XII-a are niște exprimări de te întrebi care e nivelul celorlalte licee, dacă la cel clamat „de elită” atât s-a putut.

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.