Un proiect gigant, început în perioada comunistă, este înviat de România și Bulgaria. Comisia Europeană a dat undă verde
Un proiect comun româno-bulgar de construcție a hidrocentralei Turnu Măgurele-Nicopole pe Dunăre a fost inițiat în anii ’80, dar apoi a fost abandonat. Începând din anul 2022, România și Bulgaria au inițiat planuri pentru a „învia” acest poriect, iar acum a fost acceptat de către Comisia Europeană și a fost inclus în „Lista Proiectelor Transfrontaliere de Energie Regenerabilă” (CB RES list).
Proiectul de 840 de MW, conceput în anii ’80 și suspendat încă de atunci, a fost revigorat în 2022 în contextul încercării celor două țări de a-și mări proporția de energie regenerabilă din consumul național și de a-și asigura o mai mare independență [energetică – n.trad.].
Proiectul a fost inclus în august pe „Lista Proiectelor Transfrontaliere de Energie Regenerabilă” (CB RES list), legată de programul energetic CEF Energy al UE.
Comisia Europeană (CE) a declarat că hidrocentrala va exploata potențialul energetic al Dunării, va asigura sustenabilitatea ecologică, producția de energie regenerabilă, precum și nevoile unor așezări și entități industriale.
ONG-urile critică proiectul
Opozanții afirmă însă că hidrocentrala va periclita satele dispuse de-a lungul Dunării, și posibil și centralele atomoelectrice de pe malul fluviului.
Citește mai mult pe stiripesurse.ro.
Comentariile portalului
Bună întrebarea finală...
Pe deasupra este si mincinos,cand spune ca nu a auzit,dar e prima oara.Deci a auzit. Dinamovistul din el nu se dezminte.A fost un jucator bun de (...)
Păi rezultatul alegerilor parlamentare convine alianței usl2.0, deci nu vor fi anulate.