vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Un nou cutremur în Oltenia, resimțit inclusiv la Arad. Ce sfaturi oferă ISU

  de Raluca Medeleanu | 14 februarie 2023, 3:42 PM | Știri Arad

  3

  (foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului / Facebook)

  Un nou cutremur s-a produs în Oltenia, tot în județul Gorj. Cutremurul de marți, care a fost înregistrat la ora 15:16, a fost de magnitudinea 5,7, de o intensitate mai mare decât cel produs luni și la o adâncime mai mare, 40 km.

  Seismul s-a produs la 102 km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146 km V de Pitesti, 161 km SE de Timișoara, 183 km SE de Arad, 195 km S de Cluj-Napoca, 204 km E de Belgrade, 208 km E de Zemun și 212 km V de Brașov, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

  Două zile consecutive cu cutremure

  Amintim că luni, la ora 16:58, cutremurul înregistrat în județul Gorj a avut magnitudinea de 5,2 (la o adâncime de 15 km) și a fost urmat la o jumătate de oră de încă unul, care a avut o magnitudine de 3.

  Cutremurele au fost resimțite și la Arad

  Atât cele două cutremure de luni, cât și acesta de marți au fost resimțite și în municipiul, respectiv întregul județ Arad. Internauții au descris că au observat cum vibrează pentru câteva momente mobila.

  Potrivit DSU, citat de Biziday, sunt reclamate diferite pagube materiale la Târgu Jiu, dar și la Baia de Aramă (jud. Mehedinți). ISU Gorj a primit circa 20 de apeluri la 112, în care cetățenii indică fisurarea unor pereți, căderi de țigle de pe acoperiș. „Din informațiile pe care le avem la acest moment, nu sunt persoane care să fi suferit vătămări”, mai comunică Departamentul pentru Situații de Urgență.

  Pe rețele de socializare încep să apară fotografii și imagini video din țară.

  Fotografiile de mai jos sunt cu produse căzute de pe rafturi la Craiova:

  cutremur craiova magazin

  UPDATE (ora 16:30)

  Centrul Seismic Mediteranean a înregistrat trei replici de peste 3 pe Richter, după cutremurul de azi din Gorj, de la ora 15.16. Prima s-a produs la ora 15.21 (la cinci minute după cutremurul de 5,7) și a fost de 3,9 pe Richter. Următoarele două au avut 3,5 pe Richter și s-au produs la orele 13.26 și 13.29.  Mult mai târziu, la ora 16.25, s-a produs o replică de doar 2,8 pe Richter, o posibilă indicație a încetinirii activității seismice, scrie Biziday.

  UPDATE (ora 17:30)

  La ora 17:24:29, s-a produs o nouă replică, cu magnitudinea 4.2, la adâncimea de 15 km.

  Declarație de presă a secretarului de stat în MAI, șef al DSU, Raed Arafat, cu privire la cutremurul produs astăzi în regiunea Olteniei și activarea grupei operative pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență:

  ISU Arad, informații despre cutremur

  Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad informează că „până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”.

  Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: fiipregatit.ro/ghid/cutremur/

  Reguli de comportare în caz de cutremur:

  Fără mesaje RO-ALERT

  ISU informează că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora.

  Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

   Întrebări frecvente – RO-ALERT

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.