sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un nou centru de zi destinat persoanelor cu dizabilități la Arad. Consiliul Județean Arad a aprobat contribuția financiară

  de Special Arad | 22 decembrie 2018, 1:13 PM | Administraţie

  0

  Consiliul Județean Arad a aprobat DGASPC Arad contribuția financiară necesară înființării unui nou centru de zi destinat persoanelor cu dizabilități.
  La sediul CJA s-a desfășurat, vineri, conferința de lansare a proiectului Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL.

  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a depus o cerere a finanțare a unui proiect în programul PIN 1-Programul de interes național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”. În urma etapei de evaluare cererea de finanțare a fost admisă și astfel la Arad se va deschide Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL.
  „Este importantă pentru comunitatea arădeană câștigarea acestui proiect ce va duce la creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Sunt încrezător că specialiștii DGASPC Arad care vor lucra direct cu beneficiarii în acest centru de zi vor reuși să obțină rezultate concrete care să schimbe în bine problemele cu care se confruntă persoanele care s-au născut sau au dobândit un handicap. Pentru Consiliul Județean Arad este importantă susţinerea demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilități, iar pentru acest lucru vom aloca sursele de finanțare necesare” susține Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
  Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități din municipiul Arad și prevenirea instituționalizării acestora.
  Valoarea totală a proiectului este de 344.567 lei, iar contribuția DGASPC Arad este de 10 la sută din valoarea totală, suma solicitată de la Autoritatea finanțatoare fiind de 310.110 lei.
  Finanțarea proiectului este susținută prin Programul de Interes Național derulat de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.
  „Beneficiarii proiectului sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap accentuat, mediu și ușor, cu dizabilități mintale, psihice și asociate, din comunitate. Acestora li se vor oferi servicii de specialitate care îi vor ajuta să își dezvolte abilitățile pentru o viață independentă și să se integreze social. De asemenea, vor fi oferite servicii de informare și consiliere, de pregătire pentru piața muncii și sprijin în vederea găsirii unui loc de muncă, de abilitare și reabilitare. Beneficiarii vor fi incluși în activități culturale și sportive, li se vor oferi servicii specializate de înfrumusețare și vor fi cooptați în activități de terapie ocupațională”, declară Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.
  În urma implementării proiectului ce se va derula pe o perioadă de un an de zile DGASPC Arad estimează prevenirea instituționalizării a unui număr de 45 de persoane cu dizabilități din comunitate, urmând ca din vara anului viitor centrul să își deschidă porțile pentru primii beneficiari.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.