vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Centru de zi pentru copiii de etnie romă, la Pecica: „Vor face activități ce țin de partea de sănătate, reguli de igienă sau consiliere”

  de Andreea Daniela B. | 19 aprilie 2021, 4:17 PM | Știri Arad

  0

  La Pecica a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții tuturor partidelor care activează în oraș. La această întrunire s-a votat un proiect care are în centrul atenției copiii de etnie rromă și are ca scop incluziunea acestora în diferite activități care ar putea să le ușureze viața și să îi ajute să evolueze. Copiii ar beneficia de sprijinul celor de la Direcția Generală de Asistență Socială Arad care le-ar fi mentori și, împreună cu Asociația Minorităților din Pecica, cei mici vor beneficia de o gamă de activități care i-ar putea ajuta în dezvoltarea personală. Proiectul se numește „Creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica”, iar joi, 15 aprilie 2021, s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea și dotarea unui centru de zi.

  Proiect finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021

  Este un proiect de un milion de euro. Peste 60% va fi finanțare pentru clădire și dotarea acesteia, inclusiv pentru terenul de sport, iar restul 40% din bani vor fi alocați pentru diferite activități incluse în proiect. Se va construi în grădina școlii primare din Cocota. În cadrul proiectului sunt finanțate activități pentru comunitatea romă și am ales acel loc pentru că în zonă sunt preponderent persoane de etnie romă. Este un proiect format din trei parteneri, Primăria orașului Pecica, Asociația minorităților din Pecica și Direcția Generală de Asistență Socială din Arad. Cofinanțarea va fi de 0%, noi vom plăti eventual dacă vor fi lucrări pe perioada desfășurării activităților și care nu sunt eligibile. Vor mai fi câteva cheltuieli pentru publicitate, însă noi vom contribui cu sume destul de mici”, declară primarul orașului Pecica, Petru Antal

  Diverse activități, atât legate de sănătate, cât și de cultură

  După cum spunea domnul primar, 60% din finanțare va merge pentru construirea spațiului. Vorbim acum despre restul de 40% care vor fi folosiți pentru activități pentru minoritatea romă. Aceste activități vor fi organizate de cei de la DGASPC. Sunt șapte pachete de activități, inclusiv activități ce țin de partea de sănătate, reguli de igienă sau consiliere ca să se obișnuiască să meargă la medic. În continuare avem și Asociația minorităților care va fi doar pe partea de cultură. Vor face, de exemplu, ateliere unde copiii vor putea învăța să cânte la diverse instrumente muzicale, vor organiza festivaluri care includ tradițiile lor, expoziții și se va face și un material documentar despre viața celor de etnie romă care la sfârșit va include și un material video. Primăria se va ocupa de excursii”, a adăugat Erika Molnar, funcționar în cadrul Primăriei Pecica.

  Proiectul a fost depus joi, 15 aprilie și după ce va trece de jurizare se vor putea începe lucrările. Desigur, tot procesul va mai dura o vreme, mai ales din cauză că nu se știe exact cât va dura jurizarea, însă administrația locală din Pecica pare să fie încrezătoare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.