luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Un documentar despre procesul nedrept al unui fost ofițer al Armatei Române, la „Arta” + Q&A cu realizatorii filmului

  de Special Arad | 18 iulie 2018, 11:35 AM | Cultură | Film

  0

  Despre oameni închiși pe nedrept se tot discută în această perioadă, dar niciodată când vine vorba de oameni simpli. „Procesul” este un film mai mult decât necesar, care pune pe tapet un astfel de caz, cel al lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. Documentarul a stârnit un puternic val de reacții, dintre care menționăm doar Q&A-ul care a urmat premierei de anul trecut a filmului din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și care a durat mai bine de 3 ore! Filmul va fi proiectat la Arad, la Cinematograful Arta, pe 23 iulie, de la ora 20:00. Și proiecția de la Cinema Arta va fi urmată de discuții intense și intensive cu realizatorii filmului, Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu!

  „Procesul” a fost inclus în competiția națională de documentare la Astra Film Festival Sibiu și nominalizat la Gala Premiilor Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun documentar”.

  „Procesul” urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al Armatei Române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. După un lung șir de încercări de a-și demonstra nevinovăția, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat și nu s-au administrat în mod direct probe.

  Documentarul îl urmărește pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie și se concentrează pe rejudecarea dosarului și consecințele noii sentințe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat și controversat.

  Regia: Claudiu Mitcu
  Durata: 90 min
  AP 12 – Acordul părinților pentru copiii sub 12 ani

  ––
  Biletele pot fi achiziționate de la Cinema Arta, înainte de începerea filmului.

  Preț bilete:
  – 10 lei preț întreg
  – 5 lei preț redus pentru studenți și pensionari
  – 2,5 lei preț redus pentru elevi (cu carnetele vizate la zi)

  ––
  Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.