sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update Depozit de teatru ai fost, „Piața Mare” te cheamă… însă numai provizoriu!

  de Raluca Medeleanu | 28 septembrie 2022, 4:10 PM | Administraţie | Știri Arad

  3

  După ce consilierii au votat în ședința din iulie data închiderii pieței agroalimentare din Piața Catedralei / Piața Mare, care a funcționat neîntrerupt de peste 100 de ani, acum aceștia vor aproba și schimbarea numelui celei în care vor fi relocați piețarii, situată la 200 de metri distanță. Astfel, de acum, „Piața Mare” va fi denumirea oficială a halei de pe strada Ioan Russu Șirianu din municipiu.

  Decizia de desființare a Pieței Catedralei a fost luată în vara anului 2018, când proiectul de hotărâre a fost votat sub huiduielile piețarilor care au luat parte la ședința în cauză. Apoi, după o perioadă în care s-au tot pregătit diferite documente, respectiv în care au fost reamenajate fostele depozite care au aparținut Teatrului Clasic Ioan Slavici pe strada Ioan Russu Șirianu, cu 1 milion de euro, în vederea transformării lor într-o hală agroalimentară (finalizată în 2020), în iulie 2022 s-a votat și data exactă a închiderii activității din Piața Catedralei.

  Conform Hotărârii din 27 iulie 2022, piața urmează să fie închisă definitiv începând cu 1 noiembrie 2022.

  Parte din piețarii de acolo vor fi astfel relocați în noua hală de pe strada Ioan Russu Șirianu, care va fi împărțită pe trei sectoare: Sector A. Legume-fructe, Sector B. Lactate- brânzeturi și Sector C. Mezeluri-carne. Hala va funcționa pe toată perioada anului, fiind dotată atât cu sistem de încălzire cât și de climatizare, chiuvete la fiecare stand și toalete.

  „Având în vedere că Piaţa Catedralei era cunoscută de locuitorii urbei sub denumirea populară de Piața Mare, propunem ca noii locații să îi fie atribuită aceași denumire, respectiv Piața Mare, în contextul păstrării unei părți de istorie al centrului istoric vechi al Aradului”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

  Pe de altă parte, tarabele rămase la Piața Catedralei, vor fi relocate la Obor, unde se va amenaja încă o piață agroalimentară.

  În ceea ce privește locul care va rămâne gol în urma mutării pieței agroalimentare din Piața Catedralei, municipalitatea ne asigură că va fi reamenajat ca parc și pe viitor va putea găzdui chiar o piață volantă în anumite zile.

  Update

  Decizia de a numi hala agroalimentară de pe Ioan Russu Șirianu „Piața Mare” nu a fost privită cu încântare de toți consilierii locali în ședința de miercuri, 28 septembrie. Consilierii USR au votat împotrivă, iar Levente Bognar (UDMR), deși în final a votat proiectul, a luat cuvântul dorind să explice că nu consideră potrivită această denumire, mai ales că numele de „piață” este impropriu dat unui spațiu închis.

  Cei din staff-ul Primăriei au explicat că este denumirea care se poate da cel mai simplu din punct de vedere procedural, dat fiind faptul că mai este puțin timp până când comercianții vor fi relocați acolo și vor trebui să își actualizeze actele cu noua locație. Dacă se opta pentru o altă denumire, de exemplu numele unei personalități, procedurile prin care se stabilea oficial numele în acte ar fi durat mult mai mult timp.

  S-a convenit astfel că „Piața Mare” va rămâne un nume provizoriu, pentru a putea porni procedurile necesare, iar într-un viitor apropiat se va veni cu o altă propunere de nume, urmând ca decizia să fie din nou supusă la vot. Levente Bognar, de exemplu, venise cu sugestia ca numele să fie legat de turnul cu apă, construcție aflată în imediata vecinătate a noii hale.

  Dumneavoastră, stimați cititori, ce nume considerați potrivit?

   

  • Citește și: Adio, Piața Catedralei! Noua locație, votată sub huiduielile frenetice ale piețarilor – Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. rusinea -rusinilor , ati distrus P-TA CATEDRALEI cu scopul sa acaparati toata suprafata si sa destinati intereselor voastre ! NU va intereseaza ca ati desconsiderat pe mii si mii de producatoti agricoli, consumatori -cumparatori (batrani cu caruciorul, tineri cu masina care nu au unde parca) ai ARAD-ului. Sa va intre in cap ! va injura zilnic ficare om care foloseste sau ar vrea sa foloseasca fosta P-ta Catedralei.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.