Scandalul Goombay Dance Band: Primăria susține că solistul Oliver Bendt s-a retras definitiv în 2016, noi însă vi-l arătăm cântând în 2018…





Ceea ce s-a întâmplat în noaptea dintre ani pe scena din fața Primăriei Arad a fost, să zicem, ca și cum ți-ai luat bilete la un concert Bon Jovi și când ajungi acolo vezi că pe scenă nu apare Jon Bon Jovi, ci un tip pe care nu l-ai văzut în viața ta… Reacția ta poate fi de mai multe feluri, dar cea mai firească ar fi o tură de nervi și dezamăgire. La fel s-a întâmplat și la spectacolul prin care arădenii și-au luat rămas bun de la 2018 și au urat „Bun venit!” anului 2019.
Anunțat cu surle și trâmbițe, în toate comunicatele de presă trimise de Primăria Arad/CMC Arad înainte de 31 decembrie, concertul Goombay Dance Band a fost exact ceea la ce trebuia să ne așteptăm după experiența dobândită în decursul anilor: o mascaradă, căci din Goombay Dance Band a lipsit exact Goombay (n.red. porecla vocalistului Oliver Bendt), cel care a fondat trupa și care încă face parte din ea. Păi, și atunci? Ce au văzut arădenii în noaptea dintre ani?! Un surogat, evident. Un „featuring”, cu un oarecare Ernest Clinton care, ce-i drept, mai colaborează cu ceilalți membri ai formației.
Care-i problema? – veți spune – Doar a fost un show gratuit, măcar ne-am distrat și alea, alea…
Vedeți, tocmai asta e problema și, credem noi, elementul pe care se bazau și organizatorii din cadrul Centrului Municipal de Cultură Arad, această indiferență tipică în orășelul nostru, acest „bine-i și așa”. Dar nu e bine. În primul rând, să ne înțelegem. Nu au cântat gratuit. Chiar dacă nu ați scos direct bani din buzunare, ați făcut-o indirect, căci au fost plătiți din bugetul orașului, care se alcătuiește din taxele pe care le plătiți voi în fiecare an. Și nu a fost ieftin, ci cam 15.000 de euro. În al doilea rând, e vorba de partea de copyright. O chestie cu care noi, românii, nu prea suntem obișnuiți, dar care în străinătate e sfântă. Pur și simplu nu ai voie, legal, să trimiți comunicate și afișe cu formula originală și să bagi apoi pe gât cea de mâna a doua. E o chestie lipsită de profesionalism, ba chiar manipulare, de care trebuie să ne debarasăm să o tolerăm. Pentru că nu e tot aia!
Să facem încă o analogie, ca să nu lăsăm nicio urmă de îndoială. Dacă mergeți într-un mall și cumpărați o pereche de încălțăminte Nike, ca apoi, când ajungeți acasă să constatați că scrie pe ea „Mike”, rămâneți la fel de neimpresionați? Dați din umeri și ziceți: „eh, tot aia e, ce mai contează?”.
Am solicitat Centrului Municipal de Cultură Arad lămuriri cu privire la modul în care s-a omis scrierea în comunitate și pe afiș acel „featuring”, ca să înțelegem atât noi cât și dumneavoastră care este motivul. Vom reveni cu răspunsul oficial.
UPDATE – Redăm integral răspunsul pe care l-am primit de la biroul de presă al Primăriei Arad
„În atenţia redacţiei Special Arad,
În urma cererii dumneavoastră prin care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, solicitaţi informaţii cu privire la bugetul alocat concertului organizat pe platoul din faţa Palatului Administrativ cu ocazia Revelionului şi clarificări cu privire la concertul Goombay Dance Band, mai exact cu privire la lipsa frontman-ului, Oliver Bendt, vă comunicăm următoarele:
Aşa cum probabil ştiţi, fondatorul și solistul vocal Oliver Bendt s-a retras din trupă la sfârșitul anului 2016. După acest moment bunul său prieten Ernest Clinton l-a succedat pe scenă, astfel că în acest moment unica formulă în care apare astăzi trupa Goombay Dance Band este cea care a fost de altfel prezentă şi la Arad sub denumirea Goombay Dance Band featuring ERNEST CLINTON.
Ernest Clinton este cântăreț, animator și producător. În 1969, acesta s-a stabilit în Germania ca membru și solist vocal al grupului Soulful Dynamics. La sfârșitul anilor 70, grupul a avut mari succese cu piesele „Mademoiselle Ninette”, „Coconuts from Congoville” și „Saah saah kumba kumba”. În 1979, Ernest Clinton produce hit-ul „Sun of Jamaica” și pune bazele carierei trupei Goombay Dance Band.
Prin urmare a fost firesc ca, după retragerea lui Oliver Bendt, Ernest Clinton să rămână fidel colegilor din trupa Goombay Dance Band, să li se alăture, unind astfel mari hituri ale celor două trupe într-o singură voce, cea pe care arădenii au putut-o asculta cu ocazia concertului oganizat de Centrul Municipal de Cultură în seara zilei de 31 decembrie 2018.
Pentru concertul susţinut la Arad, Trupa Goombay Dance Band featuring ERNEST CLINTON a încasat suma de 74.000 lei, trupa Fantazia 1.500 de lei, iar Kamelia a încasat un onorariu în valoare de 14.000 lei.
De asemenea Centrul Municipal de Cultură a suportat costurile de transport, cazare și masă pentru artiștii care au venit din țară și din străinătate.
Precizăm de asemenea faptul că prin materialele de promovare a evenimentului, Primăria Municipiului Arad nu a încercat niciun moment să inducă în eroare sau, mai grav, să manipuleze opinia publică. Intenţia noastră a fost de a le reaminti arădenilor cine a fost trupa Goombay Dance Band şi mai ales care au fost hiturile care i-au făcut celebri.
Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad”
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)