joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Un grup de părinți a boicotat legea vaccinării, în Piața Avram Iancu. Dar totuși… de unde a pornit teama morbidă față de vaccinare? Totul are la bază o fraudă veche de 22 de ani

  de Raluca Medeleanu | 7 martie 2020, 5:12 PM | Recomandările editorilor | Sănătate | Știri Arad

  12

  Captură video Tv Arad

  De la vestea unei legi care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai mulți părinți și-au exprimat nemulțumirea, unii în social media, alții ducând nemulțumirea direct în stradă, așa cum a fost cazul și sâmbătă după-amiază când, în piața Avram Iancu din Arad, un modest număr de oameni s-a adunat, cu pancarte, în speranța ca autoritățile să ia în considerare opinia fiecăruia.

  Înainte să vă formulați o opinie legată de acest subiect însă, vă recomandăm să citiți cele mai importante prevederi ale Legii vaccinării, iar apoi, în a doua parte a articolului, să descoperiți de unde a pornit informația dovedită ulterior falsă despre cum vaccinarea provoacă autism.

  – Legea stabilește atribuții, responsabilități și obligații la autorităților și instituțiilor publice, precum și la nivelul părinților/tutorilor/reprezentaților legali

  -Activitatea de vaccinare va fi coordonată de Grupul Tehnic de Coordonare a Activității de Vaccinare – grup format din medici ce provin din mai multe specialități: epidemiologie, microbiologie, boli infecțioase, pediatrie, neonatologie, medicină de familie la care se mai adaugă câte un membru de la diferite instituții ale statului.

  – Legea definește termeni și noțiuni ce fac parte din alfabetul vaccinării, de la colectivitate și lanț de frig la reacție adversă și seroprevalență

  – Legea introduce conceptul de acord informat versus acord prezumat – asta înseamnă că părinții trebuie să-și dea acordul prin semnătura pentru vaccinare – pentru medici e mai multă birocrație, dar în același timp e o oportunitate de comunicare și informare a părinților, cu beneficii reale pe termen lung

  – Părinții care refuză vaccinarea au obligația de a participa la sesiuni de consiliere și informare; dacă le refuza sunt pasibili de sancțiuni în trepte ce pleacă de la avertisment si ajung până la amenzi de 10.000 de lei. În cazul în care participă la ședințele de consiliere și informare și totuși refuză vaccinarea copilului, părinții sunt pasibili de o amendă între 5000 și 10.000 de lei, conform deciziei comisiei de vaccinare.

  Certificarea contraindicației de vaccinare a copilului se realizează de către medicul specialist, certificarea contraindicației definitive la propunerea comisiei județene de vaccinare

  – Serviciul medical de vaccinare include, printre altele, anamneza în vederea stabilirii situațiilor medicale dar și informarea și consilierea părinților cu privire la rolul vaccinului, beneficiile, riscurile asociate, reacțiile postvaccinale și atitudinea terapeutică, consecințele refuzului administrării

  – Satul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării precum și compensarea efectelor adverse provocate de vaccin

  – Confirmarea reacțiilor adverse și a relației de cauzalitate se face de către GTCAV, iar tipurile de reacții adverse se stabilesc de către MS prin HG În situația în care reacțiile adverse sunt datorate unor deficiențe datorate producătorului vaccinului, Ministerul Sănătăţii va urmări recuperarea contravalorii plătită ca măsură compensatorie.

  Obsesia corelării vaccinării cu declanșarea autismului. Totul a pornit de la o fraudă din 1998 care nu mai vrea să fie ștearsă din mintea oamenilor slab informați

  Cunoaștem prea bine faptul că revolta părinților legată de obligativitatea vaccinării are, în mare parte, de-a face și cu teama indusă de anumite știri îndoielnice și de ieșirile în public ale anumitor „influenceri” (fără studii medicale) care au răspândit conceptul că vaccinarea poate cauza autism. Referitor la această teamă, aducem în atenție un studiu medical, extins pe un deceniu, realizat asupra a 657.461 copii, născuți între 1999 și 2010, care a demonstrat clar că nu există nicio legătură între vaccinarea împotriva pojarului, oreionului și a rubeolei cu autismul. Studiul a fost realizat de Statens Serum Institut din Danemarca și publicat de Colegiul Medicilor din America.

  „Social media și alte fake news despre vaccine răspândesc în continuare îngrijorare printre părinți”, spune Kristine Macartney, Director al Australian National Centre for Immunisation Research and Surveillance.

  „Continuarea evaluării acestui mit vaccin-autism, chiar dacă el a fost deja profund dezmințit, va veni cu costul ignorării altor cercetări importante care ar putea duce la înțelegerea și prevenirea autismului”, spune Katie Flanagan, doctor specialist în Boli Infecțioase, de la Universitatea din Tansania.

  Infama corelare dintre autism și vaccinare a fost prima dată lansată de Andrew Wakefield, în cadrul unei conferințe de presă, în 1998, când acesta își prezenta lucrarea „Lancet”, care a fost retrasă ultrior de pe piață. Deși lucrearea în sine nu sublinia o cauză-efect propriu-zisă, Wakefield a spus jurnaliștilor că lansează un boicot asupra vaccinelor antipojar, antioreion și antirubeolă.

  Un lucru neștiut atunci, dar scos la suprafață ulterior, este că Andrew Wakefield avea interese ascunse pentru acest boicot. Acesta avea un patent pentru un vaccin propriu împotriva pojarului și, în plus, era plătit de anumiți avocați care doreau să dea în judecată anumiți producători de vaccine. Niciunul dintre aceste conflicte de interes nu au fost dezvăluite la timpul publicării lucrării „Lancet”, căci dacă ar fi fost, lucrarea nu mai avea cum să vadă lumina zilei. După cum a afirmat editorul lucrării, textul lui Wakefield era „fatal de greșit”.

  Mai multe investigații publicate în acest an de către Jurnalul de Medicină a Marii Britanii au stabilit că ceea ce a făcut Andrew Wakefield nu a fost doar lipsă de profesionalism, ci fraudă deliberată.

  „Poate că a venit timpul să dăm complet uitării aceste informații false despre vaccinarea care cauzează autism și să ne continuăm importantul țel de a eradica această boală mortală (pojarul, n.red.) o dată pentru totdeauna”, spune doctorul specialist în boli infecțioase, Katie Flanagan de la Universitatea din Tasmania.

  În 2017, un număr estimativ de 110.000 de decese a fost înregistrat la nivel global din cauza epidemiilor de pojar în zone în care populația nu era protejată prin vaccinare. Dacă este o statistică la care trebuie să fim atenți, aceasta este.
  Această cercetare a fost publicată în Analiza de Medicină Internă, în aprilie 2019 (vezi raportul complet AICI.)

  Filmare de la protestul din Arad, realizat de Tv Arad:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aici nu este vorba doar despre „mitul autism vaccin”, este vorba de toate efectele negative ale vaccinurilor si bolile autoimune . Tot prin stidii dovedite. Din fericire nu sunt unul dintre parinții ai căror copilași au avut de suferit de pe urma vaccinării, confirmat chiar de către medici.Oamenii acestia nu sunt împotriva vaccinarii, sunt împotriva obligativitatii lor.Eu am refuzat un singur vaccin pt copilul meu, ROR ul, în clasa pregatitoare. Doar 10% din colegii lui nu au facut vaccinul .La sfarsitul calsei preg mai mult de jumatate din clasa au facut pojar. Copilul meu nu a facut nici macar o forma usoara.(eu chiar am vrut să faca pojar cât era mic).Vin si întreb: care a fost efectul vaccinului ?!?! La fel este cel antigripal, loterie.

   +9 voturi
   +1
   -1
   • „Tot prin studii dovedite.” … dă unexemplu. Pune un link la documentul pe care l-ai citit și care susține afirmația pe care ai făcut-o.
    .
    „La fel este cel antigripal, loterie.” … la fel, nu pe vorbe și povești de pe FB. Concret!!!

    --4 voturi
    +1
    -1
  2. Semnez ca sunt de acord ca altfel sunt obligat?

   Din articol nu reiese care sunt vaccinurile obligatorii.
   Proasta informare poate conduce la ideea ca orice vaccin care-i trazneste prin tartacuta unui smecheras din sistem,de la Bucuresti, poate fi considerat obligatoriu. Ori asa ceva este de neconceput.
   Care sunt responsabilitatile celor implicati, cu posibilitatea individualizarii persoanei responsabile si cu indicarea felului de raspundere si a cuantumului pe care o atrage? Nu se precizeaza. Experientele noastre din tara asta ne intmeiaza convingerea ca nimeni nu va raspunde, ca vor fi asa numite responsabilitati colective, abstracte, in fapt ineficiente, inoperante, inexistente. Aspect generator de neincredere sau generator a unei increderi proportionale cu cazurile de malpraxis musamalizate de sistem.
   In caz aparitiei unor riscuri cauzate (adesea nu se poate stabili nici macar relatia cauzala intre vaccinare si o afectiune) cine raspunde in realitate? Copiii si parintii intodeauna si cu privire la toate prejudiciile, nu doar cu privire la unele prejudici eventuale, cum ar fi diminuarea salariului cu 10% pentru 1 – 3 luni – in cazul medicilor si a autoritatilor administrative.
   Cui se vor putea plange copiii si parintii? Acesluiasi stat care ii forteaza sa se vaccineze, care are o perspectiva autoritara, autosuficienta, autista, iresponsabila si cu interese de ordin financiar (comisioane, exporturi-importuri, suprapreturi, vaccinuri impuse, vaccinuri depasite, vaccinuri netestate – o tara de cobai)?
   Ce se intampla daca nu accepti vaccinarea si ai platit amenda?
   A. nu mai trebuie sa te vaccinezi
   B. Primesti o noua amenda
   C. Nu se stie
   Eu nu am incredere in sistemul medical si in statul roman. Pentru asta ma duc si fac vaccinurile copiilor mei in strainatate. Ce se intampla, primesc amenda fiindca nu sunt vaccinat sau se recunoaste vaccinul realizat in strainatate? Daca se recunoaste vaccinul facut in strainatate atunci sa se recunoasca si plata vaccinului pe care eu am suportat-o. Deconteaza sistemul de asigurari de sanatate chletuiala?
   Ca orice obligatie impusa cu forta, va fi legea asta o frectie la un picior de lemn fiindca nimeni nu poate obliga un parinte sa-si lasa copilul cobai la un sistem opac, necompetitiv si marcat de amatorism, prostie si coruptie.
   Undeva prin hartia de buda la care ii spun unii, cand la vine pe chelie, Constitutia Romaniei, spune ca parintii sunt responsabili pentru cresterea si educarea copiilor lor. Parintii, nu statul! Daca responsabilitatea este la parintii, atunci decizia nu poate fi decat tot la parinti si orice ingradire a acestui drept si obligatie parinteasca se poate face numai o motivare foarte temeinica si numai prin lege organica. Apropo, actul normativ pe care il citati partial, este lege organica?

   +6 voturi
   +1
   -1
   • „Eu nu am incredere in sistemul medical si in statul roman.” … îți împărtășesc lipsa de încredere. Nu poți avea încredere în autorități care se fofilează să răspundă pentru deciziile ce afectează milioane de oameni. Este suficient să fi un bun șpăgar și să aparții grupării politice ce momentan are frâiele la conducerea țării și te poți pricopsi cu un post bine plătit de înalt Șăf, cu mașină la scară, protecție SPP, statut de VIP, pensie nerușinată, etc,etc … dar nu vei răspunde niciodată dacă o dai în bară, luând decizii băgate pe gât de conducerea de partid „să fie bine”. Corupție, minciuni (declarații politice) și mafie, cu protecție prezidențială.
    .
    Îți înțeleg pe deplin poziția și situația stupidă în care te vâră niște jigodii. Te insultă acordându-ți prezumția de „Prost Furnică” ce poate fi călcat sub pingeaua lor spițată de 1500-3000 eur.

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Nu pot sa cred unde se ajunge… Cu ce drept sa obligi un parinte sa isi vaccineze copilul?! Statul ce face pentru copii? Cu ce incalzeste un parinte faptul ca, citez ” Satul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării precum și compensarea efectelor adverse provocate de vaccin” daca, copilul ramane pe urma cu anumite probleme?
   Poate daca organizau seminariile de care pomeniti in articol, despre informare..sa mearga cine doreste sa afle mai multe, sa puna intrebari, sa se lamureasca/nu despre subiect si NU puneau conditia ori mergi, ori esti amendat…poate altfel stateau lucrurile… Dar cand vrei sa obligi un parinte in legatura cu, copilul lui…devine o fiara si pe buna dreptate!

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Baaaai jurnalistii lu peste, protestul a fost impotriva OBLIGATIVITATII si NU impotriva vaccinarii! Asta 1 la mana!
   2. Cum va puteti numi jurnalisfi cand voi ii explicati cititorului cum anume sa interpreteze articolul?!?! 🤦🏻‍♀️
   3. CDC (asta daca sunteti destul de informati incat sa stiti cine sunt), pt cei care nu stiu Cantacuzinoul american, tocmai ce a pierdut un proces in care li se cereau, de catre ICAN, sa faca publice studiile stintifice conform carora vaccinurile nu provoaca autism ot ca…nu au astfel de studii. Pam pam!
   4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878266/ informati-va! Jurnalisti de 2 bani

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Daca ati fi citit cu atentie articolul, am scris ca unii oameni se opun obilgativitatii vaccinarii avand la baza o teama nefondata, provocata de anumite stiri false de pe internet. Dar e mai simplu sa jignitit, decat sa cititi cu atentie. Semnat, jurnalista lu peste

    --1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.