Un documentar despre protestele Roșia Montană, Colectiv și OUG 13 + Q&A cu Florin Bădiță, la „Arta”





România a devenit în ultimii ani un punct luminos pe harta luptei anti-corupție, iar documentarul „Portavoce” pune degetul pe pulsul „străzii” și pe firul roșu care au creat o veritabilă cultură a protestului. Narat de Ana Ularu și împletind interviuri cu activiști cu filmări actuale și de arhivă din mijlocul manifestațiilor, filmul punctează trei valuri de proteste majore pentru Roșia Montană, Colectiv și OUG 13. Filmul va fi proiectat marți, 31 iulie, de la ora 20:00, la Cinema Arta. Intrarea va fi liberă.
„Q&A-ul îl purtăm cu Florin Bădiță, fondatorul comunității Corupția ucide, sintagmă devenită slogan a unei noi mișcări de rezistență. Creată ca urmare a tragediei de la Colectiv, inițiativa reprezintă o forță cheie împotriva dezincriminării abuzurilor în seviciu, pe post de «câine de pază» a statului de drept și facilitatoare a unora dintre cele mai memorabile proteste din țară”, anunță organizatorii.
Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Drepturile Omului One World Romania.
PORTAVOCE urmărește dezvoltarea unei culturi a protestului în România ultimilor ani, prin vocile și opiniile celor implicați. De la campania împotriva proiectului minier Roșia Montană din 2013, care a reprezentat un punct de coagulare a unei mase critice, la manifestațiile din 2015 care au urmat dezastrului din Colectiv și până la protestele anti OUG13 de la începutul anului 2017, filmul oferă o imagine de ansamblu a mișcărilor civice.
Regia: Ruxandra Gubernat, Henry Rammelt, Marcel Schreiter
Cu: Mihnea Blidariu, Cristian Neagoe, Florin Bădiță
Durata: 57 min
AG – audiență generală
Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)