duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Unul dintre cele mai controversate și apreciate documentare ale anului, la Bibliotecă

  de Special Arad | 16 noiembrie 2019, 12:56 PM | Cultură | Film

  0

  Câștigător a diverse premii internaționale și cu un traseu festivalier incredibil, filmul „A Woman Captured” (regia: Bernadett Tuza-Ritter) care a deschis anul acesta programul KineDok în România este aici, pentru prima dată în oraș, pe 20 noiembrie, la Biblioteca Județenă, începând cu ora 18:00.

  Acest documentar excepțional pune în scenă un aspect tare controversat și greu de imaginat pentru zilele noastre: sclavia modernă. Filmul urmărește viața unei femei în vârstă, Marish, care lucrează ca menajeră fără a fi plătită, fiind adesea jignită și umilită, fără a avea de ales din cauza fricii. Documentarul are un impact atât de puternic încât Guvernul din Ungaria pornește o campanie antisclavie și încearcă să ofere ajutor peroanelor care devin din cauza temerilor și șantajului victime ale acestui fenomen.

  Cum ajunge regizoarea să intre în această lume și chiar să demascheze întreaga situație, dar mai ales ce i se va întâmpla lui Marish aflăm numai din A WOMAN CAPTURED. Iar pentru că suntem în plin sezon rece CitiZenit oferă din partea casei un ceai fierbinte, numai bun de savurat cu un film superb ca acesta!

  A WOMAN CAPTURED / O FEMEIE CAPTIVĂ
  Regia: Bernadett Tuza-Ritter | Producție: Ungaria | Durata: 75 minute cu începere de la ora 20:00

  Sinopsis:
  Premisa de la care pleacă „A Woman Captured / O femeie captivă” este uluitor de simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schițează portretul lui Marish, menajera unei familii din clasa mijlocie a Ungariei, în câteva tușe observaționale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă și ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demitizare, o demascare a unei situații greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă.
  Marish nu numai că nu primește niciun fel de remunerație pentru munca și timpul dedicat familiei pe care o servește, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilințe, bătăi și chiar un șantaj mârșav. Încă și mai uluitor e faptul că investigația regizoarei nu e nicidecum o forțare jurnalistică a granițelor intimității: filmările sunt realizate cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), iar relația dintre subiect și omul din spatele camerei se adâncește într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.

  Biografia regizoarei:

  Bernadett Tuza-Ritter e o cineastă independentă, specializându-se în filme de ficțiune și documentare ingenioase. A studiat regia și montajul în cadrul Universității de Arte Teatrale și Cinematografice din Ungaria. A realizat montajul atât unor producții de lung și scurt-metraj, cât și al unor documentare ce au fost prezentate la nivel internațional, fiind premiate în repetate rânduri cu ocazia participării la festivaluri de renume. În 2013, în Rusia, a colaborat în calitate de regizor la proiectul Cinetrain.

  Pentru primul ei documentar de lung-metraj, O femeie captivă, a obținut, la BIDF 2015, premiul HBO Creative Award for Innovative Approach.

  KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public.

  Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2019 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a cincea ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

  Asociaţia CitiZenit vă invită la proiecțiile KineDok în fiecare lună, într-un cinema ambulant și alternativ, la câte un nou film documentar care explorează subiecte de actualitate, de la cultura skateboardingului din perioada comunista până la fenomene sociale contemporane sau povești de viață nemaiîntâlnite. În cadrul programului KineDok, în Arad o să aibă loc în următoarea perioadă încă o proiecţie de film în data de 4 decembrie: Putin’s Witnesses / Martorii lui Putin.

  Filmul „A WOMAN CAPTURED / O FEMEIE CAPTIVĂ” va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea la proiecţiile KineDok se face pe bază de bilet.

  Biletele costă 10 lei și locația aleasă pentru această proiecție este Biblioteca Județeană A. D. Xenopol (str. Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2 – 4, Sala Astra). Biletele se pot achiziționa în avans de la Cafeneaua Literară Joy’s – bar (str. Gheorghe Lazăr, nr. 1) sau în ziua proiecției de la Biblioteca Județenă, începând cu ora 18:00.

  ORGANIZATOR LOCAL: Asociaţia CitiZenit
  ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
  ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net | citizenit.ro
  PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse
  Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen
  International Film Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.