joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul are un nou Centru de Zi! S-au investit 680 de mii de lei pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități

  de Andreea Daniela B. | 14 iunie 2021, 3:03 PM | Știri Arad | Topic special

  2

  Astăzi este ziua în care se deschide un nou Centru de Zi în Arad. Acesta este se regăsește în Grădiște pe strada Mierlei și este un centru social specializat de interes public, fără personalitate juridică, în subordinea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Centrul are ca scop creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități din municipiul Arad și instituționalizării acestora. Lucrările au durat în jur de un an și jumătate și vorbim despre o investiție de aproximativ 680 de mii de lei. Centrul va găzdui 30 de persoane zilnic, împărțiți în două grupe, care vor desfășura diferite activități, vor învăța să tundă, să se îngrijească, se vor relaxa, au un pat de masaj și chiar și o masă de ping-pong care se află în curtea Centrului.

  Această investiție pe care am făcut-o este foarte importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, venim în sprijinul persoanelor adulte cu handicap din comunitatea arădeană, iar în al doilea rând pentru că, prin aceste activități pe care le desfășurăm, încercăm să prevenim instituționalizarea acestor persoane. Scopul și misiunea Direcției este de a preveni instituționalizarea persoanelor cu dizabilități, precum și al copiilor, având în vedere că locul lor este în comunitate și în familie. Proiectul este finanțat pe programe de interes național și pentru elaborarea acestui proiect am avut fonduri de aproximativ 680 de mii de lei. Când am început să renovăm această clădire s-au identificat unele minusuri și a fost nevoie de niște lucrări de intervenție în plus, dar am reușit să finalizăm într-un final acest proiect, fiind primii din țară care au reușit să termine treaba. Lucrările au durat un an și jumătate pentru că s-au găsit multe probleme ascunse, descoperite abia când muncitorii au început să lucreze”, a declarat directorul DGASPC Arad, Erika Stark.

  După cum spuneam, persoanele care ajung în noul Centru se vor bucura de mai multe facilități care le vor face viața mult mai ușoară, cu toate că situația lor este una extrem de delicată: „În cadrul Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități OPAL oferim servicii de informare, consiliere, consiliere psihologică, terapie ocupațională. Avem și o parte de servicii de înfrumusețare care au ca scop dezvoltarea autonomiei și a autoîngrijirii. De asemenea, dispunem de o cameră senzorială echipată special pentru acest tip de serviciu și cu ajutorul căreia se dorește dezvoltarea percepției beneficiarilor noștri”, a declarat șeful Centrului, Simona Carpine.

  Desigur, cei care doresc să ajungă în acest Centru de Zi sunt nevoiți să îndeplinească anumite criterii și să se prezinte la Direcția de Asistență Socială cu câteva documente necesare înscrierii.

  Criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor:
  – persoane adulte încadrate în grad de handicap accentuat, mediu și ușor, cu dizabilități mintale, psihice și asociate;
  – din municipiul Arad și/sau proximitatea acestuia. La solicitare se pot primi beneficiari din județul Arad, în limita locurilor disponibile;
  – persoane adulte cu dizabilități care nu beneficiază de servicii sociale de tip rezidențial;
  – persoane adulte cu dizabilități fără loc de muncă.

  Documente necesare pentru accesarea centrului:

  – cerere de admitere aprobată de directorul DGASPC Arad, la propunerea conducătorului centrului;
  – copie după actele de identitate şi stare civilă, după caz;
  – copie după actul de identitate a reprezentantului legal, după caz;
  – copie după documentul care atestă încadrarea în grad de handicap, în termen de valabilitate;
  – ultimul talon de pensie sau adeverinţă de venit;
  – raport de anchetă socială.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Marș mă (cenzuat de redactie) blatiste, cu stark in frunte. Da aveți și un tupeu imens după câte mizerii faceți. Stark, crainic și Varga o să primiți ceea ce fiul meu primește zilnic, bătăie și umilință. Mama voastră de (cenzurat de redactie) politice mitomane. Se aude (cenzurat de redactie)?

   0 voturi
   +1
   -1
   • Dacă ați cunoaște cum fiul meu este umilit cu bătăi, amenințări și vorbe urate nu a-ți fi cenzurat niste înjurături meritate de completul de judecată DGASPC. Totul cu contribuția CJA. Așa e când orașul este condus de cancerul portocaliu, urmașul securității. Viitori boschetari, distrugătorii nației! Bravo gunoaielor, o să vă scuipe lumea pe stradă.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.